Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις απόψεις του Κύπρου Χρυσοστόμου

ImageΟ Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό κι ότι ''αυτό είναι ηλίου φαεινότερο''.

Ανέφερε ότι ο Μακαριότατος έχει αγοράσει 10.000 αντίτυπα του βιβλίου του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για το Κυπριακό και τα έχει διανείμει δωρεάν, γεγονός που είναι ''δικαίωμα του'', σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει και η ηθική πτυχή στο όλο θέμα ότι ''τα λεφτά, τα οποία δίνουν οι πιστοί στην εκκλησία δεν μπορεί ο καθένας να τα χειρίζεται με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί και επιδιώκει''. 

Θα έπρεπε, πρόσθεσε, να τα χειρίζεται με μεγαλύτερη φειδώ κατά την άποψη μας και με μεγαλύτερη προσοχή.

''Κατά τα άλλα θέλω να στείλω την αγάπη μας στο Μακαριότατο. Θεωρούμε ότι η Εκκλησία αυτές τις μέρες θα έπρεπε να ήταν κήρυκας αγάπης και ενότητας κι όχι οτιδήποτε άλλο'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Στρατόπεδο Πατσαλίδη στη Λευκωσία και ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ θα προβεί σε εισηγήσεις όσον αφορά το έγγραφο που ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδωσε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς μέσα από το οποίο θα ενημερώνεται ο λαός για τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε πως ''θα μελετήσουμε το έγγραφο κι αν υπάρχουν παρατηρήσεις θα τις δώσουμε''. 

Είπε πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει την άποψη στο Εθνικό Συμβούλιο, ''εμείς είχαμε συμφωνήσει πλήρως με την ερμηνεία την οποία ο Πρόεδρος απέδιδε''.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για ''αξιοθρήνητη'' κατάσταση στο εσωτερικό μας μέτωπο, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι γεγονός πως δεν παρουσιάζουμε και την καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο. 

Και θα έλεγα ότι αυτό είναι διπλά λυπηρό, είπε, γιατί είμαστε ένας λαός που δίνει ένα αγώνα απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας του και για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατότητα επιτυχίας χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, είπε.

''Θα ενώσω λοιπόν τη φωνή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να συστρατευτούμε όλοι στη βάση των διαχρονικών θέσεων που είχαμε ως ε/κ κοινότητα διότι στο Εθνικό Συμβούλιο είχαμε χαράξει και στρατηγική, και τακτική και θέσεις για το πώς διεκδικούμε επίλυση στο Κυπριακό'', συμπλήρωσε.

Αυτή θα πρέπει, συνέχισε, να είναι η βάση που μας καθοδηγεί. Λυπούμαι να παρατηρήσω, πρόσθεσε, ότι σήμερα δυστυχώς κάποιοι φλερτάρουν με άλλες ιδέες και αυτό είναι επικίνδυνο θα το χαρακτήριζα. 

''Κάποιοι έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να το διατυπώνουν και δημόσια, ενώ κάποιοι άλλοι ενώ δεν το λένε προσπαθούν να δημιουργήσουν δεδομένα, τα οποία δεν θα μας αφήνουν άλλη επιλογή. Και αναφέρομαι στο φλερτάρισμα με την ιδέα της διχοτόμησης που γίνεται από διάφορους. Είναι επικίνδυνη μια τέτοια πορεία και θα επαναλάβω, διχοτόμηση σημαίνει ξεπούλημα ενός μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία'', είπε.

Λυπούμαι, συνέχισε, γιατί εκείνοι που δηλώνουν υπερπατριώτες είναι έτοιμοι να δεχθούν κάτι τέτοιο. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως διχοτόμηση σημαίνει αφομοίωση των κατεχομένων από την Τουρκία, έλευση όσου στρατού τούρκικου και όσων εποίκων θα ήθελε η Τουρκία να φέρει στην Κύπρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του τόπου.

''Δεν θα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν αν και εφόσον πάμε σε διχοτόμηση κι αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός. Χρειάζεται ενότητα και υπομονή σε εκείνα που έχουμε αποφασίσει διαχρονικά'', πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ πως οι εντατικές συνομιλίες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία κι ότι καθυστέρησαν να αρχίσουν, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του με τον κ. Αναστασιάδη. 

''Ο κάθε ένας από εμάς ανησυχεί για την έκβαση των συνομιλιών. Αυτό όμως δεν είναι απότοκο του πότε ξεκινούν ή όχι οι εντατικές διαπραγματεύσεις, αυτό είναι απότοκο των θέσεων που διατυπώνει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση αυτών των θέσεων δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε επίτευξη λύσης είτε οι εντατικές διαπραγματεύσεις γίνονταν τον περασμένο Ιούλιο ή το Σεπτέμβριο ή οποτεδήποτε'', είπε.

Γι αυτό θα έλεγα, συνέχισε, ότι αντί να είμαστε μάντεις κακών, να προσπαθήσουμε όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Πρόεδρο για τη δημιουργία προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι αν θα υπάρξει συμφωνία, αυτή θα είναι σαφώς καλύτερη από το σχέδιο Ανάν. 

''Αν ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η όποια επόμενη προσπάθεια θα ξεκινήσει από πολύ διαφορετική βάση'', κατέληξε.

Εμφανίσεις: 58042
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!