Λέων "Νοιώθουμε ότι βαδίζουμε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου"

ImageΜηνύματα συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό μετέφερε o Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέων, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη μίας εβδομάδας, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β'. 

Με θρησκευτική λαμπρότητα, κλήρος και λαός υποδέχτηκαν με κωδωνοκρουσίες στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Ακολούθησε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, στην προσφώνησή του, εξέφρασε τη λύπη του, γιατί όπως εξήγησε λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και της κατοχής δεν θα μπορέσει ο Αρχιεπίσκοπος Λέων να επισκεφθεί τους τάφους του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα, ούτε και του Αγίου Σπυρίδωνος, την ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, την ιερά Μονή τού Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου και το περίφημο βυζαντινό ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. 

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα κάτι τέτοιο να επιτευχθεί σε μια μελλοντική επίσκεψή του στην Κύπρο. 

Όπως ανέφερε, κατά την επίσκεψή του θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί μνημεία πανορθόδοξα, τα οποία μαρτυρούν το πέρασμα των Αποστόλων, αποστολικών Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας όπως τους τάφους των Αγίων Ηρακλειδίου και Μνάσωνος, του Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού και του Αγίου Νεοφύτου, τις Σταυροπηγιακές Μονές Κύκκου, Μαχαιρά και Αγίου Νεοφύτου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Εκκλησίας της Κύπρου και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο νησί.

Επίσης, εξήρε το πολυσχιδές έργο του και εξέφρασε τα βαθύτατα αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού, που τρέφει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για το πρόσωπο του.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας Λέων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε λόγο για τις «όμορφες αναμνήσεις» της Εκκλησίας του από την τελευταία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στη Φιλανδία και ευχήθηκε όπως συμβεί το ίδιο και με τη δική του επίσκεψη.

Μίλησε για την εξαιρετικής σημασίας ιστορία της Κύπρου, έκανε λόγο για ιστορικά μέρη κα πρόσθεσε πως η Εκκλησία της Κύπρου έχει μακρά ιστορία και πολύ βαθιές ιστορικές ρίζες.

«Με την επίσκεψη μας», είπε, «νοιώθουμε ότι βαδίζουμε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου σε αυτά τα ιστορικά μέρη».

Σημείωσε ότι η Εκκλησία της Φιλανδίας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «βαρύ και δύσκολο» το εθνικό ζήτημα της Κύπρου.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε η Άνοδος στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής και αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. 

Αργότερα σήμερα θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 16:15, και στα Φυλακισμένα Μνήματα στις 17:00. 

Την Κυριακή στις 07:15 θα τελεστεί συλλείτουργο στην εκκλησία Παναγίας Παλλουριωτίσσης. Στο τέλος της λειτουργίας θα γίνει προσφώνηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' και απονομή στον Αρχιεπίσκοπο Λέοντα του παρασήμου του Αποστόλου Βαρνάβα. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Αρχιεπίσκοπο Λέοντα. 

Στις 13:00 θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στην Αρχιεπισκοπή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου προς τιμή του φιλοξενούμενου Αρχιεπισκόπου. 

Στις 16:45 ο Αρχιεπίσκοπος Λέων θα επισκεφθεί τη Μονή Αγίας Θέκλας. 

Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων θα γίνει δεκτός στις 09:30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Image

Εμφανίσεις: 86314
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!