Κύκκου Νικηφόρος: "Θα κλείσουμε η θα πωλήσουμε Εκκλησίες"

ImageΠυρά κατά της κυβέρνησης Χριστόφια τόσο για την απαίτηση καταβολής από την Εκκλησία ποσού ύψους €163 εκατ. όσο και για τη νέα φορολογία που προωθεί στην ακίνητη περιουσία εξαπέλυσε σε συνέντευξη του στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερος ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρου.. «Μπορεί να είμαστε αδελφικοί φίλοι, αλλά θα με βρει απέναντι του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Θα αντισταθούμε στη νέα φορολογία που θα είναι καταστροφική για την Εκκλησία» υπογραμμίζει.

Ο Πανιερότατος δεν παραλείπει να αναφερθεί στη λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί ότι η Εκκλησία και δη η Μονή Κύκκου «έχει μηχανή που κόβει λεφτά» και δίνει ξεκάθαρη απάντηση στα όσα λέγονται υπό μορφή ράδιου αρβύλα για την περιβόητη συμφωνία στο Μετόχι του Κύκκου, που ανέδειξε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο.

Αναλυτικά ο Νικηφόρος ανέφερε πως στην προσπάθεια των κυβερνώντων να εξεύρουν οικονομικούς πόρους, στράφηκαν και προς την Εκκλησία. «Συμφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο ότι, η Εκκλησία πληρώνει φόρους. Πολλούς φόρους. Η Ιερά Μονή Κύκκου διευθέτησε τις εκκρεμότητές της με την Πολιτεία από το 2000.

Εάν καταβληθούν τα €163 εκατ. τότε θα πρέπει να κλείσουμε και να πωλήσουμε τις Εκκλησίες μας. Είναι αδιανόητο να σκέφτεται η Πολιτεία, να επιβάλλει την είσπραξη τέτοιου μεγάλου χρηματικού ποσού. Δεν μπορεί να πατάς πάνω στο πτώμα του άλλου για να σώσεις την οικονομία. Δεν το αντέχει η Εκκλησία», ανέφερε.

Επιπλέον εξέφρασε τη διαφωνία του με τη νέα φορολογία που λένε ότι θα επιβάλλουν πάνω στην ακίνητη περιουσία στην τρέχουσα αξία της και όχι με βάση την αξία του 1980. «Αυτό είναι καταστροφικό για την Εκκλησία. Και θα αντισταθούμε. Μπορεί να έχω πολύ καλές σχέσεις με τους κυβερνώντες, μπορεί να σέβομαι βαθύτατα και να εκτιμώ τον Πρόεδρο Χριστόφια και να έχω αδελφική φιλία μαζί του, αλλά πάνω από όλα για μένα είναι η Εκκλησία. Όπως πάνω από όλα για τον Δημήτρη Χριστόφια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ύστερα το κόμμα του», είπε.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου χαρακτήρισε επίσης άδικο το να την κατηγορούν κάποιοι ότι ζει μες της χλιδή. «Πρόκειται για άστοχη δήλωση. Ο κόσμος ενώ ακόμη ζούσε μέσα σε μάντρες, το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα τον οδηγούσε να κτίζει ναούς μεγαλοπρεπείς και μοναστήρια γιατί είναι χώροι λατρείας του Θεού. Δεν ανήκουν ούτε στον Νικηφόρο, ούτε στον Χρυσόστομο. Οι Εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι κοινοί χώροι λατρείας, ανήκουν σε όλο το λαό και το αγαθό αυτό το απολαμβάνουν όλοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μονή Κύκκου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι την επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο.

Μα ξεχνούν τι προσφέρει η Εκκλησία; Εδώ που είμαστε, ατενίζουμε τους κήπους του Μετοχίου. Δέσμευσα 100 σκάλες γης και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να διαμορφώσουμε αυτό το πάρκο, το οποίο αφενός λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου στην πρωτεύουσα και αφετέρου, το απολαμβάνουν καθημερινά πάσης ηλικίας άνθρωποι. Δεν θα μιλήσω για το φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας που είναι τοις πάσι γνωστό. Όμως, πρέπει να αποβληθεί από τη σκέψη πολλών ότι, η Εκκλησία είναι πακτωλός χρημάτων. Ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, έχουμε μηχανές που κόβουν χρήματα και είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητές μας», επεσήμανε.

Τέλος, σχετικά με την επένδυση που προωθεί η Μονή Κύκκου στην Έγκωμη ανέφερε ότι θα γίνει σε έκταση γης 300 χιλιάδων τ.μ. «Σκέφθηκα ότι, επειδή είναι το καλύτερο τεμάχιο στη Λευκωσία και ενδεχομένως ανά το παγκύπριο, να του δώσω τέτοια ανάπτυξη που να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο. Έτσι μετά από πολλές σκέψεις και ανταλλαγή απόψεων με τους συμβούλους μου, βγήκαμε σε διεθνή διαγωνισμό για να ετοιμαστεί ένα μάστερ - πλαν.

Το διαγωνισμό κέρδισε ένας μεγάλος ευρωπαϊκός οίκος που ετοίμασε μέσα σε ένα χρόνο (και αφού ήλθαν επανειλημμένως στην Κύπρο και τους εξήγησα το όραμά μου) ένα πάρα πολύ ωραίο σχέδιο ανάπτυξης. Ο χώρος αυτός δεν θα είναι μόνο καταστήματα, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Θα ανεγερθεί ένα μεγάλο υπερπολυτελές ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο ενώ θα υπάρχουν και ψυχαγωγικοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι ενώ ένα μέρος θα αναπτυχθεί ως οικιστική περιοχή», κατέληξε.

Εμφανίσεις: 40522
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!