Εκοιμήθη ο πρώην Κύπρου Χρυσόστομος Α'

ImageΕκοιμήθη σήμερα το μεσημέρι ο τέως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Α΄.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος απεβίωσε

σε ηλικία 80 χρονών, μετά από μακρά ασθένεια. 

Το τελευταίο διάστημα διέμενε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Οι λεπτομέρειες της κηδείας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου το μεσημέρι.

Βιογραφικό 

Ο Τέως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ (κατά κόσμον Χριστόφορος) γεννήθηκε στο χωριό Στάτος της Πάφου στις 27 Σεπτεμβρίου 1927.

Έγινε δόκιμος μοναχός στη Μονή Κύκκου το 1940 και φοίτησε στο σχολείο του μοναστηριού.

 

Το 1946 μπήκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το 1952 πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Θεολογία.

 

Μετά την αποφοίτησή του, το 1961, επέστρεψε στην Κύπρο και έγινε ιεροκήρυκας της Μονής Κύκκου. Το 1961 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και κατόπιν έγινε αρχιμανδρίτης.

Το 1966 πήγε στη Μεγάλη Βρετανία όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές.

 

Το 1968 επέστρεψε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε Χωροεπίσκοπος Κωνσταντίας.

 

Το 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος προκήρυξε επισκοπικές εκλογές στην Πάφο και ο Χρυσόστομος εξελέγη δια βοής Επίσκοπος παίρνοντας θέση του Μητροπολίτου Πάφου.

 

Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ο Χρυσόστομος ανέλαβε τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου και στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

 

Το 2002 διαγνώστηκε ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το 2005 χειρουργήθηκε στο αριστερό ισχίο, μετά από πτώση του.

 

Μετά από πολύμηνη κατάκλιση, κατά την οποία δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του, λόγω και της ασθένειάς του, Ιεράρχες της Κύπρου ζήτησαν, τον Οκτώβριο του 2005 τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Αυτό συγκάλεσε Διευρυμένη Σύνοδο στο Σαμπεζί της Ελβετίας το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο σε χηρεία και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.
Εμφανίσεις: 125943
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!