Μαθήματα ΚΤΕΛ

ktel neokoros 

Έξι πορτοκάλια, ρούχα και μερικά χαρτονομίσματα ευρώ. Αυτά είχε το δισάκι μου μέσα. Τόση ήταν η κληρονομιά του περάσματός μου από τη Λακωνία.

Το φόρτωσα στην πλάτη και κίνησα από τους πορτοκαλεώνες της Λακωνίας για τη Μανωλάδα της Ηλείας.

Έφτασε η εποχή της φράουλας και η ευκαιρία η καλή να συμπληρώσω, σ’ εκείνα τα μέρη, το μεροκάματο.

Μπήκα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ διστακτικά. Με το σακίδιο στην πλάτη οι Σπαρτιάτες με έβλεπαν με μισό μάτι. Με νόμισαν για τον Θεοδωράκη.

Όταν κατάλαβαν πως είμαι ένας απλός νεωκόρος μου ξανοίχτηκαν. Μέχρι τη Μεγαλόπολη είχαμε γίνει φίλοι.

«Άκου να δεις νεωκόρε. Εμείς δεν είμαστε φίλοι στα λόγια», έλεγε ο διπλανός μου μέσα στο λεωφορείο. Είχε κάταγμα ωλένης και υπέφερε ο δυστυχής. Είχε πέσει από μία πορτοκαλιά. Όσο κι αν είχε τον πόνο του, μου έλεγε για εκείνους που ήταν φίλοι στα λόγια.

Σαν τους δύο δεσποτάδες και τους βοηθούς τους. Οι βοηθοί είχαν όνειρο να μετακομίσουν ως «πρώτοι» στη Φωκίδα. Ο δεσπότης των πορτοκαλιών τον σιγοντάριζε τον δικό του.

Διακριτικά. Ο άλλος, ο δεσπότης των φραουλών, στήριζε δήθεν κι αυτός τον ίδιο. Υπογείως, όμως, δρούσε για τον δικό του. Αυτά μου έλεγε ο συνεπιβάτης με το κάταγμα ωλένης.

Ξαφνικά το λεωφορείο του ΚΤΕΛ φρέναρε απότομα. Ανέβηκαν ακόμη δύο εργάτες. Ο ένας από τα Γιάννενα κι ο άλλος από τα Γρεβενά. Πριν καλά καλά φτάσουμε στη Ζαχάρω είχαμε πιάσει ψιλή κουβέντα για τον τόπο τους.

Στην αρχή μίλησε ο φίλος από τα Γρεβενά. Είπε για το ατύχημα που από τότε που συνέβη ταλαιπωρεί την υγεία του δεσπότη τους. Έλεγε πολλά για την προσωπικότητα αυτού του απλού ιεράρχη που πάντοτε ζούσε μία λιτή και ταπεινή ζωή. Επέμενε να μιλά όμως και για την κληρονομιά που του είχε αφήσει ο προκάτοχός του. Πνευματική υποθέτω.

Ο Γιαννιώτης της παρέας μας κέντρισε το ενδιαφέρον. «Όσα ονόματα κι αν ακούσετε, τίποτε μη θεωρείτε δεδομένο και κλεισμένο», έλεγε στην ομήγυρη για την εκλογή Μητροπολίτη στην πόλη του. Έδειχνε να ξέρει πολλά για τη μεγάλη Μητρόπολη των Νέων Χωρών.

Τόσο μπερδεμένα μας έλεγε πως είναι τα πράγματα, όσο μπερδεμένα είναι τα μπαχαρικά στο ισκεντέρ κεμπάμ που δίνει ο Χαμντί δίπλα στις ακτές του Βοσπόρου στην Πόλη.

Μόλις τον ρωτήσαμε να μας πει λεπτομέρειες, ο οδηγός μας έκοψε απότομα. «Νέα Μανωλάδα Ηλείας» φώναξε.

Πήραμε τα δισάκια μας στην πλάτη και κινήσαμε για τα χωράφια. Οι φράουλες μας περίμεναν!

Ο Νεωκόρος

 

Εμφανίσεις: 174313
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!