Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον ναό του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

ImageΣήμερα Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παναγίας «Πάντων θλιβομένων η χαρά», στην οδό Μπολσάγια Ορντίνκα της Μόσχας.

Να αναφερθεί, ότι προϊστάμενος του ναού είναι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, έφτασε στον ναό συνοδευόμενος από τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, Μητροπολίτη Κηρύνης κ. Αθανάσιο και τον Σκευοφύλακα του Πατριαρχείου, Αρχιμ. Μελέτιο Κουμάνη.

Τον κ. Θεόδωρο υποδέχθηκαν στην είσοδο του ναού ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο Μητροπολίτης Αστάνας Αλέξανδρος, ο Μητροπολίτης Μπορτζόμι και Μπακουριάνι Σεραφείμ (Πατριαρχείο Γεωργίας) καθώς και κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εν συνεχεία ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, εισήλθε στον ναό και προσκύνησε την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη στον ναό, μεταξύ άλλων τόνισε: «Μακαριώτατε, Σας καλωσορίζουμε, θερμά σ’ αυτόν τον ιερό ναό που φιλοξενεί την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας «Πάντων θλιβομένων η χαρά». Σ΄ αυτό τον ναό, ο οποίος άνοιξε στην μεταπολεμική περίοδο και για πολλές δεκαετίες τώρα, οι άνθρωποι συρρέουν καθημερινά».

«Αυτές τις ημέρες επισκεφθήκατε προσκυνήματα της Ρωσικής γης. Σήμερα αναχωρείτε για την Αίγυπτο, όπου εκεί σας περιμένουν οι 54 χώρες που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και εκεί θα συνεχίσετε το μεγάλο ιεραποστολικό σας έργο», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπογράμμισε, ότι «χθες συλλειτουργήσατε με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, εκφράζοντας έτσι την ενότητα των δύο μεγάλων Εκκλησιών μας».

«Εύχομαι Μακαριώτατε, ο Θεός να Σας ενισχύει στη ζωή και πάντοτε να Σας χαρίζει υγεία για να αντεπεξέλθετε στην Πατριαρχική σας διακονία», τόνισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.Image

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τόνισε: «Πριν από λίγο που πέρασα το κατώφλι του ναού η καρδιά μου είναι γεμάτη από αναμνήσεις. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ήρθα για πρώτη φορά στην Ρωσία ως Έξαρχος του Πατριάρχη Νικολάου στον Πατριάρχη Ποιμένα, η Εκκλησία αυτή ήταν η πρώτη που επισκέφθηκα.»

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης φανερά συγκινημένος, υπογράμμισε: «Σ΄ αυτό το ναό προσευχήθηκα για πρώτη φορά στην Παναγία, για να με βοηθήσει και να μου δώσει δύναμη να ανταπεξέλθω στα νέα μου καθήκοντα, που τότε αναλάμβανα ως Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ρωσία».

«Σε λίγες ώρες θα επιστρέψω στην Αίγυπτο, εκεί τώρα με περιμένει πολύ δουλειά. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά μια νέα περίοδος, μια νέα ζωή. Στις 6 Οκτωβρίου όλοι οι Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, θα συναντηθούν στη ετήσια Σύνοδο των Επισκόπων. Εκεί θα υποβάλουν ο καθένας την έκθεση για το έργο που επιτελεί, εκεί συζητούμε όλοι μαζί τη πρέπει να γίνει για το μέλλον της Αφρικανικής Ηπείρου», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Επίσης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τόνισε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, που επισκέφθηκα την εκκλησία της Παναγίας λίγο πριν αναχωρήσω για την Αίγυπτο. Κυρίως όμως, θα ήθελα να ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τον οποίο όλοι αγαπάμε. Είμαι ευτυχής, διότι ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ακολουθεί τα χνάρια του πνευματικού του πατέρα, του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, τον οποίο διαδέχθηκε στο Τμήμα των Εξωτερικών Σχέσεων.»

«Κάθε φορά που βλεπόμαστε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πάντα μου λέει πόσο σας αγαπάει και πως εκτιμά τη θεολογική σας σκέψη. Λέει και για την ευαισθησία της ψυχής σας, που αφορά τις μουσικές νότες. Σεβασμιώτατε, χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνετε στον αδελφό μας, Μητροπολίτη Κηρύνης κ. Αθανάσιο», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Κλείνοντας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα στην Αίγυπτο τονίζοντας: "Όλες οι Εκκλησίες περιμένουν κάτι από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Όχι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και οι Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες, διότι βλέπουν ότι έχετε πολύ ορθή, ευθεία σκέψη και πάντα λέτε τον λόγο της του Χριστού αληθείας. Σαν τον Άγιο Μάρκο Εφέσου, φαίνεται, ότι ορθοτομείτε το λόγο της Ορθοδοξίας. Θα Σας περιμένουμε με πολύ χαρά, Σεβασμιώτατε, στην Αίγυπτο, όταν θα εορτάζουμε τον Απόστολο Μάρκο, στην Αλεξάνδρεια και στον Κάιρο με χορωδία, για να δείξουμε στους ανθρώπους εκεί τη μεγάλη, ένδοξη, αγία Ρωσική Εκκλησία."

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 52854
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!