Νέος Επίσκοπος στην Εκκλησία της Κύπρου

ImageΗ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέλεξε στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ως νέο βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Χατζηουρανίου με τον τίτλο του Χωρεπισκόπου Μεσαορίας.

Με βάση το σχετικό ανακοινωθέν:

 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ. κ. Χρυσοστόμου και ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:

 

1) Ενημερώθη από τον Δρα Ηλία Παπαδόπουλο, Πρόεδρο της Οργάνωσης «Ιατροί του Κόσμου» για τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας της Εκκλησίας της Κύπρου προς τους πληγέντες από το τσουνάμι. Έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τον ιατρικό εξοπλισμό που αγοράστηκε για ένα Νοσοκομείο στη Σρι Λάνκα.

 

2) Συνέστησε επιτροπή Ιεραποστολής και Ανθρωπιστικής Βοηθείας, την οποίαν έθεσε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ταμασσού.

 

3) Ενημερώθη από τον Μακαριώτατο για την απόφασή του όπως προχωρήσει στο κτίσιμο Γηροκομείου και Γηριατρείου για Κληρικούς.

 

4) Επανασυνέστησε, ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Λεμεσού την Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Μοναγρίου και ενέκρινε τη σύσταση γυναικείας Μονής στην Τηλλυρία, ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Κύκκου.

 

5) Ενημερώθη για την πρόοδο των προσπαθειών για την καταχώρηση προσφυγής της Εκκλησίας της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους κατεχόμενους Ιερούς Ναούς και τις περιουσίες τους.

 

6) Εξέλεξε, ύστερα από πρόταση του Μακαριωτάτου, τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Χατζηουρανίου ως βοηθόν Επίσκοπον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με τον τίτλο του Χωρεπισκόπου Μεσαορίας.

 

Το Μήνυμα για την Εκλογή του νέου Επισκόπου θα γίνει το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2008 στις 6 μ.μ. και η χειροτονία του την επομένη, στον Ιερό Ναό Παναγίας Παλουριωτίσσης.

 

Βιογραφικό Σημείωμα Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Χατζηουρανίου

 

Γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 25 Φεβρουαρίου 1968 και κατάγεται από το Λάρνακα της Λαπήθου της Επαρχίας Κυρηνείας.

 

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε πτυχίο το έτος 1990.

 

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο University of Birmingham και στο Selly Oak Collage της Αγγλίας. Έλαβε Δίπλωμα Ειδικεύσεως (Master) το έτος 1996.

 

Τίτλος Ειδικεύσεως: "Η δομή και η ερμηνευτική στους Λόγους Εις τους Μακαρισμούς του Αγ. Γρηγορίου Νύσσης".

 

Παρακολούθησε μαθήματα: Μεθοδολογίας, Ιστορίας και θεωρίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Παρακολούθησε τα εξής σεμινάρια:

 

α) Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (1986-87).

 

β) Παλαιογραφίας και επιγραφικής στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα (1988-91).

 

γ) Σεμινάριο με θέμα: "Τρόποι αντιμετώπισης του Οικολογικού προβλήματος από μέρους της Εκκλησίας", στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Chambesy της Γενεύης 1992).

 

δ) Σεμινάριο με θέμα: "Η πληροφορική στο χώρο της Θεολογίας",  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1993).

 

Προτού επιστρέψει στην Κύπρο, εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Πατερικών Σπουδών, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990-2000).

 

Προσέφερε υπηρεσίες στο κατηχητικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είχε την ευθύνη της διεύθυνσης της Φοιτητικής Εστίας της Μητροπόλεως Ηλείας στην Αθήνα (1992-2000).

 

Το Μάιο του 2001 χειροτονήθηκε Διάκονος, το Μάρτιο του 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τον Ιούλιο του 2004 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και Πνευματικός.

 

Ήδη από λαϊκός του είχε ανατεθεί, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α΄, να υπηρετεί ως Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής, έργο το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

 

Από το 2001 διδάσκει ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης σε Γυμνάσια της Λευκωσίας.

 

Μέσα στα πλαίσια των μαθημάτων ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε 11 Ημερίδες μαζί με τους μαθητές του, ως βιωματικά εργαστήρια.

 

Λαμβάνει μέρος σε Θεολογικά και Βυζαντινολογικά Συνέδρια, ενίοτε και με παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων.

 

Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε Συλλογικούς Τόμους, Επιστημονικά Περιοδικά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Είναι συνεργάτης του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Ραδιοφώνου "Ο Λόγος".

 

Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στο εσωτερικό και το εξωτερικό σε πανορθόδοξες συναντήσεις και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

 

Εκπονεί Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: "Οι πηγές του έργου Πανάριον του Επιφανίου Κύπρου".  
Εμφανίσεις: 44229
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!