Κύπρου Χρυσόστομος "Θα τα πούμε στο Δικαστήριο"

ImageΣε δηλώσεις στη «Σ», ο Μακαριότατος επισημαίνει ότι οι φόροι που οφείλει η Εκκλησία από επιχειρηματικές δραστηριότητες καταβάλλονται στο κράτος και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από αυτό.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ

«Μας καλύπτει το Σύνταγμα. Για την Εκκλησία το θέμα φορολογίας είναι κλειστό».

H Γενική Ελέγκτρια θεωρούσε πάντα «το χρέος» της Εκκλησίας μη εισπράξιμο, δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αρνείται ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης με την Κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, για τυχόν φορολογικά χρέη της Εκκλησίας στην Πολιτεία. «Όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα εκατομμύρια που λέγει η Πολιτεία, αλλά θα κάνουμε και δάνειο για να βγάλουμε τη χρονιά», τονίζει ο Μακαριότατος. Επισημαίνει ότι οι φόροι που οφείλει η Εκκλησία από επιχειρηματικές δραστηριότητες καταβάλλονται στο κράτος και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από αυτό. 

Αν έχουν πρόβλημα, λέγει ο Αρχιεπίσκοπος, να μας πάρουν στο δικαστήριο, στο Ανώτατο, που είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος και θα κάνουμε ό,τι πει το δικαστήριο. Το Σύνταγμα μάς κατοχυρώνει, επισημαίνει. 

Ο Αρχιεπίσκοπος αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Τα έσοδά της συγκριτικά με τις ανελαστικές δαπάνες του κρατικού μισθολογίου έχουν συρρικνωθεί, αλλά αυτό δεν αφορά τη διαχείριση της Εκκλησίας, που είναι θεσμός ανθεκτικότερος του κράτους, που στάθηκε δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό μέσα στους αιώνες.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας, δηλώνει ο Μακαριότατος, δεν είναι δικά μου, είναι όλου του λαού, του χριστεπώνυμου πληρώματος και σε αυτό λογοδοτούμε. Επισημαίνει ότι υπάρχει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και η υποχρέωσή της να υπηρετεί την Ορθοδοξία της Κύπρου.

Προχωρεί ο προγραμματισμός του καθεδρικού ιερού ναού

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στη «Σ» ότι ο προγραμματισμός του νέου καθεδρικού ναού της Λευκωσίας προχωρεί κανονικά. Όπως είπε, «Ο προσανατολισμός είναι να γίνει ολόκληρος με πέτρα, έτσι που μέσα στο χρόνο να καταστεί αρχαίο μνημείο και να διατηρηθεί μέσα στους αιώνες».

Εξηγεί, επίσης, ότι το μπετόν αλλοιώνεται και καταστρέφεται, ενώ η πέτρα είναι αθάνατη όταν κτιστεί σωστά. Ο καθεδρικός ναός, λέγει, θα είναι στολίδι για την ευρύτερη περιοχή της Αρχιεπισκοπής και τον έχει ανάγκη η πρωτεύουσα. Συλλείτουργα, εθνικές επέτειοι και άλλες μεγάλες δοξολογίες και συνάξεις απαιτούν έναν καθεδρικό ιερό ναό αντάξιο της καρδιάς της Ορθοδοξίας στην Κύπρο.

Δίπλα στο χώρο που μαρτύρησαν οι δεσποτάδες και απέναντι από την πίεση που δέχεται η περιοχή από τα μουσουλμανικά τεμένη, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην άλλη μεριά της Λευκωσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί ότι η ανέγερση του καθεδρικού ναού έχει δρομολογηθεί και υπάρχουν προς τούτο όλες οι σχετικές πολεοδομικές άδειες. Οτιδήποτε άλλο, λέγει, είναι εκτός συζήτησης και εξυπηρετεί αλλότρια κίνητρα. 
Τονίζει ότι «με την έναρξη των εργασιών, το κάγκελο θα κλείσει και ουδείς έχει το δικαίωμα να παρακωλύει την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας». 

Γιάννος Χαριλάου: Φανταστικά τα ποσά

Ο υπεύθυνος των οικονομικών της Εκκλησίας της Κύπρου Γιάννος Χαριλάου χαρακτήρισε «φανταστικά» τα ποσά που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι της χρωστά η Εκκλησία, λέγοντας ότι δεν χρωστά ούτε και ένα ευρώ. 
Δήλωσε στη «Σ» ότι η Εκκλησία συνδράμει τα δημόσια οικονομικά με οικιοθελή συνεισφορά και όχι από νομική υποχρέωση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χαριλάου, η Εκκλησία της Κύπρου πληρώνει αυτή τη στιγμή τους ακόλουθους φόρους:

· Κεφαλαιουχικό φόρο, επί των κερδών της πώλησης της περιουσίας της. Πρόκειται για καταβολές επί καθαρών κερδών, καθώς στις πλείστες περιπτώσεις η περιουσία βρισκόταν από δεκαετίες στα χέρια της Εκκλησίας και συνεπώς δεν υπήρξε προϊόν προηγούμενης εμπορικής συναλλαγής. 

