Ο Κύπρου Χρυσόστομος ζητά από το λαό να παραμείνει ήρεμος για την επίσκεψη Πάπα

Image«Η επιρροή του Ποντίφηκα στους ισχυρούς της γης είναι γνωστή και αναμένουμε, μέσω των πρέσβεων του Βατικανού σε όλο τον κόσμο, ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στη Μεγαλόνησο.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας τονίζει «καλούμε πατρικά όπως όλοι παραμείνετε ήρεμοι και κωφεύσετε στις οποιεσδήποτε προτροπές ανεύθυνων στοιχείων για έκφραση διαμαρτυριών, η δημιουργία ασχημιών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα.

Η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχει ως εξής:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Επειδή εκφράζονται από μερικούς ανησυχίες και επιχειρείται από άλλους εκμετάλλευση της επικείμενης επίσκεψης στην Κύπρο του Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου ΙΣΤ , η Ιερά Σύνοδος, σε πρόσφατη συνεδρία της, αφού εξέτασε ενδελεχώς το όλο θέμα, αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί προς εσάς, τον ευσεβή Ορθόδοξο λαό μας, και να θέσει υπόψη σας τα κάτωθι:

Ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας,  αλλά και με τη δική μας συγκατάθεση, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο, αλλά και για να επισκεφθεί τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου, Λατίνους και Μαρωνίτες.

Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες, η συζητήσεις, για θεολογικά θέματα, αφού αυτά, ύστερα από Πανορθόδοξη απόφαση, τα χειρίζεται μεικτή Θεολογική Επιτροπή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ούτε και θα υπογραφεί –όπως διαδίδουν κάποιοι– οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Πάπας, σεβόμενος τις ευαισθησίες μας και δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλευρά μας, δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα εδάφη μας, ούτε για προσκύνημα στη Σαλαμίνα (χώρο αποβίβασης των Αποστόλων στην Κύπρο), ούτε και για επίσκεψη των Μαρωνιτικών χωριών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο, θα συναντηθούμε μαζί του και θα θέσουμε ενώπιόν του το θέμα της σύλησης των ναών μας και της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές της συντήρησης και λειτουργίας τους.

Η επιρροή του Ποντίφηκα στους ισχυρούς της γης είναι γνωστή και αναμένουμε, μέσω των πρέσβεων του Βατικανού σε όλο τον κόσμο, ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας.

Η συμμετοχή μας στην υποδοχή του Πάπα, η παρουσία μας στις εκδηλώσεις προς τιμή του, καθώς και η συνάντησή μας μαζί του, δεν σημαίνουν παραθεώρηση των μεγάλων δογματικών και άλλης φύσεως διαφορών, που μας χωρίζουν, ούτε και παραγνώριση της εκκλησιολογικής εκτροπής της Ουνίας, που είναι για μας μια απεχθέστατη μέθοδος προσηλυτισμού.

Για θεραπεία των πιο πάνω, εργαζόμαστε στα πλαίσια του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, αναζητώντας την κοινή πίστη της ενιαίας Εκκλησίας πριν από το Σχίσμα.

Ως Κυπριακός λαός δεν ξεχνούμε τις καταπιέσεις, τους διωγμούς και τα μαρτύρια, τα οποία είχαμε υποστεί κατά τους αιώνες της Λατινοκρατίας.

Κατανοούμε, όμως, ότι δεν μπορούμε να μένουμε δέσμιοι στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο στον οποίο οι Χριστιανοί κινδυνεύουμε να καταντήσουμε μειοψηφία, έναντι των πιστών άλλων θρησκειών. Εξάλλου, η προσευχή του Χριστού «ίνα πάντες εν ώσιν» απευθύνεται και προς εμάς.

Με βάση τα πιο πάνω, καλούμε πατρικά όπως όλοι παραμείνετε ήρεμοι και κωφεύσετε στις οποιεσδήποτε προτροπές ανεύθυνων στοιχείων για έκφραση διαμαρτυριών, η δημιουργία ασχημιών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα.

Ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της δικής μας Κυβέρνησης και στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει αποχή από τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο Απόστολος Παύλος μας παραγγέλλει: «Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε. Αυτοί γαρ αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών υμών» (Εβρ. ιγ ,17).

Αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος για την πίστη μας, εμείς πρώτοι θα καλούσαμε σε διαμαρτυρίες.

Και από την άλλη, θα ήταν έκδηλα εγωιστικό να θέτει κάποιος τον εαυτό του πάνω από την Ιερά Σύνοδο.

Βέβαιοι ότι θα ακούσετε τη φωνή της Εκκλησίας, επικαλούμαστε τη χάρη και την ευλογία του εν Τριάδι Θεού ημών σε σας και στα έργα σας.

Ευχέται προς Κύριον

† Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  

 † Ο ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

† Ο ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  

† Ο ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

† Ο ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  

 † Ο ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

† Ο ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ    

† Ο ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

† Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   

† Ο ΛΗΔΡΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

† Ο ΜΟΡΦΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΣ    

† Ο ΧΥΤΡΩΝ ΛΕΟΝΤΙΟΣ

† Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ    

† Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

† Ο ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ   

† Ο ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

† Ο ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΪΑΣ

Εμφανίσεις: 52423
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!