Επιστολή Όλομουτς Συμεών στον Πατριάρχη Μόσχας

 

olomouts romfea

Επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο απέστειλε ο "Τοποτηρητής" της Εκκλησίας της Τσεχίας, Σεβ. Μητροπολίτης Ολοομούτς κ. Συμεών, σχετικά με την "παρέμβαση" της Εκκλησίας της Ρωσίας στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Τσεχίας.

Στην επιστολή που φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr ο Μητροπολίτης Όλομουτς επισημαίνει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και προσπαθεί να βρει τη λύση "με τη βοήθεια των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών που κατανοούν την κατάσταση".

Ο κ. Συμεών αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης από την αρχή που κατηγορήθηκε ο Μητροπολίτης Χριστόφορος, λέγοντας πως πρόκειται για σχέδιο συγκεκριμένων κληρικών για να αποκτήσουν αυτοί πρόσβαση στην περιουσία της Εκκλησίας που θα επιστραφεί από το κράτος μετά τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους στην Τσεχία.

"Η Τσέχικη Δημοκρατία αποφάσισε τον διαχωρισμό του κράτους από τις Εκκλησίες και μέσα από αυτή τη διαδικασία αποφάσισε την επιστροφή της περιουσίας που είχαν κατασχεθεί" σημειώνει.

"Βαθμιαία θα καταβληθούν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων στους επικεφαλής συγκεκριμένων θρησκειών. Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα έπρεπε να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόφορος…".

Εξηγεί πως ο Αρχιεπίσκοπος, κατηγορούμενος για ηθικά παραπτώματα τα οποία ουδέποτε αποδείχτηκαν και τελικά ακόμη και η κύρια κατήγορός του ανακάλεσε.

Όμως ο Μητροπολίτης Χριστόφορος οδηγήθηκε στην παραίτηση, παρότι στην Εκκλησία διεξάγονταν ακόμη ανακρίσεις και δεν είχε υπάρξει οριστική απόφαση.

"Σήμερα είναι γνωστό , ότι οι εμπνευστές αυτής της κατηγορίας που την έδωσαν και στη δημοσιότητα, ήταν μια ομάδα ιερέων στην τριτοβάθμια διοίκηση της Τσεχικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Προφανώς , ο στόχος ήταν να αποκτηθεί πρόσβαση στις αποζημιώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας" επισημαίνει.

Ο κ. Συμεών αναφέρεται στο ιστορικό της απομάκρυνσης του Μητροπολίτη Χριστοφόρου και αναφέρει πως το σχέδιο των συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία αναφέρει, θέλουν να παρουσιάσουν και τον ίδιο ως Τοποτηρητή ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

"Θέλουν να με παρουσιάσουν ως προχωρημένης ηλικίας άνθρωπο, ανίκανο να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αγνοώντας το μεγάλο μου έργο στην Εκκλησία της Τσεχίας".

Ο Μητροπολίτης Όλομουτς ενημερώνει τον Πατριάρχη Μόσχας πως ζήτησε την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δικαίωμα που, όπως αναφέρει, προέρχεται από τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που δόθηκε το 1998.

"Στο πλευρό μας βρίσκονται σχεδόν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και μας πονάει μόνο ότι στο πλευρό αυτών των Πατριαρχείων δεν έχει βρεθεί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία".

Καταλήγοντας ο κ. Συμεών εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την ανατροφή που έχει λάβει από τη Ρωσική Εκκλησία όμως ζητά από τον Πατριάρχη Μόσχας να επανεξετάσει "τη λανθασμένη στάση του απέναντι στην Εκκλησία της Τσεχίας".

 

Εμφανίσεις: 85105
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!