Κωνσταντίας Βασίλειος "Η Εκκλησία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε έργα προαγωγής των αξιών"

ImageΜε μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια της «1ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Επαρχίας Αμμοχώστου», την οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, το απόγευμα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας της Μητροπόλεως στο Παραλίμνι.

Τα εγκαίνια τέλεσαν από κοινού ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, οι Πρέσβεις της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ινδίας, Γεωργίας και Παλαιστίνης. Βουλευτές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Αστυνομικοί και Στρατιωτικοί Διευθυντές, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανωμένων συνόλων και πλήθος κόσμου.

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μακαριώτατος ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα  με χαιρετισμούς και ομιλίες.  Τους παρευρισκομένους προσφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, επεξηγώντας το σκεπτικό και τους σκοπούς της Έκθεσης. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Ανδρέας Ευαγγέλου, ως φιλοξενών την Έκθεση Δήμος.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ενώ ακολούθησε ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Πενήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Έκθεση θα διαρκέσει από 31 Οκτωβρίου μέχρι και 7 Νοεμβρίου 20010.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τους εκφωνηθέντες λόγους:

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑImage

Θέλω καταρχήν να συγχαρώ θερμά το Μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο για τη διοργάνωση της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στην επαρχία Αμμοχώστου.  Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ τον Πανιερώτατο, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και έχουν ως στόχο την πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το βιβλίο υπήρξε από την ανακάλυψη της τυπογραφίας μέχρι και σήμερα το βασικότερο εργαλείο για τη μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια της ανθρωπότητας.  Σε μια περίοδο που στην ημικατεχόμενη Κύπρο αξίες και ιδανικά δέχονται επίθεση από την υποκουλτούρα και τον άκρατο ατομικισμό, η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων, οι οποίες μάλιστα δημιουργούν ένα καινούργιο θεσμό όπως η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου, αποτελούν ουσιαστικό στήριγμα στη προσπάθεια για βελτίωση του πολιτισμικού και πνευματικού επιπέδου του λαού μας.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία γιορτάζουμε φέτος. Στα 50 χρόνια που πέρασαν καταγράψαμε επιτυχίες ως Κυπριακός λαός και η Κυπριακή Δημοκρατία εδραιώθηκε στο διεθνές σκηνικό ως ανεξάρτητο κράτος. Δυστυχώς όμως αυτά τα 50 χρόνια ο λαός μας βίωσε καταστροφές και επιβουλές που αιματοκύλισαν το όμορφο νησί μας.

Η Κυπριακή Ανεξαρτησία υπήρξε αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών του κυπριακού λαού μέσα σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με κυριότερό τους χαρακτηριστικό τη φτώχεια και την ανέχεια.  Το πέρασμα από την Οθωμανική αυτοκρατορία στη Βρετανική αυτοκρατορία  δημιούργησε θερμές προσδοκίες για απελευθέρωση της Κύπρου και τη δημιουργία μιας νέας ζωής για το Κυπριακό λαό.  Ακολούθησαν δεκαετίες αγώνων για τη πολυπόθητη απελευθέρωση μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις οποίες ενίοτε δυσχέραιναν περαιτέρω τα κατασταλτικά μέτρα των αποικιοκρατών.

ImageΗ κυπριακή ελευθερία χτίστηκε πάνω στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.  Ιδιαίτερα εκείνων των Κυπρίων που προσέφεραν ως θυσία την ίδια τους τη ζωή.

Τα χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας υπήρξαν χρόνια ταραγμένα.  Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τα σχέδια άλλων ξένων κέντρων για να καταστήσουν τη Κύπρο αβύθιστο αεροπλανοφόρο υπό τον έλεγχό τους στην κρίσιμη περιοχή μας, δημιουργούσαν διαρκούς κινδύνους και αναταραχές στην νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυστυχώς τα άνομα σχέδια των ξένων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά του Κυπριακού Λαού βρήκαν στηρίγματα από ακραία εθνικιστικά στοιχεία και στις δύο κοινότητες.  Οι θέσεις, η δράση, τα εγκλήματα αυτών των ακραίων στοιχείων υπήρξαν ο καλύτερος συνεργός στους σχεδιασμούς των ξένων για έλεγχο της Κύπρου.

