Κύπρου Χρυσόστομος "Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι παραπάνω από αδελφικές"

ImageΜε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής κ. Χρυσόστομος Β’ .

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος και ο Διάκονος Κυπριανός.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στη Ρωσία, στην συνεχεία επεσκέφθησαν το παρεκκλήσι προς τιμή της Παναγίας του Βλαντίμιρ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης Μόσχας συνεχάρη του Κύπρου Χρυσόστομο που θα τιμηθεί με το βραβείο «Πατριάρχης Αλέξιος Β΄», τονίζοντας ότι το βραβείο αυτό είναι για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών και απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν  εργαστεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Επίσης τόνισε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των προκατόχων του, και δεν είναι μόνο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, αλλά και ένας πραγματικός πνευματικός ηγέτης του συνόλου του λαού της Κύπρου.

«Οι προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Κύπρου διαδραμάτισαν πάντοτε ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, ωστόσο ένας προκαθήμενος έχει μείνει στη μνήμη μας όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, ο οποίος σε πολύ δύσκολες στιγμές απεδείχθη πνευματικός ηγέτης, και έλαβε το βάρος μιας Κυβέρνησης και να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κύριλλος.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την ανάπτυξη των σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας, τονίζοντας ιδιαίτερα την προώθηση της Ενότητας της Ρωσικής Εκκλησίας στα κανονικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση στο θέμα της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο ότι η Κύπρος ονομάζεται το νησί των Αγίων, πολλοί προσκυνητές από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Μολδαβία την επισκέπτονται. Πολλοί Ρώσοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, λόγω του κλίματος αφού είναι ένα ευλογημένο νησί», ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.Image

Ακόμη τόνισε: «Θα χαρούμε πάρα πολύ να δούμε του Κύπριους να επισκέπτονται την Ρωσία, για να προσκυνήσουν τα ιερά της Ρωσικής Εκκλησίας – Η πόρτα της καρδιάς μας θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους».

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους για την απονομή του Διεθνούς βραβείου «Πατριάρχης Αλέξιος Β΄», το οποίο θεωρεί μεγάλη τιμή.

«Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας, είναι κάτι παραπάνω από αδελφικές, θέλουμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την παράδοση», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Εν συνεχεία ανέφερε, ότι «Σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια των 2000 χρόνων της ιστορίας της Εκκλησίας, η Κυπριακή Εκκλησία πάντα ήταν δίπλα στο Κυπριακό λαό. Η Κυπριακή Εκκλησία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες της, θα δουλεύει πάντα για τα συμφέροντα του ποιμνίου της.»

«Η Εκκλησία επιδιώκει να εξασφαλίσει ο κυπριακός λαός, την ελευθερία του στη γη των προγόνων τους», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ευχαριστώντας τον Πατριάρχη τόνισε: «Σας ευχαριστώ, Αγιώτατε, για τις προσπάθειες που καταβάλατε για να βοηθήσετε την Κύπρο. Όταν ήσασταν δίπλα στον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β΄, με αίτημα σας κάνατε έκκληση προς την Κυβέρνηση της Ρωσίας για να μας συμπαρασταθεί. Και η Ρωσία το έκανε για το λαό της Κύπρου. Ποτέ δεν θα το ξεχάσουμε αυτό!»

Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, και την ανάπτυξη αμοιβαίας συνεργασίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου, οι διαχριστιανικές σχέσεις και για τον διαθρησκειακό διάλογο.

Εμφανίσεις: 84088
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!