Κηδεύτηκε ο πρώην Κύπρου Χρυσόστομος Α΄
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007
-
Γράφτηκε από τον/την συνεργάτης μας από την Κύπρο
-
πρώην Κυπρου Χρυσόστομος Α΄, που κηδεύτηκε το μεσημέρι με τιμές εν ενεργεία Αρχιεπισκόπου.
Για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στον Αρχιεράρχη ήρθαν στην Κύπρο εκπρόσωποι ορθοδόξων και άλλων Εκκλησιών που παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία, που τελέσθηκε προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ συμπαραστατούμενου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Χριστόφια και άλλων επισήμων.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στον επικήδειο που εκφώνησε κάλεσε τον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο να δέεται στον Πανοικτίρμων Θεώ να σκέπει και να προστατεύει τα σκάφη της Εκκλησίας και της πατρίδας και να τα κατευθύνει σε γαλήνιους και σωτήριους λιμένες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παραθέτοντας εν συντομία το βιογραφικό του μεταστάντος, αναφέρθηκε τη ποιμαντορική του δράση, που όπως είπε συνέπεσε με σοβαρά εκκλησιαστικά γεγονότα και την ανωμαλία που δημιουργήθηκε κατά τα χρόνια 1972 -1973, από τη δράση παράνομων οργανώσεων και των ανεγκέφαλων υποστηρικτών.
Σημείωσε πως όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα των αντικανονικών ενεργειών των τριών Μητροπολιτών και τα γεγονότα του πραξικοπήματος του 1974, όταν πρώην Κύπρου Χρυσόστομος Α΄, ήταν Χωρεπίσκοπος Κωνσταντίας και αργότερα Μητροπολίτης Πάφου, θαύμασαν την ευτονία και τη ρώμη της ψυχής του και πρόσθεσε πως κανένα από τα γεγονότα αυτά δεν στάθηκε ικανό να τον κάνει να δειλιάσει, αλλά υπεραμύνθηκε της αλήθειας και του δικαίου αγώνα.
Είπε ακόμη ότι αποτέλεσμα της παραδειγματικής πολιτείας του μεταστάντος ήταν να κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμηση του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας, που μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ τον εξέλεγξε δια βοής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Υπενθύμισε την προσφορά και τη βοήθεια του πρώην Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ στους πρόσφυγες, τους συγγενείς των αγνοουμένων, των θυμάτων της τουρκικής εισβολής, την εμψύχωση των εγκλωβισμένων, τη στήριξη των αγωνιστών και των εξαρτωμένων τους, την τόνωση του φρονήματος του λαού στον αγώνα για επιβίωση και την παροχή συμπαράστασης υλικής και ηθικής σε όποιο συνάνθρωπο την ζητούσε.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πέραν του ήθους, του ζήλου και του εκκλησιαστικού φρονήματος είχε και τα χαρακτηριστικά του τίμιου, γνήσιου,ειλικρινούς και ασυμβίβαστου πατριώτη και του άκαμπτου διεκδικητή των δικαίων του λαού, είπε προσθέτοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ ήταν πλήρης αγάπης, ανοχής και ανεξικακίας προς όλους ανεξαιρέτως.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είπε πως ο μακαριστός τα τελευταία χρόνια κτυπήθηκε από νόσο που ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθεί ιατρικά και η οποία υπέσκαψε για πολύ καιρό την υγεία του πνεύματος και του σώματος του και τον οδήγησε σε τέτοια κατάσταση ώστε να θεωρείται ευτύχημα ο θάνατος του, προσθέτοντας πως παρόλα ταύτα ο θάνατος δεν χάνει την οξύτητα του, τα κέντρα του είναι πικρότατα και είναι αδύνατο να αντικρίζουμε το σκήνωμα του χωρίς λύπη και κατήφεια.
Ευχήθηκε τέλος όπως ο Κύριος κατατάξει τον πρώην Κύπρου σε σκηνές δικαίων και είπε ας είναι άληστος, άφθιτος και άγηρως η μνήμη του.
Αποχαιρετώντας τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος είπε πως ο Χρυσόστομος Α' ανέπτυξε πνευματική, εθνική και πολιτιστική δραστηριότητα όπως οι μεγάλοι ιεράρχες της Ελλάδας, έγινε πρωτοπόρος στον τομέα της ιεραποστολής, προσθέτοντας πως η πολυεπίπεδη δράση του αφήνουν στους ζώντες την εικόνα του καλού, αγαθού, άριστου ηγέτη και του αγνού, ειλικρινούς πατριώτη.
Ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος που εκπροσώπησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, είπε πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκφράζει την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσέφερε στο Πατριαρχείο και για το ιεραποστολικό έργο που ανέπτυξε στην Αφρική, σημειώνοντας πως ο Χρυσόστομος Α' υπήρξε άξιος συνεχιστής του ιεραποστολικού έργου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
O Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος εκ μέρους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο και πολυσχιδές έργο του τέως Κύπρου Χρυσοστόμου Α', τόσο για τα εκκλησιαστικά θέματα, όσο και για τα θέματα του κυπριακού Ελληνισμού και του Ελληνισμού γενικότερα. Συμμετείχε, είπε, στην προσπάθεια διάδοσης της ορθοδοξίας, προσθέτοντας πως διακαής του πόθος ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και ήταν καταπέλτης στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της νήσου.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων και ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.
Κατατέθηκαν στεφάνια και εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, της Υπουργού και Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ εκ μέρους της οικογένειας του τέως Κύπρου Χρυσοστόμου στεφάνι κατέθεσε ο ανιψιός του εκλιπόντος Θεόδωρος Αριστοδήμου.
Κατά την ταφή η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πένθιμους ύμνους, ενώ τιμές απέδωσε διμοιρία των τεθωρακισμένων και ρίφθηκαν χαιρετιστήριες βολές.
Ο πρώην Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ αποδήμησε εις Κύριον το μεσημέρι του Σαββάτο μετά από μακράν ασθένεια.
Στο σκήνωμα του Αρχιεράρχη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 14.00 χθες Κυριακή μέχρι και τις 12.00 σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Μπροστά από το σκήνωμα του για το προσκύνημα πέρασε η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, επιφανείς πολίτες της κυπριακής κοινωνίας και πλήθος πιστών, που ακολούθως υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε στις 11.00 σήμερα σε έκτακτη ειδική συνεδρία με αποκλειστικό αντικείμενο την απόδοση τιμής στον αποδημήσαντα Αρχιεράρχη, με την ολοκλήρωση της Συνεδρίας οι Συνοδικοί μετέβησαν εν πομπή στον Καθεδρικό Ναό και μετά την τέλεση τρισαγίου συνόδευσαν το σκήνωμα εν πομπή και πεζοί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας.
Της πομπής προηγείτο η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς που απέδιδε τιμές, ακολουθούσαν αγήματα της Εθνικής Φρουράς, πομπή ιερωμένων, η νεκροφόρα που μετέφερε το σκήνωμα, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου με τελευταίο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ και ο κόσμος.
- Εμφανίσεις: 33518