Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Εχουμε ξεφύγει από τη σωστή γραμμή»

Image«Το εθνικό θέμα της Κύπρου δυστυχώς δεν πηγαίνει καθόλου καλά», τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ενώ στέλνει μήνυμα στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη «να μην δεχθεί διεθνή διάσκεψη προτού επιλυθούν τα εσωτερικά προβλήματα με τους Τουρκοκυπρίους».

Πρόσθεσε πως «εάν δεν βρούμε λύση στα εσωτερικά δεν είναι ορθό διότι θα πιεσθούμε αφόρητα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε έναντι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η λύση που θα επιβληθεί θα είναι σε βάρος του κυπριακού λαού και δεν θα περάσουν πολλά χρόνια και η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί».

«Δεν νομίζετε πως αυτή είναι μεγάλη κουβέντα;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Ασφαλώς και είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά εάν δεν προσέξουμε και κάνουμε λάθος, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια». Και τόνισε: «Αλλα λάθη σημαίνει τουρκοποίηση της Κύπρου».

Στην ερώτηση αν ο κ. Χριστόφιας κρατά καλά, είπε ότι «επειδή δεν είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες, αλλά τουλάχιστον βάσει των δηλώσεων που κάνει δεν πρόκειται να δεχθεί λύση η οποία δεν θα εξυπηρετεί τον λαό και δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη». Συμπλήρωσε δε, πως «εάν αυτές οι προτάσεις δεν είναι φραστικές, τότε πάμε καλά».

Στην ερώτηση: «36 χρόνια τώρα πού κάνουμε λάθος και δεν λύνεται το θέμα;», είπε ότι «έχουμε ξεφύγει από τη σωστή γραμμή» και εξήγησε πως «το πρόβλημα της Κύπρου είναι η εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχουμε σιγά-σιγά ξεφύγει από αυτή τη θέση και κάνουμε το πρόβλημα διακοινοτικό. Δεν έχουν τσακωθεί οι δύο κοινότητες. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έζησαν επί αιώνες θαυμάσια, ευτυχισμένα, δεν είχαμε ούτε έχουμε θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι η εισβολή. Η Τουρκία εισέβαλλε και κατακρατεί παράνομα το 37% του εδάφους».

Υπογράμμισε πως «οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, βάζουν μαξιμαλιστικές θέσεις» και πρόσθεσε πως «παρόλο ότι η βάση ήταν ομοσπονδιακή, έχουν ξεφύγει οι Τούρκοι από τη βάση και θέλουν συνομοσπονδία και κάτι χειρότερο, κι αυτά ακούγονται από τα πιο επίσημα χείλη: τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά κι από τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Μιλούν περί δύο λαών, δύο κρατών, δύο εθνών, καταλαβαίνετε ότι δεν πάμε για συμφωνία».

Στην ερώτηση σε ποιες γραμμές θα επιθυμούσε να κινηθεί η σημερινή ηγεσία της Κύπρου, είπε: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού» και τόνισε πως «πρέπει το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στη βάση του, γιατί εδώ είχαμε τη χειρότερη μορφή εισβολής και κατοχής, με πολλούς νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες κι έχουμε ξεφύγει από αυτή τη γραμμή και παρουσιάζεται ως διένεξη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κι αυτό είναι ψέμα. Ο λαός μας είναι πολύ καλός και απεδείχθη αυτό όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και ήλθαν οι Τούρκοι από εδώ, πήγαμε εμείς από εκεί.

Οταν πήγαμε να δούμε τα σπίτια μας, οι Τουρκοκύπριοι μας προσκαλούσαν να φάμε, να πιούμε μαζί τους, το ίδιο και οι δικοί μας, που σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει πρόβλημα μεταξύ του, το πρόβλημα είναι στη κορυφή, είναι στην Τουρκία η οποία θέλει να ελέγχει γεωπολιτικά τη Μέση Ανατολή κι ολόκληρη την Κύπρο».

Αναφορικά με το ποια θα ήταν η δίκαιη και βιώσιμη λύση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε ότι «το ενιαίο κράτος, η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται. Ενα Δημοκρατικό Σύνταγμα βάσει του πληθυσμιακού πόσους βουλευτές μπορεί να βγάζει η τουρκική πλευρά, πόσους υπουργούς πρέπει να έχει ανάλογα με τον πληθυσμό και να υπάρχει το ενιαίο κράτος, ένα κράτος το Κυπριακό, μία ιθαγένεια την Κυπριακή και τα πάντα να είναι κοινά». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ μικροί για να διαιρεθούμε και να κάνουμε δύο κράτη».

Σχετικά με το αν είναι στο πρόγραμμά του να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε: «Νομίζω όχι, δεν υπάρχει λόγος. Μου είχαν κάνει πρόταση μόλις ανέλαβα τη διεύθυνση της Εκκλησίας. Είπα ότι μία επίσκεψη πρέπει να ετοιμαστεί καταλλήλως για να επιτύχει. Οταν όμως έχασε τις εκλογές ο αείμνηστος Παπαδόπουλος και ήλθε στην εξουσία ο κ. Χριστόφιας, επειδή η πολιτική άλλαξε και οι εκπρόσωποι της Ομογένειας πάντοτε έχουν την σύμφωνο γνώμη τους με αυτήν της κυβέρνησης, περίττευε πλέον η παρουσία μου εκεί και ούτε λίγο, ούτε πολύ, μου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται να έλθεις, οπότε αντιλαμβανόμενος αυτά ούτε και που επιθυμώ να έλθω».

