Ο Μητροπολίτης Κένυας εόρτασε τα 70 του χρόνια (ΦΩΤΟ)

kenyas.ebdominta-15

Χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος λειτούργησε στο Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νεόφυτο και τους ιερείς μαθητές και καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής.

Μετά τη θεία λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, κατασυγκινημένος, ευχαρίστησε τον Θεό, που τον αξίωσε να υπηρετήσει τους λαούς της Αφρικής μέσω της Ορθοδόξου Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄».

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι στο ταξίδι του αυτό, στην ήπειρο της Αφρικής, παρ’ όλο που δεν ήταν εύκολο, δέχθηκε πλούσια την ευλογία και τη χάρη του Θεού, ώστε να εκπαιδεύσει τους μέλλοντες κληρικούς και ιεραποστόλους Αφρικανούς που, σήμερα, υπηρετούν στις πιο πολλές χώρες της μαύρης ηπείρου (Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα, Μαδαγασκάρη, Ρουάντα, Μπουρούντι, Κονγκό – Μπραζαβίλ, Ζαΐρ, Γκάνα, Νιγηρία, Καμερούν, Ζάμπια, Μαλάουι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Νότια Αφρική κ.ά.).

Η διακονία του στον χώρο της Αφρικής του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πλησίον του, τον αδελφό του, να τον αγαπήσει και να τον στηρίξει.

Το γεγονός ότι σήμερα στην Πατριαρχική Σχολή φοιτούν παιδιά των μαθητών του, αισθάνεται ότι ήταν το μεγαλύτερο δώρο και η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία που του χάρισε ο Θεός.

Όλα αυτά τα χρόνια, που ο ίδιος υπηρέτησε ως δάσκαλος, κατ’ αρχήν και έπειτα ως Επίσκοπος Ριρούτας και σήμερα ως Μητροπολίτης, παρ’ όλο που έδινε στους μαθητές του ό,τι καλύτερο μπορούσε, εκείνος έπαιρνε διπλάσια αμοιβή από τους ίδιους τους Αφρικανούς, που τον δίδαξαν τι σημαίνει αγάπη, τι σημαίνει φτώχεια, τι σημαίνει πόνος, τι σημαίνει αδικία, τι σημαίνει στέρηση και, προπαντός, αξιοπρέπεια.

Εκ μέρους όλων απήντησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νεόφυτος, ο οποίος διετέλεσε μαθητής του Σεβασμιώτατου και όταν ο Σεβασμιώτατος άρχισε την ιεραποστολική του δραστηριότητα στην Κένυα ήταν μόλις 9 ετών.

Ευχήθηκε στον Σεβσμιώτατο να του χαρίσει ο Θεός χρόνια πολλά για να συνεχίσει την πλούσια διακονία του στους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Μετά τη λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε ομάδα παιδιών που υπηρετούν στο ιερό από τις ενορίες του όρους Κιλιμάντζαρο της φυλής των Μασάι, οι οποίοι ήρθαν ειδικά για να παραστούν στη θεία λειτουργία που τελούσε ο Σεβασμιώτατος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Σεβασμιώτατο, του προσέφεραν τη ράβδο του αρχηγού των Μασάι και του τραγούδησαν στην τοπική τους διάλεκτο.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την ενορία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κινό, όπου τον περίμενε ο ιερέας της ενορίας, πατήρ Ευάγγελος, μαζί με τους νέους και τις νέες της περιοχής, οι οποίοι θα είχαν εορταστικό πρόγραμμα όλη την ημέρα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους νέους για την αγάπη που δείχνουν προς την εκκλησία και τους κάλεσε να συνεχίσουν, γιατί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της εκκλησίας και της κοινωνίας.

Πριν αναχωρήσει ο Σεβασμιώτατος παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Από εκεί ο Σεβασμιώτατος ταξίδεψε δύο ώρες για να φθάσει στην πόλη Γκιλ-Γκιλ, όπου στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης, τέλεσε τους γάμους δύο δραστήριων νέων προς τους οποίους απηύθυνε πατρικές συμβουλές και οδηγίες.

Αργά το απόγευμα, επέστρεψε στους χώρους της Πατριαρχικής Σχολής, όπου η ομάδα ποδοσφαίρου της Πατριαρχικής Σχολής και η ομάδα των παιδιών του Μακάρειου Σχολείου έπαιξαν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, για να τιμήσουν τον Σεβασμιώτατο, με την ευκαιρία των 70 χρόνων του.

Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος του παιχνιδιού, ευχαρίστησε όλους τους ποδοσφαιριστές και τους ανακοίνωσε ότι η εκκλησία θα συνεχίσει να τους στηρίζει όπως και πριν.

Λίγο πριν βραδιάσει, η ξακουστή χορωδία, της οποίας προστάτης είναι ο Σεβασμιώτατος, τον επισκέφθηκε και εκτέλεσαν θαυμάσιους ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε και τους είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές τους στον τομέα της μουσικής και της χορωδίας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε στο καθιερωμένο δείπνο με τους ιεροσπουδαστές και με επισκέπτες έναν ιερέα με την πρεσβυτέρα του από την Φινλαδία, που ήρθαν επί τούτου να γιορτάσουν με τον Σεβασμιώτατο τα 70 χρόνια του, όπως επίσης και ο νέος διευθυντής του νέου μεγαλύτερου ξενοδοχείου στη Ναϊρόμπη, Μίκης Μεταξάς από την Κύπρο.

Οι ιεροσπουδαστές παρουσίασαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ομιλίες, έγιναν προσφωνήσεις από διάφορους και ο Σεβασμιώτατος έκανε μια γρήγορη αναδρομή στα 35 χρόνια της διακονίας του στον χώρο της Αφρικής, τονίζοντας ότι ο Θεός όλα αυτά τα χρόνια ήταν παρών και το Άγιο Πνεύμα εκτελούσε όλα τα θαυμάσια όχι μόνο στον χώρο της Κένυας, αλλά και στις άλλες χώρες όπου υπηρέτησε για τρία χρόνια (Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα και Αγκόλα).

Ευχαρίστησε όλους για την συνεχή προσευχή τους και είπε ότι ενόσω ο Θεός του δίνει υγεία και αναπνέει, θα συνεχίσει να προσφέρει την ταπεινή διακονία του στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου μέσω της Πατριαρχικής Σχολής.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκτός από τους Κενυάτες, συμμετείχαν και ιεροσπουδαστές από τις χώρες Τανζανία, Ουγκάντα, Ρουάντα, Μπουρούντι, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι κ.τ.λ. Στο τέλος της εκδήλωσης οι ιεροσπουδαστές προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο ένα πολύτιμο χειροποίητο δώρο.

kenyas.ebdominta-1

kenyas.ebdominta-2

kenyas.ebdominta-3

kenyas.ebdominta-4

kenyas.ebdominta-5

kenyas.ebdominta-6

kenyas.ebdominta-7

kenyas.ebdominta-8

kenyas.ebdominta-9

kenyas.ebdominta-10

kenyas.ebdominta-11

kenyas.ebdominta-12

kenyas.ebdominta-13

kenyas.ebdominta-14

kenyas.ebdominta-16

kenyas.ebdominta-17

kenyas.ebdominta-18

kenyas.ebdominta-19

kenyas.ebdominta-20

kenyas.ebdominta-21

kenyas.ebdominta-22

Εμφανίσεις: 18690
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!