Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Θεόδωρου Κασσίμη στη "Romfea.gr"

ImageAποκλειστική συνέντευξη στο 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» , παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

κ. Θεόδωρος Κασσίμης.

 

Η συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Τον Απρίλιο κ. Υφυπουργέ είχατε επισκεφθεί την Συρία, η επίσκεψη αυτή ήταν μέσα στο πλαίσιο της στήριξης και ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας – Συρίας καθώς και της Ομογένειας. Στη συνάντηση  που είχατε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο είχατε κάνει την εξής δήλωση: «Νιώθω ότι ήρθα στην οικογένεια μου».  Πείτε μας ποιές είναι οι εντυπώσεις από το ταξίδι σας στη Συρία;

 

Υφυπουργός: Ήταν, πραγματικά, μία επίσκεψη γεμάτη συγκίνηση και  εμπειρίες, όπως άλλωστε είναι όλες οι επισκέψεις στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία μας.

 

Οι συζητήσεις με τον Πατριάρχη Ιγνάτιο περιστράφηκαν γύρω από τη δραστηριότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, τις νέες δράσεις που έχει αναλάβει (Μητρόπολη Δυτ. Ευρώπης κ.α.), την επέκταση των πρωτοβουλιών της Ελλάδος για την ενίσχυση των κληρικών όσον αφορά σε θέματα παιδείας και εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και την ανάληψη πρωτοβουλιών υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 

Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με έναν σημαντικό αριθμό Μητροπολιτών, να επισκεφθώ το νέο Κέντρο Μελετών και Επιμόρφωσης της Μητρόπολης Χαλεπίου και να γίνω κοινωνός των προσπαθειών και της δράσης της Ορθόδοξης κοινότητας.

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Πρόσφατα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, σας τίμησε με το Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την μεγάλη σας προσφορά στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Νομίζουμε κ. Υφυπουργέ θα ήταν καλό να ενημερωθεί ο κόσμος, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό του έργου σας.

 

Υφυπουργός: Δεν πιστεύω  ότι έχω κάνει κάτι σημαντικό, πέραν της ολόψυχης στήριξης του σπουδαίου έργου που επιτελεί ο Μακαριότατος Πατριάρχης Θεόδωρος.

 

Αισθάνομαι βέβαια υπερήφανος διότι επί εποχής μου, μετά από 460 χρόνια, λειτούργησε και πάλι η Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας, με τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Πρόκειται για ένα αξιόλογο φυτώριο ιεραποστόλων, από την καρδιά της Αφρικής, όπου διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα – ώστε να μπορούν να μελετούν στο πρωτότυπο τα ιερά βιβλία – και αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες για να βοηθήσουν τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου.

 

 Η συμβολή τους, με την καθοδήγηση του Πατριάρχου και των κατά τόπους Μητροπολιτών, στη διάδοση της Ορθοδοξίας και τη στήριξη πληθυσμών που επιζητούν την «αγάπη και φροντίδα του Κυρίου» είναι εντυπωσιακή.

 

Παράλληλα συνεργαστήκαμε, μαζί με άλλους φορείς για  τη συνέχιση της ανακαινίσεως των χώρων του Πατριαρχικού μεγάρου και τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, την ταξινόμηση και συντήρηση των σπανίων βιβλίων που διασώζονται.

 

Επίσης η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την αποκατάσταση ιστορικών ναών στην Αίγυπτο (Αγ. Γεώργιος Καϊρου κ.α.) και ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων στην Αλεξάνδρεια. Πρόκειται για ένα έργο που θα προχωρήσει σύντομα, έχοντας και τη συμπαράσταση του κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας όσον αφορά την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Παλαιότερα είχατε δηλώσει ότι «ανοίγει μια νέα περίοδος για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει και πάλι την αίγλη του παρελθόντος». Πως είναι η συνεργασία σας με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο; Πιστεύετε ότι τα εκεί προβλήματα έχουν ξεπεραστεί;

 

Υφυπουργός: Η ομαλοποίηση  των σχέσεων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το Ισραήλ και την Ιορδανία και η διαρκής στήριξη του από την Παλαιστινιακή Αρχή, απετέλεσαν προϋπόθεση για να ανοίξει μία νέα περίοδος στην ιστορία του.

 

Είναι φυσικό ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, δουλειά και αγάπη για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών του και την αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων που διαθέτει. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λαούς της περιοχής όσον αφορά στον ανθρωπιστικό, πολιτιστικό και μορφωτικό του έργου.

 

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται με όλες της τις δυνάμεις, ενώ όλοι μας προσευχόμαστε να αποκτήσει ξανά τη λάμψη που είχε επί Πατριάρχου Βενεδίκτου.

