Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα»

ImageΗ Ιερά Σύνοδος επικυρώνει, σήμερα το μεσημέρι, σε πανηγυρική συνεδρία της, που πραγματοποιείται στις 12:30 το νέο καταστατικό χάρτη της Αγιότατης Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος αντικαθιστά τον καταστατικό χάρτη που ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 1980.

Τον νέο Καταστατικό Χάρτη ετοίμασε ειδική Επιτροπή, την οποία όρισε η Ιερά Σύνοδος με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο, Πρόεδρο και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αλέκο Μαρκίδη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Κωνσταντίνο Πιτσάκη, Γεώργιο Πουλή, Θεόδωρο Γιάγκου και Αιδεσμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Χρυσόστομο Νάσση, Μέλη.

Στην πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα παραστούν, μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ὀτι ο νέος καταστατικός χάρτης, εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο και η σημερινή Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα μεταδίδεται ζωντανά από τους τηλεοπτικούς Σταθμούς της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη σημερινή ημέρα, γιατί όπως τόνισε, «οι αλλαγές και τροποποιήσεις που επήλθαν στον εκκλησιαστικό χώρο, κατοχυρώνονται και θεσμοθετούνται με την ψήφιση του νέου καταστατικού χάρτη της Κυπριακής Εκκλησίας».

Η ενίσχυση της Εκκλησίας της Κύπρου, με την αύξηση των Μητροπόλεων και τη δυνατότητα πλήρους Συνόδου, είναι από τις σημαντικότατες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νέο Καταστατικό, καθώς και ο τρόπος της εκλογής του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών.

«Σημαντικότατη τροποποίηση», σημείωσε, είναι επίσης «η δημιουργία του φορέα μισθοδοσίας των Ιερέων, η οποία κατοχυρώνει, ενισχύει και ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των νέων προς το ιερατικό λειτούργημα».

Σε σχέση με το θέμα της τροποποίησης που αφορά την λύση των γάμων, ο Μακαριώτατος αφού επεσήμανε ότι «ο γάμος είναι μυστήριο», υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία θα αναλαμβάνει μόνον την πνευματική λύση ενός γάμου και τα υπόλοιπα, περιουσιακά και διακανονισμοί που αφορούν τα παιδιά και τα άλλα οικογενειακά ζητήματα, θα τα αναλαμβάνουν τα πολιτικά δικαστήρια».

Εμφανίσεις: 57481
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!