· Εταιρικό φόρο, για όλες τις εταιρικές δραστηριότητες της Εκκλησίας.

· Φόρο μεταβίβασης, για οποιεσδήποτε νέες αγορές στις οποίες προβαίνει η Εκκλησία.

· Δημοτικά και κοινοτικά τέλη.

Τι δεν πληρώνουν

Η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, γιατί η Εκκλησία, επιπρόσθετα από το γεγονός πως απαλλάσσεται από το Σύνταγμα, απαλλάσσεται και βάσει του Περί Φόρου Εισοδήματος Νόμου, αλλά ακόμη και αν δεν απαλλασσόταν και πάλι δεν θα χρειαζόταν να τον πλήρωνε, καθώς τα διάφορα έξοδα, όπως η συνεισφορά της στη μισθοδοσία του κλήρου, ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια, που ουσιαστικά καλύπτουν τα έσοδα αυτά και έτσι δεν προκύπτει φόρος. 

Στην περίπτωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η Εκκλησία δεν πληρώνει την ανάλογη φορολογία, παρά μόνο όταν προχωρήσει στην πώληση κάποιου ακινήτου. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας δεν της αποφέρει κανένα κέρδος και η περιουσία και δεν είναι εκμεταλλεύσιμη. 

Η περιβόητη συμφωνία

Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου στη «Σ», η συμφωνία, η όποια έγινε με το Υπουργείο Οικονομικών της Κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, με σκοπό τη διευθέτηση του θέματος με τους φόρους της Εκκλησίας, έγινε με πρωτοβουλία δική της και όχι του κράτους, «για να σταματήσουν όλοι αυτοί οι ψίθυροι». Τότε είχε ζητηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη να αρχίσει ένας διάλογος, που θα κατέληγε σε μίαν αμοιβαία συμφωνία. Ο διάλογος αυτός συνεχίστηκε επί υπουργίας Μάρκου Κυπριανού και Μάκη Κεραυνού, και κατέληξε επί υπουργίας Μιχάλη Σαρρή. 

Ο κ. Σαρρής ήλθε σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, όπως δήλωσε ο κ. Χαριλάου, η οποία έπρεπε να τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία, να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση, να περνούσε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, αν και ποτέ δεν ενημερώθηκε η Εκκλησία επίσημα, οι πληροφορίες τους είναι ότι με την πάροδο κάποιων μηνών η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά σκάλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ, εν τω μεταξύ, είχε αλλάξει η Κυβέρνηση.

Έκτοτε, η κυβέρνηση Χριστόφια επιδεικνύει δυσαρέσκεια ως προς το περιεχόμενό της και επιθυμεί ένα νέο διάλογο, τον οποίο η Εκκλησία απορρίπτει. Πάντως, όπως διευκρίνισε στη «Σ» ο κ. Χαριλάου, η συμφωνία εκείνη ουσιαστικά ρύθμιζε σε τεχνοκρατικό επίπεδο το ζήτημα της φορολόγησης της Εκκλησίας και δεν μιλούσε για καταβολή συγκεκριμένου ποσού από μέρους της.

Στην αντίπερα όχθη, η Κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζεται να γίνει διάλογος και να εξευρεθεί κάποια συμφωνία, γιατί, όπως ισχυρίζεται, η Εκκλησία χρωστά στο κράτος ποσό ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό όχι μόνο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο αλλά, επί της ουσίας, θα ήταν μάννα εξ ουρανού, καθώς συνιστά περίπου το ένα τρίτο του δημοσιονομικού ελλείμματος αυτή τη στιγμή και η εισροή του στα κρατικά ταμεία θα έκλεινε μια πολύ σημαντική τρύπα. Είναι, συνεπώς, εμφανείς οι λόγοι που η Κυβέρνηση ενδεχομένως να ευνοούσε μια τέτοια συζήτηση στο παρόν στάδιο, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί.

Τι έλεγε η Γενική Ελέγκτρια πριν από λίγους μήνες στη Βουλή

H Γενική Έλέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην προκαταρκτική εξέταση της ετήσιας έκθεσής της για το 2009, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προσδιόρισε σε €169 εκ. συν τις φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας. Όπως είπε τότε, επρόκειτο για τις φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας μαζί με τους τόκους.

Στην εξέταση του θέματος, η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη χαρακτήρισε μη εισπράξιμο το ποσό που οφείλει η Εκκλησία. Όταν είπε η ίδια, δημοσιοποίησα το θέμα της οφειλής της Εκκλησίας, δέχθηκα παρατήρηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί ακόμη συνεχιζόταν διάλογος.

Όταν το θέμα έγινε προσπάθεια να εγγραφεί στη Βουλή, δεν συγκεντρώθηκε η αναγκαία πλειοψηφία και αφέθηκε στις καλένδες. Από τα 580 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, τα 380 εκατομμύρια ευρώ είναι εισπράξιμα και αφορούν οφειλές εταιρειών και άλλων οικονομούντων ατόμων, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι φανερό ότι η προσφυγή της πολιτείας στα δικαστήρια για τις λεγόμενες εκκλησιαστικές οφειλές δεν θα έχει εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα.

Εμφανίσεις: 38780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!