Οι Τούρκοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

ImageΤη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από τις τουρκικές κατοχικές

δυνάμεις κατήγγειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM και συγκεκριμένα στην πρωϊνή εκπομπή «Καλημέρα» και τον Μάκη Παπαγεωργίου.

 

Ο Μακαριώτατος αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι εμποδίζουν τους Κυπρίους να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα: «Τα Χριστούγεννα πήγε ο Επίσκοπος Καρπασίας στην Καρπασία για να λειτουργήσει και δεν τον άφησαν να λειτουργήσει! Κατέβηκε από τον θρόνο προς στο ιερό για να κοινωνήσει, αφού δεν τον άφησαν να λειτουργήσει, και τον εμπόδιζαν να πάρει τη Θεία Κοινωνία. «Δεν μπορώ να μην κοινωνήσω σήμερα» τους είπε και τελικά μετά από μια διαδικασία οδυνηρή του επέτρεψαν να κοινωνήσει».

 

Ο κ. Χρυσόστομος περιέγραψε με ακόμη μελανότερα χρώματα τη θλιβερή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε ο Επίσκοπος Καρπασίας: «Μέσα στην Εκκλησία ήταν η αστυνομία και δεν τον άφηνε να κινηθεί ούτε μέσα στην Εκκλησία. Δηλαδή, μόλις κατέβηκε από το παραθρόνιο και πήγε στο ιερό, επενέβησαν οι αστυνομικοί να τον βγάλουν έξω! Δεν μπορούν αυτά τα θέματα να περνούν απαρατήρητα. Γι’ αυτό θα διαμαρτυρηθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ανενόχλητους τους Τούρκους, δεν είναι κατάσταση αυτή».

 

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας, μέσα στον Ιανουάριο, επειδή αυτή παρεμποδίζει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο και την ελευθερία των πιστών να προσεύχονται: «Όλοι οι Ναοί που βρίσκονται στα υπό κατοχή εδάφη μας είναι μισοκατεστραμμένοι, μερικοί έχουν πέσει, μερικούς έχουν κατεδαφίσει δυστυχώς, και πριν λίγες μέρες είχαν κατεδαφίσει ένα Ναό στη χερσόνησο της Καρπασίας, αλλά αν δεν μας επιτραπεί να τους συντηρήσουμε πολύ γρήγορα, νομίζω ότι θα αρχίσει ο ένας μετά τον άλλον να πέφτει.

 

Ήδη μερικά Μοναστήρια, όπως του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου, είναι μισογκρεμισμένα.

 

Ακόμη, ο Απόστολος Ανδρέας, στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, είναι ετοιμόρροπος, Έχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο, δεν πάει άλλο πια, δεν ζητούμε τίποτα άλλο, παρά τα ανθρώπινά μας δικαιώματα και θα αγωνιστούμε γι΄ αυτά, γιατί δεν νομίζω ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε κι εμείς».

 

Και πρόσθεσε: «Ευελπιστούν οι Τούρκοι ότι με το χρόνο θα εξαφανιστεί οτιδήποτε το Ελληνικό και Χριστιανικό στις υπό κατοχή περιοχές μας. Εμείς θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο? Είναι μέσα στα ανθρώπινα δικαιώματά μας να επιτραπεί στους πρόσφυγές μας να πάνε πίσω, να μπορούν να προσεύχονται στους Ναούς τους, εκεί όπου βαπτίστηκαν, εκεί όπου παντρεύτηκαν, εκεί όπου έκαναν την κηδεία προσφιλών προσώπων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους Τούρκους».

 

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε ότι θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για να τον ενημερώσει επί του θέματος: «Ετοιμάζουμε ένα σημείωμα να του δώσουμε ότι επιθυμούμε να επιστρέψει και η μικρή αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, του ιδρυτού της Εκκλησίας μας, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του.

 

Να επιστρέψει πίσω η αδελφότητα, την οποία είχαν διώξει πριν αρκετά χρόνια, και να επανδρώσει ξανά το Μοναστήρι».

Εμφανίσεις: 111477
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!