Φθιώτιδος Νικόλαος: «Η Εκκλησία δεν επιτρέπεται να σιωπήσει»

fthiotidos600x

Την εντυπωσιακή πρόταση να εκποιηθούν τα τιμαλφή και τα αφιερώματα ναών και μοναστηριών προς όφελος του λαού που υποφέρει (όπως έγινε από την Εκκλησία και στην Επανάσταση του '21) καταθέτει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Η πρωτοβουλία του έχει επίσημο χαρακτήρα, συζητήθηκε ήδη στην Ιεραρχία και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί στη Μητρόπολή του αφού, όπως λέει, «καλύτερα να τα πάρουν οι φτωχοί παρά να τα κλέβουν οι κλέφτες ή να τα κρύβουμε στα θησαυροφυλάκια».

Ο κ. Νικόλαος ταΐζει εκατοντάδες φτωχούς στα συσσίτια, μοιράζει 2.000 δέματα σε οικογένειες και καταθέτει χρήματα σε λογαριασμούς ορφανών κοριτσιών προκειμένου να αποκτήσουν προίκα!

Υποστηρίζει ότι η Εκκλησία οφείλει να έχει λόγο σε όσα συμβαίνουν στη χώρα, κάνει λόγο για ψέματα των πολιτικών που τώρα θερίζουν θύελλες και ασυνέπεια υπουργών, ενώ δηλώνει ότι «ο κόσμος περιμένει κάποιον σωτήρα που θα μας βγάλει από αυτή την περιπέτεια».

-Σεβασμιότατε, πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση στη Μητρόπολή σας;

Προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα. Πρώτον μεν διότι συμπαρίσταται ο λαός και δεύτερον διότι υπάρχει ένας οικονομικός προγραμματισμός.

Σε όλες τις ενορίες έχουν μειωθεί αισθητά οι εισπράξεις και έχουν περιοριστεί οι δωρεές.

Η εφευρετικότητα όμως των συνεργατών μας έχει ανακαλύψει τρόπους ενισχύσεως των μειωμένων οικονομικών, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εργοχείρων των γυναικών, απογευματινές πνευματικές συναντήσεις με τσάι, προσκυνηματικές εκδρομές, παρασκευή γλυκισμάτων κ.ά.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο λαός δεν έχει καταβληθεί συναισθηματικά, αλλά προσπαθεί με αισιοδοξία, ενότητα και ενόραση να αντιμετωπίσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

-Στον τομέα της φιλανθρωπίας πού εστιάζετε τις προσπάθειες;

Παράλληλα με τα τρία γηροκομεία, τα οποία συντηρεί η Μητρόπολη με δικούς της πόρους, λειτουργούν οκτώ κέντρα Αγάπης, δηλαδή μικρά εστιατόρια στη Λαμία και σε άλλες κωμοπόλεις της Μητροπόλεως, στα οποία παρασκευάζονται καθημερινά περισσότερες από τετρακόσιες μερίδες φαγητού για αστέγους, πτωχούς, εμπεριστάτους, περαστικούς και μοναχικά άτομα.

Το έργο αυτό έχει αγκαλιάσει ο λαός, που προσφέρει για τη λειτουργία των κέντρων Αγάπης τρόφιμα, έτοιμα φαγητά και χρήματα.

Οι δράσεις της φιλανθρωπίας είναι πολλές και αγκαλιάζουν όλες τις ανάγκες των ανθρώπων, όπως χρηματικά βοηθήματα σε απόρους, βοηθήματα σε άγαμες μητέρες, 185 βιβλιάρια προικοδοτήσεων σε ορφανά κορίτσια, οικονομική ενίσχυση πολυτέκνων και φοιτητών, κάλυψη κόστους υγειονομικής περίθαλψης, διανομή δεμάτων τροφίμων επί μονίμου βάσεως σε περισσότερες από δύο χιλιάδες οικογένειες κ.α.

