Στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ζητά 600.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο

ImageΣτην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σύμφωνα με το Newsletter του Sigmalive, ζητά ενοίκια για τα σχολεία που βρίσκονται σε γη της εκκλησίας, ως αντίποινα για τις επιθέσεις που δέχτηκε για την εκκλησιαστική περιουσία.

Το πρώτο σχολείο για το οποίο ζητά ενοίκια είναι το Διανέλλειο. Πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν την επίσκεψη χθες της Επιτροπής που διαχειρίζεται το «κληροδότημα Διανελλείου» και έχει καταλυτική εκπροσώπηση η Αρχιεπισκοπή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επιτροπή είχε χθες ακόμα και εκτιμήσεις γης από εγκεκριμένους εκτιμητές και το ποσό που ζητά από το Υπουργείο Παιδείας είναι 600.000 ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ με έκθεση 23 σελίδων για τη φορολογία και τον κλήρο της υπαίθρου, που στάληκε ήδη στον Πρόεδρο και σε άλλους αξιωματούχους, το Ελεγκτικό τμήμα της Εκκλησίας ζητά από την κυβέρνηση επιστροφή στην άτυπη συμφωνία που υπέγραψε με το κράτος το 2005.

Ανάμεσα στα πολλά που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Εκκλησία κάνει λόγο για εσκεμμένο διασυρμό της και αφήνει αιχμές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη Γενική Ελέγκτρια.

Η έκθεση, τονίζει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης της συμφωνίας του 1971 και κατά την άποψη της Εκκλήσίας, κακώς τέθηκε στην επικαιρότητα και αδίκως έχει διασυρθεί η Εκκλησία.

Η πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται επίσης στο θέμα που προέκυψε με τη συμφωνία του κράτους το 1971 να πληρώνει το μισό μισθό των κληρικών της υπαίθρου. Ως γνωστό η Ελέγκτρια ζητά τα τελευταία χρόνια να επανεξεταστεί η συμφωνία.

Στην έκθεση αναφέρονται ακόμα, τα παραδείγματα τριών ναών και της Μονής Μαχαιρά, των οποίων οι περιουσία αξίζει ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά παρουσιάζονται στα βιβλία του κράτους να χρωστούν φόρους €55 εκ.

Αναφέρεται επίσης, ότι η Ελέγκτρια κακώς περιέλαβε το θέμα στα φορολογικά ζητήματα που έχει η Εκκλησία με το κράτος – κάτι που έγινε τα τελευταία χρόνια – αφού δεν ευθύνεται για το ότι το κράτος έχει εισοδήματα μόλις €28 χιλ. από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν, σε σχέση με δαπάνες €5,2 εκ. που καταβάλλει ετησίως.

Εμφανίσεις: 23491
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!