Θερμή υποδοχή Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Πολωνία

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, έφθασε χθες το βράδυ στη Βαρσοβία και σήμερα το πρωί άρχισε την επίσημη επίσκεψή του στην Ορθόδοξη

Εκκλησία της Πολωνίας.

 

Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας και Μητροπολίτου πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, όσο και από επισκόπους, ιερείς και  πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας.

 

Στον Καθεδρικό Ναό τελέστηκε Δοξολογία, κατά την οποία ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας κ. Σάββας προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και δέχθηκε την αντιφώνησή του.

 

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας.

 

Παρατίθεται η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

"Μακαριώτατε Μητροπολίτα Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή που μας επεφυλάξατε και για τους φιλόφρονας λόγους σας.

 

Σας χαιρετίζουμε με αδελφική, εν Χριστώ Ιησού, αγάπη και μέσω σας χαιρετίζουμε την σεπτή ιεραρχία, τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και όλο τον ευλαβή Ορθόδοξο λαό της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας.

 

Διατηρούμε έντονες, ακόμα, τις αναμνήσεις από την επίσκεψή σας στην Κύπρο. Ο μεστός θεολογικός λόγος και οι παραινέσεις σας ενεποίησαν ιδιαίτερη εντύπωση στην Ιεραρχία και το λαό μας.

 

Και σήμερα, πριν ακόμα περάσουν τρεις μήνες από την ειρηνική επίσκεψή σας στην Κύπρο, πάλιν «η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε» στον περικαλλή αυτό Καθεδρικό σας ναό, σε ανταπόδοση της δικής σας επίσκεψης στην πατρίδα μας.

 

Με την επίσκεψή μας αυτή και τη μεταξύ μας συναναστροφή, «υπεραυξάνει η πίστις ημών και πλεονάζει η αγάπη ενός εκάστου πάντων ημών εις αλλήλους» (Β΄ Θεσ. 1, 3), κατά τον Απόστολο Παύλο.

 

Ερχόμενοι από την Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου σας μεταφέρουμε τον ασπασμό της εν Χριστώ ενότητος όλης της Ιεραρχίας μας και τα σεβάσματα του ιερού κλήρου και ευσεβούς λαού μας.

 

Σας μεταφέρουμε την ευλογία και τον αγιασμό των τοπικών μας Αγίων: Των ιδρυτών της Εκκλησίας μας Αποστόλων Παύλου, Βαρνάβα και Μάρκου, του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, του Αγίου Επιφανίου, του Αγίου Λαζάρου του φίλου του Χριστού.

 

Φέρουμε, αναγκαστικά, μαζί μας και το πολυχρόνιο άλγος του λαού μας, που διωγμένος από τις πατρογονικές εστίες και τους χώρους της λατρείας του βλέπει να καταπατούνται όλα τα δικαιώματά του από ένα αλλόθρησκο γείτονα εισβολέα.

 

Η ταύτιση της Εκκλησίας μας με το σύνολο του λαού μας δεν μας επιτρέπει ούτε για μια στιγμή να αφεθούμε στη λήθη της σκληρής πραγματικότητας. Η συμπαράσταση από σας, τους αδελφούς εν τη πίστει, ανακουφίζει τον πόνο μας.

 

Προγευόμαστε, όμως, και της χαράς της επίσκεψης και προσκύνησης των δικών σας Αγίων και των ξακουστών τόπων λατρείας.

 

Αναμιμνησκόμεθα των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στην προσπάθεια και τους καμάτους των οποίων εφυτεύθη «η άμπελος αύτη».

 

Επικαλούμαστε την ευλογία τους σ’ εμάς και το λαό μας. Πολλά πληροφορηθέντες και για τον παιδομάρτυρα Γαβριήλ του Μπιαλιστόκ επειγόμαστε να τον προσκυνήσουμε και να ζητήσουμε τις μεσιτείες του προς τον Θεό.

 

Γνωρίζουμε, Μακαριώτατε, την άριστη οργάνωση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας σας. Ξέρουμε το μαρτυρικό παρελθόν της αλλά και τη σημερινή ανοδική πορεία της.

 

Ακούσαμε για την πνευματική καλλιέργεια του ποιμνίου της, για την δαψιλή καλλιέργεια του θεολογικού λόγου, αλλά και το υψηλό επίπεδο ευγένειας του Πολωνικού λαού.

 

Χαιρόμαστε, ως εκ τούτου, για την ευκαιρία της εντονότερης και ουσιαστικότερης γνωριμίας μας ώστε να πάρουμε από τη δική σας εμπειρία και να συσφίξουμε τους δεσμούς μας εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

 

Ο σύνδεσμος της αγάπης και η συνεργασία μεταξύ μας συνιστούν την ευθύνη μας στους δύσκολους, από πλευράς πνευματικών αναζητήσεων, καιρούς, που διέρχεται ο κόσμος.

 

Μπροστά στις νέες ιστορικές συγκυρίες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος συνθλίβεται από την πίεση της τεχνικής και των επιστημονικών επιτευγμάτων, που αγχώνεται από την κάθε είδους βιασύνη και την οικονομική αστάθεια, η στάση των Ορθοδόξων οφείλει να αποτελεί στάση ευθύνης και μαρτυρία αληθείας.

 

Μόνο με μια κοινή αντίκρυση των πραγμάτων θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στο σύγχρονο άνθρωπο λόγον ζωής και ελπίδα σωτηρίας.

 

Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που χαιρόμαστε ιδιαίτερα επισκεπτόμενοι την Πολωνία. Πέραν από την περαιτέρω σύσφιξη των παλαιών πνευματικών δεσμών των Εκκλησιών μας, θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί σας για όλα τα φλέγοντα θέματα του καιρού μας και να συνεχίσουμε το διάλογο που ξεκινήσαμε πριν από τρεις μήνες στην Κύπρο.

 

Εν όψει μάλιστα και της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής συνόδου, που θα συνέλθει τον προσεχή Δεκέμβριο στη Γενεύη, και στην οποία θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το θέμα των Διπτύχων, οι συνομιλίες μας καθίστανται ιδιαίτερης σημασίας.

 

Καταθέτοντας ενώπιόν σας, με αισθήματα βαθύτατης εκτίμησης, Μακαριώτατε Άγιε Αδελφέ, τις πιο πάνω σκέψεις, σας ευχαριστούμε και πάλιν βαθύτατα για την φιλόφρονα υποδοχή και την αγάπη με την οποία μας περιβάλλετε.

 

Ευχόμαστε όπως ο Θεός χαρίζει σε Σας υγεία σιδηράν, στερεοί δε και προάγει τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Πολωνικό λαό εις παν έργον αγαθόν". 
Εμφανίσεις: 53486
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!