Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Θεόδωρου στην Κύπρο

ImageΜε την ευχή «ο Θεός να φέρει τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει για 34 τώρα χρόνια η Κύπρος», αναχώρησε από το Αεροδρόμιο Λάρνακος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄

και πρόσθεσε πως ο ίδιος «θα είναι εκτός από Πατριάρχης και πρέσβης καλής θέλησης, όπου και αν βρεθεί θα μιλά και θα υποστηρίζει τα δίκαια της Κύπρου».

 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα εισηγηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, να ανακηρυχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ως μέγας ευεργέτης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, διότι όπως εξήγησε, «ακολουθώντας τα βήματα του Μακαρίου του Γ» ο Κύπρου Χρυσόστομος όχι μόνο βοηθά αλλά και επαυξάνει «τη βοήθεια προς το αποστολικό πατριαρχείο το οποίο πορεύεται δύο χιλιάδες χρόνια τώρα στην ήπειρο του μέλλοντος, σε ένα σταυροδρόμι που κρίνεται ο κόσμος».

 

Ανέφερε ότι αναχωρεί από την Κύπρο «με την καρδιά μου γεμάτη ευγνωμοσύνη» και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου γιατί όπως εξήγησε φεύγει για την Αλεξάνδρεια «πιο δυνατός» γιατί η επιθυμία του για επίσκεψη στην Κύπρο από την ημέρα που ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας, έχει πραγματοποιηθεί.

 

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πατριάρχης ανέφερε ότι «τελέσαμε μαζί τη Θεία Λειτουργία, καμάρωσα πραγματικά κοντά σας την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου να είναι μια Εκκλησία γεμάτη ζωντάνια που εσείς από την ώρα που εκλεγήκατε δώσατε νέο άνεμο αναδημιουργίας».

 

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τις ευχαριστίες του επειδή, όπως είπε, ο Μακαριώτατος του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις νέες Μητροπόλεις της Κύπρου αλλά και γιατί «ορίσατε καλούς επισκόπους για να ποιμαίνουν μαζί σας αυτό το ωραίο, ευσεβή, ελληνικό λαό της Κύπρου».

 

Η Α.Θ.Μ. σημείωσε ιδιαιτέρως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι αρχιερείς «ως πραγματικοί αδελφοί» ήρθαν για να τον βοηθήσουν και θα συνεχίσουν τη βοήθεια αυτή στο μέλλον «σ’ αυτό το τεράστιο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκκλησιαστικό έργο» στα 54 κράτη της Αφρικής που τον περιμένουν να επιστρέψει πίσω για να τους δώσει κάτι από το Ευαγγέλιο αλλά και για να τους βοηθήσει πρακτικά και σημείωσε ότι στον δρόμο αυτό έχει συμπαραστάτες την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Απηύθυνε, παράλληλα, πρόσκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια για να του δείξει, όπως είπε χαρακτηριστικά «τα δικά μας επιτεύγματα και τον δικό μας αγώνα».

 

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του επειδή στη δική του επικράτεια υπηρετούν αρκετοί εκλεκτοί ιεράρχες που κατάγονται από την Κύπρο και υπενθύμισε ότι και ο προκάτοχός του, ο αείμνηστος Πατριάρχης Πέτρος ήταν «από αυτό το ευλογημένο νησί».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στις δικές του δηλώσεις, αφού ανέφερε ότι «κάθε αρχή έχει και το τέλος της», πρόσθεσε πως σήμερα «η ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αγίου Αλεξανδρείας έφτασε στο τέλος της.

 

Είχαμε την ευκαιρία αυτό το οκταήμερο να συνοδεύσουμε τον Πατριάρχη στις νέες μας Μητροπόλεις, σε μερικά προσκυνήματά μας, αλλά είχαμε και τη χαρά να τον δούμε ιδιαιτέρως, να συνομιλήσουμε μαζί του για θέματα που απασχολούν τις δύο εκκλησίες αλλά και την όλη Ορθοδοξία και τον Χριστιανικό κόσμο», τόνισε.

 

Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι η παρουσία του Πατριάρχη στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

 

«Ωφεληθήκαμε αμφότεροι, έχουμε αποφασίσει να είναι ο ένας κοντά στον άλλο, θα υπάρξει συνέχεια και θα είμαστε σε μια συνεχή επαφή.

 

Του έχουμε δηλώσει απερίφραστα ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι πάντοτε στη διάθεση της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το πράξουμε αφειδώλευτα», σημείωσε.
Εμφανίσεις: 28574
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!