Ο Μητροπολίτης Φωκίδος στην Romfea.gr

fokidos-proto

Απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα να διοικεί τη Μητρόπολή του στέλνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr.

Ο Σεβασμιώτατος δηλώνει πως η περίπτωση του Μητροπολίτη Κίτρους είναι μοναδική στην Εκκλησία και δεν γνωρίζει όμοιά της, στην οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί η διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας και κηρυχθεί σε χηρεία μία Μητρόπολη.

Ο κ. Αθηναγόρας μιλά για τους νέους της χώρας που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση, αναφέρεται αναλυτικά στο έργο που αναπτύσσει η Μητρόπολη Φωκίδος υπό την καθοδήγησή του και αποτιμά την εξαετή πορεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη

Σεβασμιώτατε τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος σχετικά με το κατά πόσο έχετε πλέον τη δυνατότητα να ασκείτε τα καθήκοντά σας. Τι απαντάτε;

Ευχαριστώ, αγαπητέ κ. Πολυγένη, που ήρθατε στη Μητρόπολη μου για να συζητήσουμε και να μου πάρετε ο ίδιος προσωπικά συνέντευξη, άλλα όπως βλέπετε είμαι πολύ καλά με τη χάρη του Θεού και ασκώ καθημερινά τα επισκοπικά μου καθήκοντα, τόσο τα Λειτουργικά όσο και τα διοικητικά. Τα δύο τελευταία χρόνια έχω χειροτονήσει 3 – 4 κληρικούς, παρότι η πολιτεία δεν μας επιτρέπει περισσότερους και ήδη την επόμενη εβδομάδα χειροτονώ έναν ακόμη έγγαμο κληρικό.

Όλοι στην θεόσωστη επαρχία μου γνωρίζουν ότι ιερουργώ συνεχώς, κηρύττω. Eπίσης διοργάνωσα προσφάτως το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Επισκέπτομαι και ιερουργώ στις Μονές της Μητροπόλεώς μας, την Ι.Μ. Παναγίας Βαρνακόβης, Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας, Ι.Μ. Παναγίας της Κουτσουριώτισσας καθώς και την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γαλαξιδίου, καθώς και στα δύο Μοναστήρια του αγαπητού μου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, τα μεν παλαιά ανακαίνισα σχεδόν εκ βάθρων και επάνδρωσα, τα δε του π. Νεκταρίου εκτίσθησαν με την ευλογία μου.

Τελώ συνήθως προσωπικά στις μοναχικές κουρές και κάνω ποιμαντικές επισκέψεις στις φυλακές Μαλανδίνου και Αμφίσσης καθώς και σε όλα τα ιδρύματα που βρίσκονται στην επαρχία μου (Γηροκομεία, Νοσοκομεία κλπ).

Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος κήρυξε τη Μητρόπολη Κίτρους σε χηρεία σε εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη. Τέτοιες διατάξεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για την περίπτωση άλλων γηραιών αρχιερέων. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θεωρώ ότι η περίπτωση του Αγίου αδελφού είχε μια ιδιαιτερότητα καθότι επί σειρά ετών η Ιερά Σύνοδος σεβάστηκε την σοβαρή ασθένεια του και ανέμενε την βελτίωση της υγείας του.

Βλέποντας όμως ότι η υγεία του Αγίου Κίτρους έβαινε επιδεινούμενη και ουχί βελτιούμενη, προέβη εις την εφαρμογή της σχετικής διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου.

Δεν γνωρίζω την ύπαρξη άλλης τέτοιας περιπτώσεως ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

Πως η Μητρόπολη Φωκίδος συμβάλλει στη στήριξη των πιο αδυνάμων συμπολιτών μας την σημερινή περίοδο της βαθύτατης κρίσης;

Έχουμε με τη βοήθεια των κληρικών και των λαϊκών συνεργατών της Μητροπόλεώς μας συνεχή και πλουσιοπάροχη με την χάρη του Θεού μέριμνα, για τους εν περιστάσει και ανάγκη ευρισκομένους αδελφούς μας.

Συγκεκριμένα εν Κυρίω καυχόμενος θα σας αναφέρω ότι έχουμε δώσει έως σήμερον 22 τόνους τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες καθώς και χιλιάδες ευρώ εις τους ανέργους και έχοντας ανάγκη αδελφούς μας, φυλακισμένους, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κλπ.

Ο Κύριος μας είπε στο Ευαγγέλιο τους πτωχούς πάντοτε θα έχετε μεθ΄ υμών. Και πράγματι η φιλανθρωπική μέριμνα της Μητροπόλεώς μας παρότι είμεθα μια πτωχή Μητρόπολη, υπήρξε και υπάρχει αβραμιαία και διαρκής ώστε να αξιωθώμεν της Ευαγγελικής διαβεβαιώσεως «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται».

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε σήμερα ως ιεράρχης της πρεσβυτέρας ιεραρχίας στους νέους της χώρας μας που δοκιμάζονται;

Στέλνω το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα του Κυρίου και Βασιλέως των Βασιλευόντων ότι «Οι εκζητούντες τον Κύριο ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» και ότι «Ζητείται πρώτον τη Βασιλεία των ουρανών και ταύτα πάντα προστεθήσονται υμίν».

Δεν θέλω αγαπητέ κ. Πολυγένη να δώσω την εντύπωση ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για τα επίγεια αλλά φτάσαμε εδώ, όπως πολύ συχνά και ορθά αναφέρει ο Μακαριώτατος, ότι της οικονομικής κρίσεως, προηγήθηκε η ηθική και πνευματική κρίση, δηλαδή η απομάκρυνση μας από την πηγή της ζωής και παντός αγαθού που είναι ο Χριστός.

Όταν χάνεις τον Χριστό, χάνεις μετά τα πλούτη σου.

Το Ευαγγέλιο δεν λέει ψέματα κ. Πολυγένη και γι΄αυτό περισσότερο από ποτέ, εμείς οι κληρικοί παντός βαθμού, έχουμε χρέος εκτός από την υλική βοήθεια που όπως ανωτέρω σας ανέφερα προσφέρουμε στους νέους μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, λόγο Κυρίου, λόγο παρακλήσεως και παραμυθίας.

Διότι ως γνωστόν «ουκ επ άρτον ζήσεται μόνον ο άνθρωπος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας σχεδόν έξι χρόνια. Ποια κατά τη γνώμη σας η αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του;

Ως κληρικός έχω γνωρίσει αρκετούς Αρχιεπισκόπους. Θεωρώ ότι ο Θεός στη θέση αυτή ανέβασε την κατάλληλη στιγμή τον κατάλληλο Αρχιεπίσκοπο.

Ο Μακαριώτατος είναι ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και τάλαντα από τον Θεό. Εκ νεότητός του τα διέθεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του Θεού.

Η έως σήμερα προσφορά του έχει τη σφραγίδα του Εκκλησιαστικού και Πατερικού φρονήματος, γεγονός που αναγνωρίζεται τόσο από τους κληρικούς παντός βαθμού όσο και από τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.

Ο τρόπος και το ήθος του εγγυώνται την ασφαλή διακυβέρνηση του νοητού πλοίου της Εκκλησίας.

fokidos polygenis3

fokidos polygenis

fokidos polygenis1

Εμφανίσεις: 351459
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!