Ο Θεόδωρος στην Μονή Μαχαιρά & Αγ.Ηρακλείδιο

Image
Μονή Μαχαιρά
Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας την Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά και την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Στην Ιερά Μονή Μαχαιρά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, και οι Αδελφοί της Μονής.

 

Μιλώντας αμέσως μετά την δέηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «η πανίερος και σεβασμία αύτη Μονή ήτο πάντοτε χαλκείον της ευαγγελικής αρετής άσβεστος λαμπάδα προσευχής καθαράς και αδιαλείπτου, διδασκαλείον της ευσεβείας, φροντιστήριον αγάπης προς πάντας τους δεομένους, και προμαχών πολέμων αοράτων και ορατών, αγίων και εθνικών».

«Μακαρίζομεν και επαινούμεν τους αδελφούς της Ιεράς Μονής ταύτης, διότι επέλεξαν ως τόπον ασκήσεως, φωτισμού και θεώσεως τον άγιον τούτον τόπον, καθιστώντες τους εαυτούς των εκουσίους προσμοναρίους της καλής κουροτρόφου των παρθένων, Κυρίας Θεοτόκου της Μαχαιριωτίσσης, διαπρυσίους φρυκτωρούς της ενδόξου ιστορίας και παραδόσεως της Μονής και ακοιμήτους θεράποντας του προστρέχοντος αενάως ευλογημένου πιστού κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

«Επί τούτοις ευχαριστούμεν υμίν από καρδίας διά την υποδοχήν και τάς λοιπάς ευλαβείς εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού προς το ταπεινόν ημών πρόσωπον και την θεοτίμητον περί ημάς συνοδείαν και ευχόμενοι όπως η καλή κουροτρόφος Παρθένων Κυρία Θεοτόκος σκέπη, ευλογή, διαφυλάττη και αγιάζη πάντοτε τη σεβασμίαν Μονήν υμών και πάσαν την ιεράν υμών αδελφότητα», συμπλήρωσε.

 

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ', ο οποίος προερχόταν από την Μονή Μαχαιρά και για τον μακαριστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονή Μαχαιρά Αρσένιο, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο.

 

Πριν την αναχώρηση του από την Μονή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατάθεσε στεφάνι εις τον ανδριάντα του ήρωος Γρηγορίου Αυξεντίου, οποίος έπεσε μαχόμενος, γενόμενος ολοκαύτωμα για την ελευθερία της Κύπρου κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

 

Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου τον υποδέχθηκαν η Ηγουμένη Προδρόμη και οι Αδελφές της Μονής.

 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σε ομιλία του, ανέφερε ότι «ερχόμενοι «εκ της πιστής Αιγύπτου, της οσίας Λιβύης και της Εκλεκτής Θηβαίδος», των μοναχοτρόφων και οσιοτρόφων, όπου είναι και η έδρα του δευτεροθρόνου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σας συγχαίρομεν πατρικώς, διότι πορεύεσθε ματά χαράς μεγάλης και ανεπιστρόφου λογισμού την δαφνοστεφή μοναχικήν οδόν, την οποίαν εκουσίως επελέξατε».

«Είς τον δύσκολον τούτο δρόμον της ασκήσεως και της εν Χριστώ πολιτείας, έχετε συνοδοιπόρον και συναντιλήπτορα τον προστάτην και έφορον της Ιεράς Μονής ταύτης Άγιον Ηρακλείδειον παρά του τάφου του οποίου επήξατε τάς σκηνάς υμών.

 

Έχετε αρωγούς τάς προσευχάς των προαπελθόντων αγίων πατέρων, των διανυσάντων τον δίαυλον του μοναστικού των βίου είς τον τόπον τούτον», πρόσθεσε.  
Εμφανίσεις: 96237
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!