Τα εκπονημένα σχέδια κατά της Κύπρου από ξένα κέντρα βρήκαν τελικά εφαρμογή με τη μεγάλη προδοσία της 15ης του Ιούλη, το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β και η καθόλα παράνομη Τουρκική Εισβολή που ακολούθησε, τη μαύρη μέρα της 20ης Ιουλίου.  Ένα μεγάλο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σήμερα υπό κατοχή, ο εποικισμός απειλεί τη δημογραφική σύνθεση του νησιού και τα κατοχικά δεδομένα παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη πορεία μας υπήρξαν βέβαια και μεγάλες επιτυχίες του Κυπριακού Λαού.  Σηκωθήκαμε όρθιοι μετά τη προδοσία και την εισβολή του 1974 αναστυλώνοντας την οικονομία και τη κοινωνία μας.  Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει το διεθνή της ρόλο υπηρετώντας τις αρχές της ειρήνης και της συνεργασίας, ενταγμένη μάλιστα, ως πλήρες μέλος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εμβαθύναμε στην πατρίδα μας τη δημοκρατία και την ισοπολιτεία.  Δημιουργήσαμε συνθήκες στις οποίες μπορούν να επιτευχθούν η ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι

Η ιστορία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό οδηγό για τις προσπάθειες και τις επιδιώξεις μας.  Η ιστορία όμως πρέπει να αντικρίζετε αντικειμενικά και συνολικά και όχι να γίνεται προσπάθεια να προσαρμοστεί στις πολιτικές σκοπιμότητες του σήμερα.  Αντικρίζοντας σήμερα κάποιος τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει ισορροπημένα να λαμβάνει υπόψη τόσο τους σχεδιασμούς και τις επιβουλές των ξένων όσον και τα δικά μας λάθη και παραλείψεις.Image

Προσεγγίσεις οι οποίες αγνοούν τις έξωθεν επιβουλές και θεωρούν ότι η δική μας πλευρά είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος των δεινών του λαού μας ή προσεγγίσεις που θεωρούν ότι η δική μας η πλευρά υπήρξε σ’ αυτή τη διαδρομή αλάνθαστη και για όλα ευθύνονται μόνον οι έξωθεν επιβουλές δεν μπορεί να είναι αντικειμενικές.  Το μόνον το οποίο μπορούν να επιτυγχάνουν είναι να εξυπηρετούν σκοπιμότητες του παρόντος είτε προς την κατεύθυνση της απόρριψης της λύσης ως τέτοιας, είτε προς την κατεύθυνση της αποδοχής της όποιας λύσης ανεξάρτητα από τις αρχές που αυτή θα πρέπει να σέβεται.

Βέβαια κυρίαρχο στοιχείο στη δημιουργία και ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος μέχρι σήμερα, αποτελεί η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας.

Σήμερα η πορεία του λαού μας βρίσκεται σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή. Βασικός στόχος παραμένει η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό. Είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Είμαστε πανέτοιμοι για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η λύση του κυπριακού πρέπει να αίρει την κατοχή και τη διχοτόμηση. Η λύση του κυπριακού πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Η λύση του κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, την ενότητα των θεσμών και της οικονομίας. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού  την καταστροφική διχοτόμηση που υποθηκεύει το μέλλον του.

ImageΠρόσφατα προβήκαμε στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη αυτή τη χρονική στιγμή για λύση του Κυπριακού, για λύση η οποία να στηρίζεται στις αρχές που έχω προαναφέρει.  Τονίσαμε ότι η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για τη λύση και όσοι μας αμφισβητούν ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν.  Δυστυχώς οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, στο Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. 