-Ο κόσμος επέστρεψε στην Εκκλησία αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Δυστυχώς όπου υπάρχει ευημερία υπάρχει απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό, γιατί με την ψευδαίσθηση της ευημερίας θεοποιεί τον εαυτό του. Αυτό που λέγει η Γραφή «εν θλίψεσιν εμνήσθημέν σου Κύριε» είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Στην παρούσα περίσταση ο φόβος, η απογοήτευση, το άδηλο μέλλον και όσα τελευταία συμβαίνουν στη ζωή μας στρέφουν τον κόσμο προς τον Θεό, που είναι η μοναδική ελπίδα της ζωής.

Ο σύγχρονος άνθρωπος παθαίνει, γι΄ αυτό μαθαίνει ότι η σταθερή ελπίδα της ζωής είναι η Εκκλησία.

-Προτείνατε στην Ιεραρχία να εκποιηθούν τα τιμαλφή ναών ή μονών για να ανακουφιστεί ο λαός που υποφέρει. Πώς ακριβώς διαμορφώνεται αυτή η πρόταση;

Προκειμένου να τα έχουμε κλειδωμένα στα θησαυροφυλάκια ή να τα αφαιρούν οι κλέφτες, συμφερότερο και προτιμότερο είναι να τα εκποιούμε υπέρ του λαού.

Αυτή την πρόταση υπέβαλα στο σώμα της Ιεραρχίας, το οποίο συμφώνησε να υλοποιηθεί κατά την κρίση των εκασταχού μητροπολιτών. Διά τον τρόπο εκποιήσεως υπάρχει κανονισμός της Εκκλησίας, που διασφαλίζει τη νόμιμη και κανονική διαδικασία της εκποιήσεως.

Στη Μητρόπολή μου ήδη έχω ενημερώσει τα ηγουμενοσυμβούλια και τα εκκλησιαστικά συμβούλια να μελετήσουν το θέμα και να μου γνωστοποιήσουν την άποψή τους.

Στην πρόσφατη ιερατική σύναξη ιδιαιτέρως με ικανοποίησε η ομόφωνη απόφαση των ιερέων μας και η έγκριση της προτάσεώς μου. Σημειωτέον ότι ο τοπικός Τύπος με ευμενή σχόλια υποδέχθηκε την πρόταση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεως.

-Αντιδράσεις υπήρξαν;

Στην Ιεραρχία διαπίστωσα ότι μερικοί αδελφοί μητροπολίτες διστάζουν μήπως και σκανδαλίσουν τους αφιερωτές, που έχουν μια συναισθηματική σχέση με το αφιέρωμά τους και θα ήθελαν να παραμένει ως έχει.

Σεβαστή η άποψη αυτή και ασφαλώς εδώ χρειάζεται διάκριση και ποιμαντική σύνεση.

-Εσείς θα το πράξετε ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουν άλλες Μητροπόλεις;

Ηδη το έχω θέσει σε εφαρμογή. Ο κάθε μητροπολίτης είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος. Εχω όμως την εντύπωση ότι προτιμότερο είναι να τα δίνουμε στους φτωχούς παρά να τα κλέβουν οι κλέφτες.

Οι κλοπές ναών, μουσείων, μονών, αφιερωμάτων είναι στα καθημερινά δελτία ειδήσεων πανελλαδικώς. Η φύλαξη είναι δυσχερής και ελλιπεστάτη. Θεωρώ αναγκαία στην παρούσα φάση την πρωτοβουλία αυτή.

-Υπάρχουν κενά ιερέων σε ενορίες και πόσα είναι;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 μικρά χωριά άνευ εφημερίου και αρκετές οργανικές θέσεις εφημερίων στην πόλη της Λαμίας και στις άλλες κωμοπόλεις κενές.

Με τους 230 σημερινούς εφημερίους είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν 246 ενορίες και 20 μοναστήρια. Είμαστε αναγκασμένοι και με την παύση των διορισμών να έχουμε σε μεγάλες ενορίες της Λαμίας, πέντε χιλιάδων ενοριτών και άνω, έναν εφημέριο.

Επανειλημμένα έχω δηλώσει και στην Ιεραρχία και προς πάσα κατεύθυνση ότι με την παύση των διορισμών νέων εφημερίων, βάζουμε ταφόπλακα στις ενορίες της υπαίθρου.

