Ο Πρόεδρος της Σερβίας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο

ImageΜε τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Boris Tadic, συναντήθηκε χθες το απόγευμα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε με το Μακαριώτατο στο γραφείο του, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορίου κ. Slobodan Milosavljevic, τον κ. Savo Djurica, Πρέσβη της Σερβικής Δημοκρατίας στην Κύπρο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας και θερμής συνάντησής τους αντηλλάγησαν απόψεις επί διμερών θεμάτων και ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχο το Κυπριακό και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά  τη συνάντηση των δύο ανδρών τονίστηκαν, παράλληλα, οι φιλικές και αδελφικές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Σερβία, τόσο στον πολιτικό όσο και στον εκκλησιαστικό τομέα και εκφράστηκε, παράλληλα, η επιθυμία να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμη στενότερες στο μέλλον.

«Οι αγώνες μας είναι κοινοί», τόνισε προς τον υψηλό επισκέπτη του, ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας. «Οι χώρες μας αγωνίζονται για να πρυτανεύσει η δημοκρατία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και γενικά όλες αυτές οι αρχές, οι οποίες διέπουν τον ελεύθερο κόσμο. Αγωνίζονται και οι δύο χώρες μας και ευχόμεθα ο Θεός να δώσει να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας μας, να τελειώσουν τα δεινά μας, που μας προκαλούν δυστυχώς φίλοι και σύμμαχοι πολλές φορές», υπογράμμισε.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Tadic για τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της χώρας του στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για τη σταθερή υποστήριξη της Σερβίας τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και σε άλλα βήματα.

«Με τους Σέρβους πάντοτε είχαμε άριστες  σχέσεις», ανέφερε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας είναι σε στενή  επαφή με την Εκκλησία της Κύπρου και έχουν αγαθότατες και φιλικότατες σχέσεις».

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να παρευρεθεί ο ίδιος προσωπικά στην ενθρόνιση  του νέου Πατριάρχη Σερβίας, αλλά και την ετοιμότητα της Εκκλησίας της Κύπρου να παρέχει οποιαδήποτε στήριξη προς την αδελφή Εκκλησία της Σερβίας, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιώντας προς τούτο, το αντίστοιχο γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

 

Από την πλευρά του ο κ. Tadic εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και μετέφερε προς το Μακαριώτατο «τις ευχές του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας στο σύνολό της, την οποία συνάντησα χθες λίγο πριν ξεκινήσω για την Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Έχουμε κοινά δεινά. Εσείς έχετε την κατοχή της πατρίδας σας και εμείς τις εθνικιστικές αποσχίσεις για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που δείχνει ότι δεν είχαμε μόνο κοινό παρελθόν, αλλά δυστυχώς έχουμε και κοινό μέλλον», υποστήριξε ο Σέρβος Πρόεδρος.

«Σας  ευχαριστώ για την κατανόηση και την συμπαράστασή σας στην Εκκλησία μας και να ξέρετε ότι όπως βλέπουμε την Κερύνεια έτσι βλέπουμε και τις κατεχόμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και δεν τις ξεχωρίζουμε», ανέφερε.

«Ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει  το δίκαιο. Δεν μπορεί να μένει για  πάντα σκιασμένο», τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. «Με τη βοήθεια του Θεού πάντοτε», πρόσθεσε ο κ. Tadic.

Στην  αρχή της συνάντησης, οι δύο άντρες αντάλλαξαν μεταξύ τους αναμνηστικά δώρα. Ο Μακαριώτατος πρόσφερε στον Υψηλό επισκέπτη του ένα βιβλίο με εικόνες της Κύπρου και ένα ασημένιο δίσκο με εγχάρακτη την Κύπρο ενωμένη, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μία καλαίσθητη έκδοση, η οποία αναφέρεται στα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου.

Εμφανίσεις: 44052
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!