Αν ο ίδιος διαφοροποιείται στην πολιτική προσέγγιση του εθνικού θέματος, είπε: «Σε πολλά σημεία ασφαλώς διαφωνούμε, δεν συμφωνούμε σε όλα».

Στην ερώτηση για τα διαμειβόμενα στη Μονή Βατοπεδίου και τις διασυνδέσεις τους με την Εκκλησία της Κύπρου και συγκεκριμένα με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και αν έχει κάποιο σχόλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε πως «δεν θα επιθυμούσα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, κάποτε αυτοί οι αδελφοί με τον Γέροντά τους ήταν κοντά μου και αναγκάστηκα να τους απομακρύνω».

Συμπλήρωσε ακόμη, πως «δεν νομίζω ότι οι ενέργειες που έκαναν ήταν σωστές. Η Μονή δεν έπρεπε να ασχοληθεί με τα χρήματα και με τέτοιες επενδύσεις. Το να έχει η Μονή κάποιες επενδύσεις, να μπορεί να στέκεται στα δικά της τα πόδια το καταλαβαίνω, αλλά να διακινεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κ.λπ. αυτό δεν είναι δουλειά της Μονής».

Στην ερώτηση, αν είχε σοβαρούς λόγους που τους απομάκρυνε απάντησε: «Ασφαλώς, δεν μπορούσαν να μείνουν κοντά μου». Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να αναφέρει τους λόγους, λέγοντας πως «δεν είναι της ώρας, εξάλλου τους έδιωξα πριν τριάντα χρόνια».

Στην ερώτηση σχετικά με τη γνώμη του για την ομοφυλοφιλία ανάμεσα στον κλήρο όλων των βαθμίδων, υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτη κατάσταση που πρώτα-πρώτα την καταδικάζει ο ίδιος ο Θεός, ‘βασιλεία Θεού ου κληρονομήσουσι’» και συμπλήρωσε πως «είμαι αντίθετος, αν δεν μπορούν, κακώς εισέρχονται στον κλήρο».

Αναφορικά με το αν ο ίδιος θα χειροτονούσε κάποιον εγνωσμένο κίναιδο, είπε «ποτέ».

Μιλώντας για την πρόσφατη συνάντηση των Πατριαρχών της Μέσης Ανατολής στην Κύπρο, ανέφερε ότι «θεώρησαν κατάλληλη τη στιγμή και καταλληλότερο εδώ το χώρο της Κύπρου για μία συνάντηση για ανασκόπηση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής».

Είπε «να υπάρχει πρώτα ένας συντονισμός για να βρισκόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο. Δεύτερο, έχουμε όλοι πρόσφυγες και με ποιο τρόπο μπορούμε να τους βοηθήσουμε, άλλα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε Εκκλησία γιατί ζουν τουλάχιστον τα τρία Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής κάτω από αλλόθρησκους, μουσουλμάνους, και έχουν πολλά προβλήματα με τις κυβερνήσεις, με φανατισμούς».

Σχετικά με το αν προσκλήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είπε ότι «ο Οικουμενικός στην Κύπρο δυστυχώς δεν μπορεί να έλθει διότι θα έχει προβλήματα με τους Τούρκους, καταλαβαίνετε. Κι ο ίδιος αποφεύγει να έλθει, εμείς τον προσκαλέσαμε πολλές φορές και θα ήταν χαρά μας να τον δούμε στην Κύπρο, ο λαός μας θα τον υποδεχόταν με πολλή χαρά».

Ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τον νέο Καταστατικό Χάρτη που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Εκκλησία της Κύπρου «έχει 13 Επαρχίες, 17 αρχιερείς, είναι μία κανονική Σύνοδος, έχει εξακόσιους πενήντα κληρικούς». Αναφορικά με τη μισθοδοσία είπε, ότι «οι ιερείς και οι αρχιερείς μισθοδοτούνται από την Εκκλησία.

Εχουμε ιδρύσει έναν φορέα μισθοδοσίας ο οποίος ανήκει στη Σύνοδο, στο ταμείο αυτό προσφέρει η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, οι ναοί όλης της Κύπρου, όσα μπορεί ο καθένας και δίνει και η κυβέρνηση 600 ευρώ το μήνα στους ιερείς της υπαίθρου διότι πριν σαράντα χρόνια ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έδωσε δεκαπεντέμισι χιλιάδες στρέμματα γης στην κυβέρνηση με την υποχρέωση να δίνει ένα επιμίσθιο στους παπάδες της υπαίθρου, όχι των πόλεων».

Ο μέσος μισθός των ιερέων ανέρχεται κατά τον Αρχιεπίσκοπο «γύρω στις δυόμισι χιλιάδες ευρώ, οι μορφωμένοι, οι Θεολόγοι, ανεβαίνουν μέχρι τις τέσσερις και πέντε χιλιάδες, οι Χωρεπίσκοποι και Επίσκοποι παίρνουν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ, οι Μητροπολίτες πάνω από τέσσερις κι ο Αρχιεπίσκοπος πέντε».

Οταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις πληροφορίες που λένε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι πολύ πλούσια, απάντησε: «Δεν είναι πολύ πλούσια» και αποκάλυψε ότι «η Αρχιεπισκοπή έχασε ένα σεβαστό ποσό των εισοδημάτων της διότι οι μεγάλες επενδύσεις είναι στις τράπεζες και στα ξενοδοχεία, αλλά ούτε οι τράπεζες πηγαίνουν καλά αυτή τη στιγμή, ούτε τα ξενοδοχεία. Χάσαμε περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό, η όλη Εκκλησία έχασε περί τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ».

Εμφανίσεις: 74741
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!