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την έλλειψη καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης από μέρος της Τουρκίας να προχωρήσει σε λύση στην παρούσα συγκυρία.  Τι άλλο μπορεί να αποδεικνύουν οι αναφορές σε δύο κράτη και δύο λαούς στη Κύπρο την ίδια στιγμή που λεκτικά Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στην ανάγκη για λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόκληση αυτή δεν στρέφεται μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει πλήρες μέλος και την ίδια στιγμή αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος-μέλος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.  Η πρόκληση στρέφεται και κατά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι λύση δύο κρατών όπως ζητά ο κύριος Μπαγίς και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η στάση αυτή της Τουρκικής πλευράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας ξεστρατίσει από το στρατηγικό μας στόχο. Δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε θέσεις που έχουν ως πηγή τους τα συναισθήματα και τελικά στην απόρριψη της μόνης εφικτής λύσης, της Ομοσπονδίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην απογοήτευση, στο συμβιβασμό με την κατοχή και στην αποδοχή των διχοτομικών δεδομένων.  Η διχοτόμηση θα είναι καταστροφή για το Κυπριακό Λαό στο σύνολο του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Με μια πολυεπίπεδη πολιτική η οποία συνδυάζει διεκδικητικότητα σε ζητήματα αρχών και ευελιξία στην τακτική μας, δίνουμε με επιμονή μάχες καταγράφοντας και θετικά βήματα προόδου.  Δώσαμε και δίνουμε μάχες σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και του Κύπριους Ευρωβουλευτές ενάντια στο λεγόμενο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, με τα γνωστά πρόσφατα αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να δημιουργούν οποιοδήποτε εφησυχασμό,  αλλά σίγουρα αποτελούν μια θετική εξέλιξη.

Δίνουμε μάχες για να γίνει αποδεκτή η πρόταση μας για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους νόμιμους κατοίκους της, με ταυτόχρονα άνοιγμα του Λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση θέση η οποία βρίσκει ενθαρρυντική ανταπόκριση διεθνώς, ακόμα και από δυνάμεις στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, γιατί ακριβώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο Κοινοτήτων.  Δώσαμε μάχες με επιμονή και πετύχαμε τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη μετά από δύο χρόνια σκληρών προσπαθειών, εξέλιξη που επιτρέπει στους κατοίκους της Τυλληρίας να αναπνέουν πιο ελεύθερα και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ακόμα ρήγμα στο τείχος της κατοχής και της διαίρεσης.Image

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν ακόμα το άνοιγμα του οδοφράγματος εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να γίνεται δυνατή και η μεταφορά προϊόντων μέσω του οδοφράγματος, το άνοιγμα του οποίου σίγουρα δεν είναι δώρο- άδωρο όπως ελέχθη από κάποιους.

Δίνουμε μάχες για να διευρύνουμε και ενδυναμώσουμε τις Διεθνείς μας σχέσεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και τις προσπάθειές μας για επίτευξη της λύσης του Κυπριακού.  Αναλαμβάνουμε προς αυτή τη κατεύθυνση πληθώρα πρωτοβουλιών.  Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη Ρώσου Προέδρου εδώ και  πενήντα χρόνια, οι αναμενόμενες επισκέψεις εδώ στη Κύπρο άλλων ηγετών σημαντικών κρατών για τη διεθνή σκηνή, οι επισκέψεις ηγετών γειτονικών κρατών σημαντικών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερή μας περιοχή, αποδεικνύουν ότι οι μάχες που δίδουμε, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, φέρνουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκα σε κάποιες θετικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος γιατί ανασκοπώντας τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με την αναγκαία περίσκεψη θα πρέπει να έχουμε και την αναγκαία αισιοδοξία για τη δύσκολη προσπάθεια μας να απαλλάξουμε τον τόπο από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας.  Το όραμα για απελευθέρωση και επανένωση καθοδηγεί όλες μας τις προσπάθειες κι όλη μας τη δράση.  Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

Οι πολιτισμοί του κόσμου σήμερα φαίνεται να υφίστανται όσο ποτέ άλλοτε συνεχή μεταβολή. Συμβαίνει αυτό που έχει χαρακτηρισθεί ως «σιωπηρή επανάσταση», η οποία επιφέρει αλλοίωση της κοινωνικής δομής κι συνοχής ή και εισαγωγή άλλων αξιών από άλλους πολιτισμούς, πολλές φορές ξένους και αντίθετους με το δικό μας πολιτισμό. Ιδιαίτερα, οι μικροί λαοί είναι πιο ευάλωτοι στην αλλοίωση του πολιτισμού και των αξιών τους μέσα στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα της μετά-τεχνολογικής εποχής μας.

