Ο Κύπρου Χρυσόστομος στις πυρόπληκτες περιοχές

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου προς τις πυρόπληκτες περιοχές

της Ηλείας χαρακτήρισε ως «μικρό αντίδωρο» μπροστά στη βοήθεια της Μητρόπολης Ηλείας προς τον Κυπριακό λαό το καλοκαίρι του 1974, μετά την εισβολή του «Αττίλα».

 

Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου συμπονεί και συμπάσχει με το δοκιμαζόμενο λαό της Ηλείας και υπογράμμισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτή την τραγωδία».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Χρυσόστομος, τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, επισκέφθηκε την Ηλεία. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Χωρεπίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Χύτρων κ. Λεόντιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κ. Ιερώνυμος Πυλιώτης και ο Διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου κ. Ιωάννης Χαριλάου.

 

Στο λιμάνι της Κυλλήνης

Στο λιμάνι της Κυλλήνης ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο Κάστρου - Κυλλήνης κ. Γιώργο Μπούρμπουλα, το Νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος και τον συνόδευσε σε όλη την περιοδεία του στο Νομό Ηλείας. Στη Γέφυρα του Αλφειού ποταμού, όπου βρίσκονται τα όρια της Μητρόπολης Ολυμπίας – Τριφυλλίας, τον υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Χρυσοχωρίου

 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα έργα, που γίνονται στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας με την οικονομική βοήθεια της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Χρυσοχώρι Ζαχάρως, όπου ανοικοδομείται ο Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου και το Πνευματικό Κέντρο. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Ολυμπίας-Τριφυλλίας κ. Χρυσόστομος και Ηλείας κ. Γερμανός και ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.

Η κοινότητα Χρυσοχωρίου του επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους όλων, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο για την επίσκεψη και την βοήθεια της Εκκλησίας Κύπρου. Στην προσφώνησή του διαβεβαίωσε τον Μακαριώτατο ότι: «ο λαός και κλήρος θα μνημονεύουμε τις εργασίες σας, ώστε όλοι να γίνουμε μιμητές σας σε ανάλογες- δυστυχώς αναπόφευκτες- καταστροφές».

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «δεν κάναμε το καθήκον μας, αλλά το ελάχιστο, γι' αυτό δεν χρειάζονται υποδοχές και λόγια υπερβολικά.  Εύχομαι να ανατείλουν καλύτερες μέρες».

Στον Ι. Ν. Αγίας Κυριακής Αρχαίας Πίσας

Έπειτα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Αρχαία Πίσα, όπου ανακατασκευάζεται ο Ι. Ν. της Αγίας Κυριακής. Εκεί υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της εκκλησίας Κύπρου ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο αναπληρωτής Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ανδρέας Καρανικολός, ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Σοφιανός Σοφιανόπουλος, ο κλήρος και ο λαός της περιοχής.

Ο Δήμαρχος κ.Καρανικολός όσο και ο κ. Σοφιανόπουλος στην προσφώνησή τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Εκκλησία Κύπρου και δήλωσαν ότι ο Ναός και ο γύρω χώρος, όπως διαμορφώνονται αποτελούν, πλέον, το στολίδι της κοινότητας, η οποία πέρασε εφιαλτικές στιγμές, κατά τη διάρκεια των πυρκαϊών του Αυγούστου 2007.

 

Ο Μακαριώτατος, αντιφωνώντας, επισήμανε την ικανοποιητική πορεία των εργασιών, εξέφρασε τα αισθήματα χαράς για την ανοικοδόμηση του Ναού, και την επαναλειτουργία του, ώστε οι πιστοί να μπορούν να εκκλησιάζονται, και ευχήθηκε υγεία σε όλους τους κατοίκους.

 

Στο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ωλένης

Η ολοκλήρωση της επιθεώρησης  των ανακατασκευαστικών έργων έγινε με επίσκεψη στο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ωλένης, στο Καράτουλα, όπου ο Μακαριώτατος είδε από κοντά τα έργα αυτά και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών.

Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ωλένης κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ντίνος Αρβανίτης, η μαθητιώσα νεολαία και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της περιοχής.

 

Ο Δήμαρχος και οι Διευθυντές των σχολείων ευχαρίστησαν την Εκκλησία της Κύπρου, για την σημαντική της βοήθεια προς το Νομό.

 

Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «χαιρόμαστε, γιατί έγινε καλή αξιοποίηση του χώρου και θέλω να ευχηθώ, τα παιδιά που θα στεγάζονται σε αυτό το χώρο να είναι ευτυχισμένα και να παίρνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους κάνουν καλούς και αγαθούς πολίτες, γιατί οι Έλληνες είμαστε πάντα λίγοι…». 
Εμφανίσεις: 35529
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!