 

Το οφείλουμε στην ιστορική διαδρομή της ελληνορθόδοξης παρουσίας στους Αγίους Τόπους, στην πίστη μας και πάνω απ’ όλα στις επόμενες γενιές χριστιανών και μη απ’ όλο τον κόσμο.

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Πολλές φορές έχετε συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε συνεργάτιδα μας, δήλωσε ότι «Το Πατριαρχείο είναι ένα «θύμα» πολιτικών διενέξεων, αντιξοοτήτων, παραγόντων και συμφερόντων που συγκρούονται.

 

 Ενώ αυτό καθαυτό το Φανάρι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του. Είναι ένα θύμα για να πιέζονται καταστάσεις εις βάρος του ώστε ο αντίκτυπος να πηγαίνει αλλού εκεί όπου άλλοι θέλουν». Πως το σχολιάζετε αυτό;

 

Υφυπουργός: Ο Μητροπολίτης Αυστρίας αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και μαζί με τον Μητροπολίτη Γαλλίας συμπαραστέκονται στις διεθνείς δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

Είναι γεγονός ότι το Φανάρι χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την υπηρέτηση πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη και σεβαστή προσωπικότητα, η δε λάμψη του έργου του φωτίζει τον κόσμο και όχι μόνο τον χριστιανικό.

 

Δυστυχώς αρρωστημένοι εθνικισμοί, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και σκοτεινά συμφέροντα δημιουργούν συνεχή προβλήματα στη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παραμένει όμως πάντα ο φωτεινός Φάρος της Ορθοδοξίας.

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Σε όλα σας, τα ταξίδια στην Ομογένεια αναφέρεστε ειδικότερα στην ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας. Επίσης, πολλές φορές κάνατε έκκληση προς όλους για μεγαλύτερη ενότητα και ομοψυχία στην διχασμένη Ελληνική Ομογένεια.  

 

Υφυπουργός: Η γλώσσα μας δεν είναι μόνο ο συνδετικός κρίκος των Ελλήνων αλλά και το μεγάλο εφόδιο του λαού μας. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι, όταν επισκέφθηκα τα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας είχαν κολλήσει αφίσες και είχαν αναρτήσει ,πανό που έγραφαν: Η γλώσσα μας πατρίδα μας» και «Καλώς τον Υπουργό της πατρίδας».

 

Πράγματι έδωσα σημασία στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, διότι πιστεύω ότι εμπεριέχει ελληνορθόδοξη παιδεία που δημιουργεί μία στερεή βάση για τη διαπαιδαγώγηση των νέων γενεών.

 

Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για το έθνος μας ότι πετύχαμε να αναλάβει η Ελλάδα και να εφοδιάζει με σχολικά βιβλία όλα τα μειονοτικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο, καθώς επίσης ότι αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα.

 

Όσον αφορά στον «διχασμό» που πολλές παρατηρείται στην ομογένεια, είναι δυστυχώς ένα σαράκι που τρώει την ψυχή μας. Παρ’ όλα αυτά θέλω να επισημάνω ότι, στις νεότερες γενιές το φαινόμενο του διχασμού έχει περιοριστεί σημαντικά.

 

Οι νέοι μας έχουν μάθει να συνεργάζονται και να λειτουργούν κάτω από την ελληνορθόδοξη σκέπη, γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης.

 

Αιμίλιος Πολυγένης: Κλείνοντας κ. Υφυπουργέ, το 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», πριν ένα μήνα έκλεισε 2 χρόνια έγκυρης και έγκαιρης εκκλησιαστικής ενημέρωσης από όλο τον ορθόδοξο κόσμο, που ανέρχεται στα 7.000.000 επισκέψεις. Τι εύχεστε στους συντελεστές, αλλά και στους επισκέπτες της «Romfea.gr»;

 

 Υφυπουργός: Η λειτουργία του Πρακτορείου απετέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη και, όπως άλλωστε φάνηκε από την μεγάλη αποδοχή που έχει, κάλυψε ένα μεγάλο κενό.

 

Σε μια εποχή που η ενημέρωση έχει μετατραπεί σε «εμπόριο μιζέριας και κενότητας» η «Romfea.gr» προσφέρει έναν δικτυακό τόπο έντιμης, σοβαρής και ουσιαστικής ενημέρωσης. Εύχομαι κάθε καλό σε όσους κοπιάζουν και έχουν δημιουργήσει μία όαση πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

 

Προς τους επισκέπτες του «Romfea.gr» θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί σημαντική προσφορά να διακινούν τις πληροφορίες που αντλούν από το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο, διότι έτσι βοηθάνε όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στην διαπαιδαγώγηση μια κοινωνίας που αισθάνεται ότι κάποιοι υπονομεύουν τα θεμέλια της.

Σημείωση: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασίμης, είναι υποψήφιος στη Β΄Αθηνών 

Εμφανίσεις: 32755
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!