Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: "Λαϊκίζουν για το θέμα της φορολογίας"

ImageΓια λαϊκισμό από κάποιους για να στρέψουν το λαό εναντίον της εκκλησίας, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το ζήτημα, είπε, δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κάποιοι λαϊκισμούς, γιατί η εκκλησία πληρώνει φόρους.

Μιλώντας το πρωϊ στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι αναφέρεται στη Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία προκειμένου "να πουλήσει μούρη", κατά την έκφρασή του, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανασκάλισε το παρελθόν και βρήκε τους φακέλους με την συμφωνία που είχε κάνει τότε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με το κράτος.

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε  τη θέση της Γενικης Ελέγκτριας ότι το προσχέδιο της συμφωνίας του 2005 είναι ετεροβαρές για το κράτος, λέγοντας ότι η εκκλησία θεληματικά πληρώνει φόρους, παρόλον ότι βάση της συμφωνίας της δίδεται το δικαίωμα να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Επανέλαβαν ότι η εκκλησία είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο με το κράτος στη βάση της συμφωνίας του 2005, η οποία όπως ανέφερε είχε γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα και είχε σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, προτού κατατεθεί προς έγκριση  στη Βουλή.

Την πεποίθηση ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης, για τις οφειλές της εκκλησίας που αφορούν φόρους ακίνητης περιουσίας και κεφαλαιουχικά κέρδη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθεί συναινετική λύση μέσω διαλόγου και όχι μέσω δικαστηρίων. Είπε ότι για την κατάσταση που έχουν δημιουργηθεί φέρουν ευθύνη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η Βουλή. 

Διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση, ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης, αν και χαρακτήρισε άτενκτη τη δήλωσή του ότι η εκκλησία δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, ακόμα και εάν το θέμα τεθεί ενώπον δικαστηρίου.

Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λαμάρης θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και ότι η προσφυγή στα δικαστήρια δεν προσφέρει λύση. Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, ο κ. Λαμάρης είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βρουν λύση και κάλεσε την εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς ακρότητες, όπως ανέφερε.

Συμφώνησε ότι ευθύνη για το θέμα φέρουν όλοι.
Εμφανίσεις: 66389
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!