Αρχιμ. Φώτιος Γαβριελάτος: ''Τους Κεφαλονίτες δεν τους πτοούν οι δυσκολίες''

arx amerikis

«Τους Κεφαλονίτες δεν τους πτοούν οι δυσκολίες, γιατί έχουν την ελπίδα τους στον Άγιο Γεράσιμο, που στέκει φύλακας άγγελος για το νησί Του» μας αποκαλύπτει ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Κεφαλληνίας, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη έχοντας επαφή με τους ομογενείς Κεφαλονίτες, μέσα από την αποκλειστική του τηλεφωνική συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr.

Με σιγουριά μας τονίζει ότι «η Κεφαλονιά ξέρει να αναγεννάται μέσα από τα ερείπια της» και μας αναφέρει για την πολύτιμη βοήθεια που δέχθηκαν οι πληγέντες Κεφαλονίτες από την Εκκλησία της Ελλάδος, Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά και για τις δράσεις στήριξης των

σεισμοπαθών από τους ομογενείς στην Αμερική.

Ακολουθεί η τηλεφωνική συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη

π. Φώτιε, μετά τους δυο μεγάλους σεισμούς στην Κεφαλονιά ποια είναι σήμερα η εικόνα του νησιού;

Πράγματι κ. Πολυγένη, το νησί μας δοκιμάστηκε σκληρά για άλλη μια φορά από την μανία του εγκέλαδου. Δυστυχώς, οι πληγές που άφησε στο νησί μας ο σεισμός είναι τεράστιες και πολύ δύσκολα στην σημερινή οικονομική συγκύρια θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε.

Όπως καταλαβαίνετε, οι δυο σεισμοί άφησαν χωρίς στέγη πολλούς κατοίκους της Παλικής και κατέστρεψαν πολλές Εκκλησίες.

Έχουμε ζημιές σε δύο Μοναστήρια, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωνάτου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Κηπουραίων.

Επίσης, έχουμε βλάβες σε περισσότερους από 40 Ιερούς Ναούς, 10 εκ των οποίων είναι μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς άνω των 200 ετών, που είχαν διασωθεί από προηγούμενους σεισμούς, ακόμη και από αυτόν τον μεγάλο σεισμό του 1953.

Ποια η παρουσία της Εκκλησίας στους πληγέντες;

Από τον πρώτο κιόλας σεισμό οι κληρικοί της Μητροπόλεως μας, με πρώτο τον πολυσέβαστο Ποιμενάρχη μας κ. Σπυρίδωνα συνέτρεξαν στην ανακούφιση των πληγέντων, με σκοπό την ηθική και υλική τους στήριξη.

Λίγες ώρες μετά τον δεύτερο ισχυρότατο σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διέκοψε τις εργασίες Της και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από δύο Συνοδικούς Αρχιερείς τους Μητροπολίτες Σεβ. Παραμυθίας κ. Τίτο (ο οποίος για χρόνια ήταν Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας) και τον Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο, όπως και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, έφθασαν στην Κεφαλονιά και με προσωπικό κίνδυνο πήγαμε οδικώς στο Ληξούρι, παρά το επικίνδυνο του δρόμου λόγω των κατολισθήσεων.

Ήταν μεγάλη η συμπαράσταση που δεχτήκατε από άλλες Μητροπόλεις;

Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο πως, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, οι Έλληνες σε όλη την επικράτεια από το υστέρημά τους συνέτρεξαν άμεσα στην ανάγκη μας αυτή.

Η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας έλαβε μηνύματα συμπαραστάσεως και στηρίξεως από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον Κεφαλλήνα Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και από το σύνολο των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Υλική βοήθεια μας απεστάλη άμεσα, από την πρώτη ημέρα του σεισμού, τόσο σε κλινοσκεπάσματα, όσο και σε τρόφιμα και κυρίως σε νερό, στο οποίο υπήρχε παντελής έλλειψη, κυρίως από την Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Πατρών, Ηλείας, Μαρωνείας, Μεσσηνίας, Πρεβέζης, Τρίκκης, Νικαίας, Ξάνθης, Σπάρτης, Κερκύρας, Ζακύνθου, Σερρών, Μεσογαίας, Κασσανδρείας, Χίου, Ελευθερουπόλεως, Κυδωνίας, Αρκαλοχωρίου και Νέας Ιωνίας καθώς και από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, τους οποίους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε εν Συνόδω.

Μεγάλη βοήθεια δίνεται επίσης από τους Δήμους πολλών πόλεων, συλλόγους και άλλους φορείς προς την δημοτική αρχή Κεφαλονιάς και άμεση ήταν η ενεργοποίηση όλων των Κεφαλληνιακών σωματείων ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μην ξεχνάτε ότι «όποια πέτρα και αν σηκώσεις, Κεφαλονίτη από κάτω της θα βρεις».

