Τελέστηκε το πρωί το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου

ImageΤελέστηκε σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, το μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του. 

Στο μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς. 

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Εθνάρχη Μακάριου Γ’, άνοιξαν σήμερα για να τα επισκεφθεί το κοινό τα ιδιαίτερα δωμάτια του στον πρώτο όροφο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Απόψε πραγματοποιείται, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, φιλολογικό μνημόσυνο στο οποίο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Στο μνημόσυνο τους παρευρισκομένους θα καλωσορίσει ο ΓΔ του Ιδρύματος Ανδρέας Φυλακτού, ενώ διάλεξη, με θέμα «Ο Μακάριος και οι εικαστικές τέχνες», θα κάνει η τέως Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ελενα Νικήτα.

Πορεία Αγάπης για τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο

Πορεία Αγάπης στη μνήμη του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί στη γενέτειρα του Παναγιά.

Στη πορεία έλαβαν μέρος οι πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της Πάφου, καθώς και μαθητές και μαθήτριες από όλα τα εκπαιδευτήρια της Επαρχίας.

Η συγκέντρωση των πεζοπόρων έγινε στην πλατεία της Ιεράς Μονής της Χρυσορρογιατίσσης όπου πραγματοποιήθηκε εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο «φλογερό και ιδεαλιστή ηγέτη, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπηρέτησε με αφοσίωση την Κύπρο, αγωνιζόμενος για τη λευτεριά και τη δικαίωσή της».

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε πορεία από τη Μονή Χρυσορρογιατίσσης προς το άγαλμα του Εθνάρχη Μακαρίου στην Παναγιά, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Χθες βράδυ εξάλλου το Ιστορικό και Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Παναγιάς οργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Πάφου «Παλιά Ηλεκτρική» το φιλολογικό Μνημόσυνο του Εθνάρχη, στο οποίο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

Εμφανίσεις: 77229
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!