Ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Φινλανδίας στον Κύπρου
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Α. Παναγιώτου 11:30
-
στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στο Kuopio, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης της Αυτόνομης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, επισφραγίστηκε η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας στη χώρα των χιλιάδων λιμνών.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορική πορεία και τον εθναρχικό ρόλο της Κυπριακής Εκκλησίας, αλλά και την αρχαία παράδοση της εκλογής των αρχιερέων μας από τον κλήρο και το λαό της πατρίδας μας.
Στάθηκε, βέβαια, ιδιαίτερα στα δεινά, τον πόνο και το Σταυρό τον οποίο κουβαλά η Κύπρος από το 1974, κάνοντας παράλληλα σύγκριση με τις περιπέτειες και τα βάσανα τα οποία υπέστη το ποίμνιο της Φινλανδικής Εκκλησίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Φινλανδίας Λέων αναφέρθηκε, κατόπιν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της «μαζί με τις άλλες χώρες, στις προσπάθειες του νησιού για την αποκατάσταση της ενότητας του», αλλά και «στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται τα κράτη μέλη μας το δικαίωμα στην πολιτισμική κληρονομιά».
Στο σημείο αυτό, ο Φινλανδός Προκαθήμενος έκανε αναφορά στις καταστροφές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ορθόδοξοι ναοί της Πολωνίας και της Φινλανδίας, αλλά και της Κύπρου από την τουρκική εισβολή και υπέβαλε την ιδέα από κοινού η Κύπρος, η Πολωνία και η Φινλανδική Ορθόδοξος Εκκλησία να διεκδικήσουν την αποκατάσταση από την ΕΕ της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
«Η Κυπριακή και η Φινλανδική Εκκλησία πέρα από την ιερή σχέση τους συνδυάζουν κάποιους άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες», σημείωσε.
«Και οι δύο Εκκλησίες βρίσκονται σε κάποια ιστορικά σημεία των πολιτιστικών συνόρων, η Κύπρος, στα σύνορα της χριστιανικής με την ισλαμική κουλτούρα και η Φινλανδία στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία.
Έτσι και οι δύο χώρες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της πολιτιστικής αλληλεπίδρασης. Και οι δύο Εκκλησίες λειτουργούμε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Τόσο η Κυπριακή όσο και η Φινλανδική Εκκλησία μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χριστιανικού πολιτισμού, αλλά και στην ενίσχυση της ενότητας και του διαλόγου», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας, ευχόμενος ταυτόχρονα «η συνεργασία μας να συνεχίσει να είναι καρποφόρα».
Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, μίλησε για τους δεσμούς «της εν Χριστώ αδελφικής αγάπης» των δύο Εκκλησιών, οι οποίοι στηρίζονται «εις την κοινή μας ορθόδοξο χριστιανική πίστη, αλλά και εις τα αμοιβαία αισθήματα φιλίας και στενής συνεργασίας των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας».
«Γνωρίζομεν καλώς ότι η μικρά εις αριθμόν Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας, εγνώρισεν, όπως και η Εκκλησία της Κύπρου, πολλάς περιπετείας κατά την διάρκειαν της ιστορικής της πορείας», τόνισε ο Μακαριώτατος και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα τραγικές συνέπειες του αιματηρού δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο η τοπική Εκκλησία απώλεσε το 90% της περιουσίας της και το 70% του χριστεπωνύμου πληρώματός της διασκορπίσθηκε.
«Και όμως, παρά το φοβερόν εκείνον και δυσβάστακτον πλήγμα, το οποίον υπέστη, εν τούτοις η Ορθόδοξος Εκκλησία της Φινλανδίας, όχι μόνον επέζησε και αντεπεξήλθεν, αλλά σήμερον, με την βοήθεια του Θεού, είναι η δευτέρα εις πληθυσμόν εθνική Εκκλησία της χώρας.
Τούτο δεν είναι παρά εν ζωντανόν θαύμα και μία εξαιρετική ευλογία του Θεού διά την Ορθόδοξον Αδελφήν Εκκλησίαν της Φινλανδίας και το χριστεπώνυμον πλήρωμά της», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, μίλησε για τις ιστορικές δοκιμασίες τις οποίες αντιμετώπισε και η Εκκλησία της Κύπρου, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν με τις συνέπειες της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από την «ισχυρά και πάνοπλο Τουρκία των εβδομήντα και πλέον εκατομμυρίων».
«Οπωσδήποτε, δεν αφήνομεν την απογοήτευσιν να μας καταβάλει», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. «Αντιθέτως, αντλούντες και ημείς δύναμιν και ενίσχυσιν από το δίκαιον της υποθέσεως μας, συνεχίζομεν τον αγώνα μας μέχρι της αγίας ημέρας της απελευθερώσεως του κατεχομένου σήμερον βορείου τμήματος της νήσου μας, της επανενώσεως της πατρίδος μας, της επιστροφής όλων των προσφύγων μας εις τας εστίας των και της διακριβώσεως της ζωής των αγνοουμένων μας».
«Προσευχηθείτε και εσείς, Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ, προσευχηθείτε και εσείς, αγαπητοί μας Αδελφοί, όπως με την βοήθειαν του Θεού ο Ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης φωτίσει συντόμως και ολόκληρον την Κύπρον», κατέληξε ο Κύπρου Χρυσόστομος.
- Εμφανίσεις: 47146