π. Φώτιε, πληροφορούμεθα ότι έχετε μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Έχετε επαφές με ομογενείς Κεφαλονίτες;

Είναι αληθές ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκομαι με τους αδελφούς Κεφαλονίτες της Αμερικής, εκπροσωπώντας την Ιερά Μητρόπολή μας σε διάφορες εκδηλώσεις τους.

Το ταξίδι αυτό το είχα προγραμματίσει για τις 8/2, αλλά οι σεισμοί με ανάγκασαν να το μεταθέσω για τις 20/2. Ήδη πολλά Κεφαλληνιακά σωματεία μου έχουν εκφράσει την διάθεσή τους να βοηθήσουν δυναμικά την γη των προγόνων τους.

Ήδη, με πρωτοβουλία της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης συγκροτήθηκε ευρεία συμπαράταξη για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς, αποτελουμένη από :

την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης
την Νεολαία της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης
την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων "ΟΔΥΣΣΕΥΣ"
την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής
την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης.
Επίσης συνεστήθη επιτροπή η οποία μέσω διαδικτύου συγκεντρώνει χρήματα για τους σεισμοπλήκτους της Κεφαλονιάς ( HYPERLINK "http://www.gofundme.com/6n09lg" www.gofundme.com/6n09lg).

Έχουν προγραμματιστεί κάποιες ενέργειες από τους ομογενείς Κεφαλονίτες;

Η επιτροπή εράνου που συνεστήθη έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, τηλεμαραθώνιων ακόμη και συναυλιών.
Και εγώ προσωπικώς, με την άφιξή μου στην Νέα Υόρκη, έχω συναντηθεί με πολλούς ομογενείς μας και Συλλόγους τους με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων, και ταυτόχρονα μέσα από τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ελληνική TV, ραδιοφωνικούς σταθμούς) προγραμματίστηκαν συνεντεύξεις για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αποδήμων.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 24-2 έδωσα συνέντευξη στο ΝEW GREEK ΤV CHAΝNEL με τον Κεφαλονίτη παρουσιαστή κ. Αθανασάτο με θέμα «Οι σεισμοί στην Κεφαλονιά και η βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος», την Πέμπτη 27-2 προγραμματίστηκε ειδική δίωρη εκπομπή στο ΗELLAS RADIΟ, και άρθρα στις εφημερίδες «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» και ΗELLAS NEWS.

Όπως καταλαβαίνετε, η παρουσία μου στην Αμερική θα κινηθεί γύρω από τις δράσεις και τις ενέργειες με σκοπό την επούλωση των πληγών που άφησε στο πέρασμά του ο σεισμός.

Συγκινητικά ήταν στον Ιερό Ναό του Άγιου Δημήτριου στην περιοχή Τζαμάικα της Νέας Υόρκης στη Θεία Λειτουργία του πρώτου Ψυχοσάββατου και στον Ιερό Ναό του Άγιου Γερασίμου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Απόκρεω.

Σημαντική ήταν η συνάντησή μου την Τρίτη 25-2 με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Όπως και εσείς πρώτος γράψατε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος απέστειλε στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας οικονομική βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ύψους 25.000 δολαρίων για την ενίσχυση των αναγκών των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς, αναφέροντας στην επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Σπυρίδωνα, ότι το ποσόν αυτό αποτελεί προϊόν αγάπης των κοινοτήτων και ιδιωτών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετέφερε τις ευχαριστίες του ποιμενάρχη μας κ. Σπυρίδωνα και περιέγραψα αναλυτικά τα γεγονότα μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς στο νησί μας.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ετόνισε ότι προσεύχεται για το λαό της νήσου και εύχεται γρήγορα να επανέλθει η ζωή του νησιού στους κανονικούς της ρυθμούς.

Επίσης μέσα στο σύνολο των δράσεων έχει προγραμματιστεί και συνάντησή μου και με τον Πρόξενο της χώρας μας στην Νέα Υόρκη.

Ο Κεφαλονίτης, κ. Πολυγένη, να ξέρετε ότι έχει την ελπίδα του στον Άγιο Γεράσιμο που στέκει φύλακας άγγελος για το νησί Του, και Τον ευχαριστεί και Τον ευγνωμονεί που παρά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη το νησί δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτό το οφείλουμε στην δύναμη της προσευχής Του και της παρρησίας που έχει στον Θεό μας.

Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι σύντομα θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας και θα ξεπεράσουμε την παρούσα όντως δύσκολη κατάσταση. Η Κεφαλονιά ξέρει να αναγεννάται μέσα από τα ερείπια της και από την τέφρα της ως ο θρυλικός φοίνιξ, αυτό θα γίνει και τώρα.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω την παρούσα συνομιλία μας με μια αριέτα που δείχνει ότι εμάς τους Κεφαλονίτες οι δυσκολίες δεν μας πτοούν :

«πάνω στου Αίνου την κορφή
το χιόνι δεν τελειώνει,
ώσπου να λιώσει το παλιό
καινούριο το πλακώνει».

Εμφανίσεις: 146954
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!