Συνάντηση Κύπρου Χρυσοστόμου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ - Κυπριακό

ImageΣυνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και οι σχέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και Αρχιεπισκοπής, είχε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε λόγο για μια πολύ όμορφη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

«Άκουσα με πολλή προσοχή τις απόψεις (του Προέδρου του ΔΗΣΥ), μπορώ να πω ότι συμφωνώ με όσα μου έχει πει. Έχει ακούσει και τη δική μου φιλοσοφία και έχουμε αποφασίσει να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία για το καλό του τόπου» είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως και οι δυο πλευρές επιθυμούν να βελτιώσουν περισσότερο τις σχέσεις τους.

«Οι φιλικές σχέσεις που είχαμε μέχρι σήμερα μπορούν να γίνουν πιο στενές, πιο αγαστές ακριβώς για το καλό αυτού του τόπου και το καλό αυτού του λαού» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, κατά την οποία εξέθεσε, όπως είπε, και τις θέσεις και τις απόψεις και τους προβληματισμούς» του, ακούοντας παράλληλα «με πολύ σεβασμό και τους προβληματισμούς του Μακαριότατου».

Φαίνεται, συνέχισε, να υπάρχει σύμπτωση θέσεων με τον Αρχιεπίσκοπο σε ό,τι αφορά τους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού, προσθέτοντας ωστόσο πως βεβαίως υπάρχουν και θέματα όπου μπορεί να υπάρχει διαφορετική θεώρηση, με την ουσία όμως να παραμένει το ότι και των δυο η έγνοια είναι το πώς μέσα από τη συνεργασία του συνόλου και της πολιτικής και της εκκλησιαστικής ηγεσίας μπορεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα ενότητας που θα οδηγήσει τον τόπο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ερώτηση κατά πόσο με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ήρθε η ώρα, ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού, για μια αλλαγή πλεύσης της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτή τη στιγμή απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και σωστές εκτιμήσεις και χειρισμοί, έτσι ώστε να μην αποδοθεί ευθύνη στην ε/κ πλευρά ή να επιτραπεί στην Τουρκία να μετουσιώσει σε ουσιαστικό και προς όφελος της αποτέλεσμα μια ενδεχομένως βεβιασμένη θέση της ε/κ πλευράς.

«Εκείνο που προέχει είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις βασικές αρχές και αξίες που επιδιώκουμε έτσι ώστε μια λύση να είναι αποδεκτή και από τους Ε/κ και να διασφαλίζει τον κυπριακό Ελληνισμό» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να θέσει τον εαυτό του πάνω από το Εθνικό Συμβούλιο ή πάνω από την Κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως αυτό το οποίο είχε πει και για το οποίο, όπως είπε, είχε παρεξηγηθεί, είναι ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της παρουσιάζεται.

«Κι όταν ακόμα είπα να σταματήσουν οι συνομιλίες, δεν εννοούσα αυτό και ούτε θέλω να κουβαλώ νερό στο μύλο της τουρκικής πλευράς» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως αυτό το οποίο εννοούσε είναι ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν κάποια στελέχη και να μεταβούν στα αντίστοιχα κόμματα της Ευρώπης για να προβάλουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

«Άλλο να πάει προσωπικά κάποιος να τους μιλήσει και άλλο να αποσταλεί μια επιστολή. Είναι καλή και η επιστολή αλλά είναι μερικά βήματα πιο μπροστά να πάνε κάποιοι να δουν τους ηγέτες της Ευρώπης» είπε.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσουν να διανέμονται φυλλάδια στις εκκλησίες, κάτι για το οποίο έχουν ακουστεί διαφωνίες ειδικά από την πλευρά του ΔΗΣΥ, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και πως εξήγησε στον κ. Αναστασιάδη ότι το περιεχόμενο των φυλλαδίων «ουδείς το έχει αμφισβητήσει».

Κληθείς τέλος να διευκρινίσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η διανομή των φυλλαδίων, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «αυτό θα το δω, δεν μπορώ να σας πως αυτή τη στιγμή αν θα συνεχιστεί ή όχι».

Εμφανίσεις: 43373
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!