Για ποιον χτυπάει η κουδούνα (των 80 Μαΐων);

bell ringers

Είκοσι μείον δύο για μεθαύριο. Διακόσια τέσσερα στις είκοσι του μηνός. Τριάντα συν οκτώ που τοκίζονται. Απομένουν και πεντακόσια. Όποιος νομίζει πως παραμιλώ πριν καλά καλά μπει ο χρόνος να έρθει να του δείξω τους λογαριασμούς που έχουν έρθει. Εφορία, ρεύμα, τηλέφωνο και μπακάλικο. Με βερεσέ παίρνω από τον κυρ Στέφανο. Μέχρι πότε δεν ξέρω. Το τεφτέρι του μ' έχει σε περίοπτη θέση.

Ο κυρ Στέφανος, ο δικός μου τροφοδότης, δεν έχει την υπομονή του μπακάλη που ψώνιζε στη γνωστή ταινία η Βουγιουκλάκη. Είναι άλλο πράμα, αγριεμένο και απαιτητικό. Οι απλοί παπάδες, οι οικογενειάρχες, και οι λαϊκοί που με διαβάζουν καταλαβαίνουν τι εννοώ όταν λέω ότι μετράμε, πια, και το ευρώ. Και οι Μητροπολίτες γνωρίζουν πόσο ζορίζεται ο λαός.Όμως αμφιβάλλω αν το βιώνουν στο πετσί τους. Το κατέχουν, μάλλον, μόνον εξ' ακοής.

Γιατί πώς να δικαιολογήσω τον δεσπότη που επέβαλε "χαράτσι'' ένα δεκάευρω μηνιαίως στους έγγαμους ιερείς του (και εικοσάευρω στους αγάμους) για να πληρώνονται από το ποσό που μαζεύεται οι άμισθοι παπάδες του; Δεσπότη μου ξέρεις τί σημαίνει δέκα ευρώ μείον; Πως εσύ, παρανόμως, το κρατάς από το μισθό τους (τα αφαιρεί πριν καν τα καταθέσει στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους) χωρίς να έχουν συμφωνήσει; Γι' αυτό λέω. Αλλιώς σκεφτόμαστε εμείς, αλλιώς ο δεσπότης.

Επανέρχομαι στη δική μου απελπισία. Σκέφτηκα να σπάσω τον κουμπαρά - γουρουνάκι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που μου είχε κάνει δώρο ο νουνός μου όταν ήμουν μικρό παιδί. Το αποφεύγω όμως. Φοβάμαι με όσα ακούγονται τελευταία. "Λεφτά", "Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", "Χοντρό Γουρουνάκι". Να μ' ακούσουν να τα λέω στο τηλέφωνο και σε λίγες ώρες θα κάνω τον νεωκόρο στο πιο "πριβέ" παρεκκλήσι της Μητρόπολης Νικαίας, αυτό του Κορυδαλλού. Οι μέρες είναι πονηρές.

Το μόνο που με σώνει είναι να κάνω κανένα μεροκάματο ως ταξιτζής. Μου ψιθύρισαν πως αυτές τις μέρες η Σύνοδος θα συνεδριάσει και θα ζητήσει ξανά από την τριμελή επιτροπή να ξεκινήσει τη γύρα στην Ελλάδα. Της ίδιας επιτροπής που αποφάνθηκε πως ο Μητροπολίτης Κίτρους δεν μπορεί πια για λόγους υγείας να διοικήσει και κήρυξε τη Μητρόπολη σε χηρεία.

"Νεωκόρε δεν ξέρω ακόμη το δρομολόγιο" μου εκμυστηρεύτηκε το ένα από τα τρία μέλη. "Εσύ θέλω να μου βγάλεις ένα κοστολόγιο. Πόσα θες για να μας πας στα Γιάννενα, την Πάργα, τον Πύργο Ηλείας, τα Τρίκαλα, τη Φωκίδα και την Καρδίτσα. Αυτά για αρχή. Να πάμε να κάνουμε μια κουβέντα με αυτούς και μετά βλέπουμε και γι' άλλους. Τα ταξίδια να τα υπολογίζεις πως θα τα κάνουμε όλα μέσα στο 2014".

Αυτά άκουσα και αναθάρρησα. Μόνο στη δουλειά του ταξιτζή έχω να ελπίζω. Αυτοί που, μαθαίνω, δεν ενθουσιάστηκαν με την είδηση ότι η επιτροπή ξαναβγαίνει παγανιά, είναι οι υπέργηροι μητροπολίτες.

"Άμα πάνε σ' αυτούς το 2014, γιατί να μην έρθουν και σ' εμένα το 2015"; Το είπε μητροπολίτης που τα έχει τα χρονάκια του. "Κι άντε η περίπτωση του Κίτρους ήταν ξεκάθαρη. Μήπως εμένα η επιτροπή έρθει και με πιάσει αγουροξυπνημένο, πιστέψουν πως έχω ανίατη ασθένεια και με στείλουν σε υποχρεωτική σύνταξη πριν την ώρα μου, ενώ έχω τόσα ακόμη να προσφέρω";

Τέτοιες είναι οι απορίες και οι ανησυχίες όσων δεσποτάδων ο "κώδωνας των 80 Μαΐων" χτύπησε και ακούστηκε μέχρι το γραφείο του Προέδρου του ΣτΕ.

Για εμάς τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς το μόνο που μας απομένει είναι να μετράμε με το κομπιουτεράκι τα χρέη, να ανοίγουμε λογαριασμούς και να περιμένουμε να γίνει κανένα έξτρα μεροκάματο. Μπας και ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κυρ Στέφανου του μπακάλη…

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 169708
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!