Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Φινλανδίας Λέοντα στην Ιερά Μονή Κύκκου

Image«Περιχαρής  και εόρτια» υποδέχτηκε την Α.Σ. τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέοντα «η ιερά χορεία των μοναχών» της ιστορικής Μονής της Ελεούσας του Κύκκου.

Με  τις προσήκουσες τιμές, τις καμπάνες και τα σήμαντρα να ηχούν χαρμόσυνα, ο ιερός κλήρος κι ο ευσεβής λαός της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κύκκου και Τηλλυρίας, με επικεφαλής τον ποιμενάρχη τους και καθηγούμενο της Μονής κ.κ. Νικηφόρο, υποδέχθηκαν τον προκαθήμενο της εν Φιλλανδία Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη μίας εβδομάδας, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄.

Στα προπύλαια της Μονής ο Πανιερώτατος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας, ο οποίος αφού ενεδείθει αρχιερατικό μανδύα εισήλθε στον καθολικό της Μονής και έσπευσε για να προσκυνήσει, γονυπετής και με συγκίνηση, την σεπτή και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας. Αμέσως μετά χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας, λέγοντας: «Με βαθιά συγκίνηση και κατάνυξη ιερή σας απευθύνουμε το «καλώς ήλθατε». Σας καλωσορίζουμε εδώ, στο οχυρό τούτο της ψυχής και του πνεύματος, που αποτελεί τιμαλφές της Κυπριακής Εκκλησίας θησαύρισμα, καύχημα της Ορθοδοξίας και μοναδικό παγχριστιανικό προσκύνημα».

«Ως ευλογία Θεού δεχόμαστε την παρουσία σας εδώ, στον καθαγιασμένο αυτό χώρο, στο μοναστήρι του Κύκκου, πού ιδρύθηκε κατά το τέλος του ενδεκάτου αιώνα από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό, και που προστατεύεται και περιφρουρείται από την περίπυστη εικόνα της Θεοτόκου, της Ελεούσας του Κύκκου, η χάρη της οποίας ως ποταμός αείροος, αρδεύει και ζωογονεί τον Αμπελώνα αυτό της Κυπριακής Εκκλησίας», ανέφερε.

«Με πολλή ταπείνωση καρδιάς θερμά», πρόσθεσε ο Πανιερώτατος «ικετεύουμε, Σεβασμιώτατε, πλούσιες τις πατρικές και θεοπειθείς ευλογίες σας, ως εχέγγυο θείας ενισχύσεως και στηριγμού για την πρόοδο και ευημερία της ιεράς ημών Αδελφότητος και ολοκλήρου του χριστεπωνύμου πληρώματος της θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως».

Μετά  το τέλος της προσφωνήσεως του  ο Κύκκου Νικηφόρος δώρισε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Φιλλανδίας ένα αργυρό δίσκο με ανάγλυφη την εικόνα της Θεομήτορος, της Ελεούσας του Κύκκου, «ως ελάχιστο ορατό δείγμα της πολλής και ειλικρινούς αγάπης μας και ως ενθύμιο παντοτινό της εδώ επίσκεψής σας».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων στην αντιφώνηση του εξέφρασε την συγκίνηση και συναισθήματα χαράς, αλλά και το δέος που αισθάνεται ως προσκυνητής της σεβασμίας και περιλάλητου Μονής της Παναγίας του Κύκκου. «Η χαρά μου είναι πάρα πολύ μεγάλη που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ σε ένα τόσο πολύ σημαντικό και σπουδαίο κέντρο της Ορθοδοξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην  συνέχεια ο Καρελίας Λέων μίλησε για τις στενές πνευματικές σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φιλλανδίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις των δύο λαών. Ανέφερε επίσης ότι «είναι πάρα πολλοί οι προσκυνητές από την Φιλανδία, οι οποίοι κάθε χρόνο έρχονται εδώ στην Ιερά Μονή Κύκκου». «Η Ιερά Μονή Κύκκου είναι πάρα πολύ γνωστή όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλη την ορθοδοξία, σ’ όλο τον ορθόδοξο κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο Προκαθήμενος της Φιλλανδικής Εκκλησίας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα «εκ των επιφανεστέρων αδελφών» της Μονής τον αοίδιμο Εθνάρχη Μακάριο τον Γ΄, τον οποίο «αγαπάμε και σεβόμαστε πάρα πολύ στην Φιλλανδία και χαίρομαι πολύ γιατί σήμερα μπορούμε να περάσουμε από τον τάφο του και να κάνουμε δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του», είπε.

«Γνωρίζω  επίσης πολύ καλά», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος  «ότι ένας από τους αδελφούς της  Μονής είναι Φιλανδός, ιεροδιάκονος και εύχομαι να είναι μια ευλογία  για την Μονή και ξέρω ότι εκτιμά και σέβεται που έχει την ευκαιρία να εγκαταβιώνει εδώ, ως αδελφός της Μονής».

Για το λόγο αυτό προσέφερε ως δώρο στη Μονή ένα Ευαγγέλιο στη Φιλλανδική γλώσσα για να αναγιγνώσκεται το ευαγγέλιο, από τον εκ Φιλλανδίας ιεροδιάκονο, στον εσπερινό της Αγάπης το Πάσχα.

Στον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο χάρισε μία εικόνα Νεομάρτυρα Αγίου Αλεξάνδρου Hotovitzky, ο οποίος φονεύθηκε το 1936 στη Ρωσία και μίλησε για τον βίο και την δράση του.

Μετά  τη Δοξολογία, ο υψηλός επισκέπτης της Εκκλησίας της Κύπρου, ανήλθε στο θρονί, όπου τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι «μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης» στον τάφο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Παρακάθισε ακολούθως σε επίσημο γεύμα το οποίο παρετέθει προς τιμήν του από την αδελφότητα της Μονής και αμέσως μετά επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο περίφημο Μουσείο της Μονής.

Στην  συνέχεια, η Α.Σ. ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και η συνοδεία του θα επισκεφθούν τη Μονή Χρυσορροϊατίσσης, όπου θα τον υποδεχθεί ο ηγούμενος Διονύσιος, και στην συνέχεια θα επισκεφθεί τη Μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Χωρεπίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος.

Image

Image

 

Εμφανίσεις: 111823
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!