-Η Εκκλησία θα θέλατε να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα δημόσια πράγματα;

Ο Κύριος με μία φράση Του έβαλε τα θέματα αυτά στη θέση τους: «απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έλεγε ότι η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται.

Δηλαδή ζει μέσα στον κόσμο αυτόν. Ασφαλώς και έχουμε χρέος να στηρίζουμε τον λαό και να λέμε την αλήθεια μετ΄ επιστήμης.

Υπάρχουν όμως θέματα που δεν επιτρέπεται στην Εκκλησία να σιωπήσει κι αυτά είναι όταν καταπατούνται οι ιεροί κανόνες και οι νόμοι, αδικείται ο λαός, καθαιρούνται οι αξίες και αλλοιώνεται η ελληνορθόδοξη ταυτότητα του λαού μας.

Αν ανατρέξουμε στην Ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι η δυναμική παρουσία της Εκκλησίας σε δυσμενείς περιστάσεις για τον λαό υπήρξε αποτελεσματική και σωτήρια.

-Με αφορμή και την εθνική μας εορτή, βλέπετε με αισιοδοξία το μέλλον του λαού μας;

Η ψυχή του Ελληνα δεν καταβάλλεται ποτέ και τούτο διότι η πίστη στον Χριστό και στο Γένος τον ζωογονεί.

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει γιατί έχει αποθέματα πνευματικά, τα οποία χρησιμοποιεί κι αυτό πράττει στην παρούσα πνευματική πενία.

Για την αντιμετώπιση της κρίσεως ένα από τα σημαντικότερα όπλα είναι η ελπίδα προς τον Χριστό και προς τις αξίες της αθάνατης πατρίδας μας και τα ιδανικά.

Για την κρίση, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας;

Συμπαθώ τους πολιτικούς και συγχρόνως τους λυπάμαι, διότι επί δικαίους και αδίκους πέφτει ο λίθος του αναθέματος εκ μέρους του λαού.

Υπάρχουν έντιμοι και τους γνωρίζουμε και συγχρόνως υπάρχουν και εκείνοι που ζουν σε άλλον κόσμο, μακριά και έξω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Δεν είμαι αρμόδιος για να κρίνω και να κατακρίνω την πολιτική ηγεσία, υπέρ της οποίας πάντοτε εμείς οι εκκλησιαστικοί καθημερινώς προσευχόμεθα.

Ως Ελλην πολίτης, όμως, θέλω να πω ότι αν σε έναν οργανισμό κάτι δεν πάει καλά, την ευθύνη έχει η διοίκηση.

Η πολιτική ηγεσία μάς απέκρυψε την αλήθεια, διευκόλυνε την αποχαύνωση του λαού, άφησε να περάσουν χρόνια με τα ψέματα και με τις υποσχέσεις και τώρα θερίζει θύελλες.

Ως ποιμενάρχης μπορώ να πω ότι ο κόσμος περιμένει κάποιον σωτήρα, που θα βγάλει την πατρίδα μας από την απερίγραπτη αυτή περιπέτεια.

 -Η Εκκλησία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα;

Συμπάσχουμε καθημερινά με τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Ηδη όλες οι Μητροπόλεις έχουν επιστρατεύσει όλες τις δυνατότητές τους για να βοηθήσουν τους οικονομικά αδυνάμους στην αντιμετώπιση της λαίλαπας αυτής.

Εάν όμως είχαμε και τη συμπαράσταση της Πολιτείας θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα με την ελάχιστη περιουσία που μας έχει εναπομείνει και την οποία έχει δεσμευμένη το κράτος.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, όπως και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουμε υποσχέσεις από τους πολιτικούς, οι οποίες όμως την τελευταία στιγμή διαφοροποιούνται από υπουργείο σε υπουργείο και από πρόσωπο σε πρόσωπο.

Διερωτώμαι γιατί να υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση.

Λυπούμαι βέβαια πολύ όταν ακούω στα μέσα ενημερώσεως από πολιτικά χείλη να ζητούν από την Εκκλησία να συμπαρασταθεί στον λαό. Μπορούν αυτοί να μας υποδείξουν ποιος άλλος βοηθάει όπως η Εκκλησία τον λαό;

Εμφανίσεις: 191059
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!