Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου για φορολόγηση Εκκλησίας και δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

ImageΌπως ο κάθε πολίτης πληρώνει τους φόρους που πρέπει να πληρώσει, είπε, το ίδιο και η Εκκλησία και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Πρόσθεσε πως μια ευνομούμενη κοινωνία έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό το σεβασμό προς τους θεσμούς και πρώτα από όλα προς τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους.

Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ με τις οποίες επέκρινε τη Γενική Ελέγκτρια, και ερωτηθείς τί θα κάνει Κυβέρνηση αν επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος ότι δεν θα καταβάλει στο κράτος ούτε ένα σεντ, ανέφερε πως ''έχουμε την άποψη, με όλο το σεβασμό προς ένα θεσμό όπως είναι η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι δεν επεδείχθη αυτός ο σεβασμός''. 

Σημείωσε ότι ''είναι προσβλητικές οι αναφορές και θα έπρεπε να αποφευχθούν''. Πρόσθεσε πως ''η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κάνοντας τη δουλειά της έτσι όπως επιβάλλουν τα καθήκοντά της και ο ρόλος της ως Γενική Ελέγκτρια του κράτους έχει σημειώσει καθηκόντως κάποια ζητήματα που αφορούν και τα οφειλόμενα που η Εκκλησία έχει στο κράτος''. 

Και δεν είναι σήμερα, είπε, που τα έχει σημειώσει η Γενική Ελέγκτρια αλλά αυτές οι αναφορές υπάρχουν και πιο παλιά, πολύ πιο παλιά. 

''Διερωτώμαι γιατί τώρα ερχόμαστε με αυτό τον τρόπο και μέσα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προσπαθούμε να προσδώσουμε στην εργασία που κάνει η κα Γιωρκάτζη άλλα ελατήρια και άλλα κίνητρα. Ηταν καθήκον της, σωστά το έπραξε και σωστά το πράττει'', σημείωσε. 

Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, είναι διακηρυγμένη η θέση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κράτος διεκδικεί αυτά που οφείλει η Εκκλησία με βάση και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους να πληρώσει. 

''Προσπαθήσαμε να κάνουμε διάλογο έχοντας υπόψη να βελτιώσουμε μια προσυμφωνία που είχε γίνει το 2005 επί προηγούμενης Κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή και τον Μακαριότατο για να ξοφληθούν οι οφειλές της Εκκλησίας στο κράτος. Αυτή η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ετεροβαρής και από την ίδια τη Γενική Ελέγκτρια και εμείς προσπαθήσαμε μέσα από διάλογο να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία. Ο διάλογος δεν απέδωσε'', σημείωσε. 

Ανταποκρινόμενοι προχθές στις εκκλήσεις και στις τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο, συνέχισε, είπαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά με τοποθετήσεις του τύπου ότι ‘και στο δικαστήριο να με πάρετε και το δικαστήριο να αποφασίσει ότι πρέπει να πληρώσω δεν θα πληρώσω’ διερωτώμαι ποια προοπτική έχουμε, ανέφερε. 

Είπε πως η συμφωνία ήταν από το 2005 και ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε τρία χρόνια να την επικυρώσει και δεν την επικύρωσε. 

''Δεν την ψήφισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό δηλαδή δεν προβληματίζει;», διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει την προτροπή του Αρχιεπισκόπου για αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα αρχίσω να σχολιάζω και να κάνω τοποθετήσεις για διάφορες απόψεις που ακούστηκαν. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα. Η Εκκλησία, με βάση το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων το οποίο σημειώνει η Γενική Ελέγκτρια σε πολλές από τις Εκθέσεις της και όχι μόνο σήμερα, οφείλει ένα συγκεκριμένο ποσό ως φορολογία στο κράτος. Εδώ είναι η ουσία, εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε και εμείς εδώ επικεντρωνόμαστε. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν να θολώσουν τα νερά για να χάσουμε και την ουσία», είπε. 

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς έχουμε μια βασική θέση, ότι διεκδικούμε και θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά που δικαιούται το κράτος. Αυτή είναι και η υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης όχι μόνο της παρούσας''. 

''Μιλάμε για λεφτά του κράτους. Από κει και πέρα για το πώς θα πράξουμε και το πώς θα κινηθούμε δεν είναι της ώρας. Εμείς ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις βουλευτών είπαμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο και πάμε με ‘ανοικτό’ μυαλό σε αυτό το διάλογο. Αλλά για να επιτευχθούν συμφωνίες χρειάζεται η εποικοδομητική προσέγγιση όλων των συμβαλλομένων. Δεν μπορώ να προβλέψω τί θα γίνει με αυτό το διάλογο, όμως, εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας'', συμπλήρωσε.

Εμφανίσεις: 46078
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!