Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την εορτή των Χριστουγέννων

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ σε μήνυμά του με την ευκαιρία των Χριστουγέννων τονίζει πως παρά την δισχιλιόχρονη ιστορία του Χριστιανισμού, τα μηνύματα της Άγιας Νύκτας των Χριστουγέννων δεν βρήκαν ακόμη εφαρμογή μιας και αξίες και ιδανικά καταπατούνται και σήμερα όπως και η αλήθεια κακοποιείται, η δικαιοσύνη τραυματίζεται, η ελευθερία καταργείται για τους μικρούς και αδύναμους, ενώ η ειρήνη αντί να επιδιώκεται, καταδιώκεται. 

Στο μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου σημειώνει ότι «το βαρύ κλίμα από τις πιο πάνω διαπιστώσεις επιτείνεται στην Κύπρο από την επικίνδυνη πορεία του εθνικού μας θέματος και είναι κοινή η πεποίθηση, τον τελευταίο καιρό, ότι επίκειται υποβολή σχεδίου λύσης εντός των προσεχών ολίγων μηνών ενώ αφήνεται από διάφορες κατευθύνσεις να νοηθεί ότι το σχέδιο θα είναι χειρότερο από το σχέδιο Ανάν, το οποίο ορθώς ενεργώντας ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε». 

Ο Μακαριώτατος εκφράζει τη γνώμη «ότι ένα σχέδιο που δεν θα προνοεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, δεν θα πρέπει να αχθεί μπροστά στον λαό γιατί ο λαός θα το απορρίψει και θα επωμισθεί τις ευθύνες, χωρίς να φταίει η δική μας πλευρά». 

Αν παρά όλα αυτά, συνεχίζει ο Κύπρου, Χρυσόστομος, «ένα τέτοιο σχέδιο αχθεί ενώπιον μας, θα πρέπει να το απορρίψουμε, γιατί τυχόν αποδοχή του θα γινόταν πηγή νέων δεινών για τον λαό μας και θα οδηγούσε στην οριστική τουρκοποίηση της νήσου μας». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι «αν η λύση που θα μας προταθεί, θα είναι χειρότερη από την υφιστάμενη κατάσταση, τότε θα πρέπει να αντέξουμε ακόμη, όχι γιατί η υφιστάμενη κατάσταση δεν εμπεριέχει κινδύνους από τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την παγίωση των τετελεσμένων, αλλά γιατί αποδοχή μιας χειρότερης λύσης δεν θα απομάκρυνε τους κινδύνους αυτούς, τουναντίον θα τους παρείχε κάλυψη, θα νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα και το χειρότερο δεν θα ήταν ποτέ αναστρέψιμη και θα μας οδηγούσε στον αφανισμό». 

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος καλεί όλο τον κυπριακό ελληνισμό «όπως κατανοήσουμε την κρισιμότητα των καιρών και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως μέσο εξαπάτησης της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου με απώτερο σκοπό την προώθηση των σχεδίων της που είναι πλέον ξεκάθαρα και συνίστανται στην τουρκοποίηση της Κύπρου». 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τονίζει ότι «οφείλουμε να αλλάξουμε πορεία πλεύσης γιατί οι υποχωρήσεις δεν οδηγούν σε κανένα συμβιβασμό» από την στιγμή μάλιστα που ήδη «δώσαμε στο 18% του πληθυσμού την εκ περιτροπής προεδρία, δεχθήκαμε παραμονή εποίκων, κάναμε εκπτώσεις στα δικαιώματά μας, χωρίς την παραμικρή ανταπόκριση από την κατοχική δύναμη». 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκτιμά ότι «δεν μας μένει παρά η επανατοποθέτηση του προβλήματός μας ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και η επιδίωξη και για τον λαό μας όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι». 

«Είναι ο μόνος τρόπος ώστε και την εθνική μας αξιοπρέπεια να περισώσουμε αλλά και την παραμονή μας στην γη των πατέρων μας να διασφαλίσουμε», εκτιμά ο Κύπρου, Χρυσόστομος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος, με αυτές τις σκέψεις αλλά και με την πεποίθηση ότι «μεθ’ ημών ο Θεός» εύχεται σε όλους, ιδιαίτερα στους εμπερίστατους, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων, υπομονή και εγκαρτέρηση». 

Προσθέτει, στο μήνυμά του, ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι το δίκαιο στο τέλος θα κατισχύσει, γιατί ο Θεός ‘δικαιοσύνας ηγάπησε’ φτάνει εμείς να μην ολιγωρήσουμε και να μην αποκάμουμε από τον μακροχρόνιο του αγώνα». 

«Είθε το ανατέλλον νέο έτος 2010 να είναι το έτος απελευθέρωσης της πατρίδας μας», καταλήγει το μήνυμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου
Εμφανίσεις: 60858
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!