Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο στη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη

ImageΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την 6η Μαΐου ε.ε., στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Αρχαία Αιγυπτιακή Επιστήμη και Μεταφυσική: Η Πεμπτουσία των Θρησκευτικών Αλληγοριών και οι Ρίζες της Επιστημονικής Σκέψης". Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των αρχαίων Αιγυπτίων στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε:

"Η αρχαία Αίγυπτος έγινε η γη όπου τελειοποιήθηκε η τεχνολογία των αρδευτικών έργων για να επεκταθούν οι αρόσιμες εκτάσεις∙ η γη όπου επινοήθηκε το ημερολόγιο βάσει αστρονομικών παρατηρήσεων για να υπολογίζονται επακριβώς οι πλημμύρες του Νείλου∙ η γη όπου αναπτύχθηκε η πρακτική γεωμετρία για να ξαναβρίσκονται τα όρια των χωραφιών μετά την απόσυρση των νερών.

 

Στη χώρα του Νείλου αναπτύχθηκε η επιστήμη των μαθηματικών για να γίνονται με ακρίβεια οι απαραίτητες μετρήσεις για την κατασκευή εντυπωσιακών οικοδομημάτων προς δόξα του μεγαλείου των θεών και της δύναμης των φαραώ. Παράλληλα έφθασε σε επίπεδα υψηλά η τέχνη της διατήρησης του νεκρού σώματος, απόρροια της πίστης ότι η ψυχή συνέχιζε να ζει μετά θάνατον.

Ως εκ τούτου σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην ιατρική, συνεπεία της εμβριθούς γνώσης της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, γεγονός το οποίο επέτρεψε τη διενέργεια λεπτών και δύσκολων χειρουργικών επεμβάσεων.

Στην Αίγυπτο επινοήθηκε ένα από τα πρώτα συστήματα γραφής, μέσω της οποίας διασώθηκε το αποτύπωμα της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας σε κείμενα θρησκευτικά, διηγήσεις λαϊκές, στοχασμούς και γνωμικά. Εδώ διαμορφώθηκε ένα από τα πλέον πολυσχιδή θρησκευτικά συστήματα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, με πλούσια μυθολογική παράδοση, περίτεχνη εικονογραφία, ισχυρούς μεταφυσικούς συμβολισμούς και στερεά πίστη στην αιώνια ζωή."

Στη συνέχεια και προς επίρρωση της διαχρονικής σημασίας του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, επεσήμανε:

 

"Για όλους εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε στη γη του Νείλου, ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός αποτελεί κατ’ εξοχήν πηγή υπερηφάνειας, σεβασμού και θαυμασμού για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη μέσα από τη συλλογική προσπάθεια. Αποτελεί πηγή γνώσεων που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας."

Καταληκτικά υπογράμμισε τη γνώση της ιστορίας ως αρετή κεφαλαιώδη για τον άνθρωπο, επικαλούμενος την περίφημη ρήση του Ευρυπίδη "ὄλβιος ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν".

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν η αρχαία Αιγυπτιακή κοσμοθεωρία, θρησκεία και επιστήμη προσεγγίστηκε, αναλύθηκε και συζητήθηκε πολυπρισματικά από επιφανείς επιστήμονες, προερχομένους από τους τομείς της Αιγυπτιολογίας, της Αρχαιοαστρονομίας, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας.

 

Εμφανίσεις: 42558
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!