Τρεις Κληρικούς τίμησε η Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Χαλκίδος - 14.13
-
Το βράδυ της Δευτέρας 1 Σεπτεμβρίου 2014 έλαβε χώρα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, τιμητική Εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, αφιερωμένη σε τρεις Κληρικούς της Τοπικής μας Εκκλησίας, οι οποίοι ελευκάνθησαν στην διακονία του Λαού του Θεού.
Οι τιμηθέντες υπό του Σεβασμιωτάτου Κληρικοί ήταν:
α) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιγνάτιος Καπνίσης – Διδάσκαλος του Ευαγγελίου και Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, για την συμπλήρωση 50 ετών διακονίας στη Βόρειο Εύβοια,
β) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γεώργιος Πολύζος, για την σπουδαία καλλιτεχνική προσφορά του, μέσα από την φιλοτέχνηση σφραγίδων Ιερών Ναών, Ιερών Μονών, Ιδρυμάτων κ.λπ. και της δωρεάν προσφοράς προσφοράς αυτών σε αναρίθμητα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα της Πατρίδος μας, αλλά και του εξωτερικού και
γ) ο Αιδεσιμώτατος Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Κωσταράς – εφημέριος του Ι. Ναού Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγίας Λιμνιάς) Σκιάθου, για την επί σειρά ετών κατασκευή των απολύτως απαραιτήτων για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σπόγγων και την δωρεάν προσφορά τους στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και του εξωτερικού.
Στην Εκδήλωση παρέστη και ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, πολλοί Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ευσεβείς χριστιανοί, ενώ κατά την διάρκειά της, Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών της Βορείου Ευβοίας, υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου έψαλλε θαυμάσια Βυζαντινούς Ύμνους, ενώ ο ιεροψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού κ. Παναγιώτης Τόγιας, με τη συνοδεία του κ. Γαβριήλ Μαυρομάτη στο κανονάκι, απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια.
Στη ζωή και το έργο των τριών πατέρων, εκ των οποίων παρέστησαν ο π. Ιγνάτιος και ο π. Γεώργιος, ενώ ο π. Ιωάννης, λόγω προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί, αναφέρθηκε ο άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος, με θερμούς και καρδιακούς λόγους περιέγραψε την διακονία ενός εκάστου, αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκκλησιαστικού φρονήματος των τιμωμένων.
Για τον π. Ιγνάτιο, μεταξύ άλλων πολλών, είπε ότι «εδώ και πενήντα (50) χρόνια ως φιλόμοχθος σκαπανίτης δουλεύει, λειτουργεί, οργανώνει, περιοδεύει, κηρύσσει, επικοινωνεί, ακούει, συνεργάζεται, μελετά, γράφει, ευλογεί και αγιάζει», ενώ ανέφερε ότι ετιμήθη και δύο φορές από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την πρώτη το 1995, οπότε μετά από πρόταση του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη), του απονεμήθηκε «ως υψίστη ηθική αναγνώρισις προσφοράς και διακονίας, ο τίτλος του Διδασκάλου του Ευαγγελίου», και την δεύτερη το 2003, οπότε, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου Β΄ του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου (Χρυσούς Σταυρός), «διά τας προσφερθείσας υπηρεσίας του, εν τω Αμπελώνι του Κυρίου».
Για τον π. Γεώργιο Πολύζο και την διακονία του, ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος, αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του, διότι είναι ο ιερεύς πλησίον του οποίου διακονούσε ως παιδάκι του Ιερού, μαζί με τον αδερφό του π. Νικηφόρο, στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ροβιών, απ' όπου έλκουν την καταγωγή, ανέφερε ότι «φέρει γνωρίσματα ευθυκρισίας, τόλμης, αλλά και επιβλητικής αποτελεσματικότητας», τα οποία διέγνωσαν και οι κατά καιρούς Μητροπολίτες στους οποίους υπηρέτησε, μεταξύ των οποίων οι μακαριστοί Μητροπολίτες Χαλκίδος κυρός Χρυσόστομος Α΄, ο οποίος τον τίμησε με το οφφίκιον του Οικονόμου και Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος, ο οποίος μετά την κοίμηση της πρεσβυτέρας του Δροσούλαςμ τον τίμησε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ακόμη, ο π. Νικόδημος, αναφέρθηκε στο χάρισμα της καλλιτεχνίας που έχει ο π. Γεώργιος, μέσα από τον σχεδιασμό παραδοσιακής Βυζαντινής «Σφραγιδο-εικονομικρομικρογραφίας», στην οποία είναι αυτοδίδακτος και εργάζεται πάντοτε αφιλοκερδώς, τονίζοντας ότι μέσα από την άσκηση και αυτής της διακονίας «συνιστά ένα πραγματικό φαινόμενο για τα σύγχρονα δεδομένα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον τρίτο τιμώμενο Ιερέα, τον π. Ιωάννη Κωσταρά, τον «φίλο, πολυφίλητο... αδελφό εν Κυρίω σφόδρα αγαπητό και περιπόθητο..., τον φιλακόλουθο, φιλόπονο, φιλάνθρωπο, πλήρως ασύνδετο με τις πονηρίες του κόσμου τούτου... αναβαθμισμένο στα μυστήρια της ζωής, ικανό με το παράδειγμά του να διδάξει και να οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση», τον οποίον «όσοι γνωρίζουν έλκονται από την εγκάρδια καλοσύνη του, την ανεπιτήδευτή του αγάπη, το χαμόγελό του, από την μεγαλοπρέπεια της απλότητός του και την ώριμή του παιδικότητα, τον λόγο τον αληθινό, τον εμπειρικό, τον αφτιασίδωτο, τον ''άλατι ηρτυμένον''...» και αποτελεί, όπως το όνομά του σημαίνει «δώρο του Θεού, όχι μόνο για την Ενορία του, αλλά και για το νησί του και για την Ιερά μας Μητρόπολη».
Μετά την ομιλία του π. Νικοδήμου, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στους δύο παρόντες Ιερείς τους τιμητικούς Παπύρους, ενώ οι ίδιοι, πλήρεις ευγνωμοσύνης ευχαρίστησαν για την τιμή και την αγάπη τον Σεβασμιώτατο, τον π. Νικόδημο για τους καλούς του λόγους και όλους, όσοι συνετέλεσαν για την διοργάνωση της Εκδήλωσης.
Κατακλείοντας την Εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό και αληθινή αγάπη στα πρόσωπα και των τριών πατέρων, επισημαίνοντας κύρια χαρακτηριστικά του χαρακτήρος και της διακονίας ενός εκάστους, διηγούμενος, μάλιστα, και αρκετές ιστορίες από την κοινή ζωή στην διακονία της Τοπικής Εκκλησίας, με καθέναν από τους πατέρες, προκαλώντας αρκετές φορές τη συγκίνηση σε όλους τους παρισταμένους, όπως και την συνειδητοποίηση της μεγάλης αξίας που έχει το γεγονός της ενότητος μέσα στην Εκκλησία.
Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον άγιο Σιατίστης για την παρουσία του, συνεχάρη τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Νικόδημο για την ομιλία, όπως και τους αγίου ιεροψάλτες για την συνεισφορά τους στην επιτυχία της Εκδηλώσεως, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους παρέστησαν και σε αυτή την Εκδήλωση της Τοπικής μας Εκκλησίας.
- Εμφανίσεις: 59584