ImageΗ Κύπρος έχει λόγους να αγωνίζεται για τη διατήρηση των αξιών του πολιτισμού και της ορθοδόξου πίστεώς μας για πολλούς και ποικίλους λόγους. Κατ’ αρχήν, το Εθνικό μας θέμα παραμένει ανοικτό. Οι αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο Κυπριακός λαός για τη φυσική, την εθνική, την πολιτιστική και τη θρησκευτική του επιβίωση είναι περισσότερο από αναγκαίες σήμερα για να διατηρήσουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι την επίλυση του Εθνικού μας ζητήματος.

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από το τέλος του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 55-59 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα γεγονότα που διαμεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα είναι πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους. Η Κύπρος δέχθηκε την Εισβολή της Τουρκίας το 1974 με όλα τα θλιβερά αποτελέσματα της καταστροφής του πολιτισμού μας στα κατεχόμενα, της εκριζώσεως από τις πατρογονικές μας εστίες, του χαμού χιλιάδων συνανθρώπων μας που πολλοί συνεχίζουν να αγνοούνται και τόσα άλλα δεινά. Από την άλλη, η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα θετικά ή και αρνητικά δεδομένα.

Αυτά, όμως, αποτελούν τις σύγχρονες προκλήσεις για τον Κυπριακό λαό, που πρέπει, διερχόμενος μέσα από συμπληγάδες αλλότριων πολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων, να σταθεί στα δικά του πόδια και να δώσει και σήμερα δείγματα της διαχρονικής του παραγωγικής παρουσίας διά μέσου της ιστορίας και των αξιών του πολιτισμού του.

Για να το επιτύχει αυτό χρειάζεται τους πνευματικούς του θεσμούς, όπως την Εκκλησία που πάντοτε πρωτοστατούσε στους αγώνες του, οπωσδήποτε την Παιδεία, αλλά βεβαίως σήμερα κατ’ εξοχή την Πολιτεία, αφού ήδη συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια αφ’ ότου ανέλαβε, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κατευθύνει τις περαιτέρω τύχες του Κυπριακού λαού.

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου ανέλαβε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της παρούσης 1ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου της Επαρχίας Αμμοχώστου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Έκθεση, που θα διαρκέσει από σήμερα 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, έχει χαρακτήρα πολιτιστικό, εθνικό και εκπαιδευτικό.

Μερικοί ίσως σχολιάσουν ότι ο Μητροπολίτης και η Μητρόπολή του έχουν μεγάλο θράσος για να αποτολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Όμως, εμείς το ερμηνεύουμε ως χρέος ταπεινής προσφοράς της Εκκλησίας μας προς την κοινωνία, επειδή η Εκκλησία πάντοτε πρωτοστατούσε και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε έργα πολιτισμού και προαγωγής των αξιών. Μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα εξετάσουμε την πιθανότητα αν ένα τέτοιο είδος Εκθέσεως θα μπορούσε να καταστεί θεσμός. Μέσα από την Έκθεση επιθυμούμε να μεταφέρουμε κάποια μηνύματα και να εξυπηρετήσουμε κάποιους στόχους.Image

* Με την Έκθεση προάγεται οπωσδήποτε ο πολιτισμός του βιβλίου και η δημιουργία εφέσεως και αγάπης του βιβλίου σε μία εποχή που τείνει να τεθεί στο περιθώριο ένεκα της ηλεκτρονικής οθόνης. Είναι ενθαρρυντική η πλούσια συμμετοχή εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων από την Κύπρο, την Ελλάδα και από ξένες πρεσβείες στην Κύπρο, όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα, αλλά και στον εκθεσιακό χώρο. Αν και στην αρχή της εξαγγελίας της οργανώσεως της Εκθέσεως υπήρχε ένα μούδιασμα, γιατί αποτελεί όντως ένα πρωτόγνωρο βήμα για την Επαρχία μας αλλά και για τα Κυπριακά δεδομένα, στη συνέχεια επικράτησε ενθουσιασμός για το γεγονός αυτό.

* Η Επαρχία της Αμμοχώστου και η Εκκλησία μέσω της Μητροπόλεως Αμμοχώστου, επιθυμούν να συμμετάσχουν με τον τρόπο αυτό στο εξαιρετικό γεγονός της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι αυτό και η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς εσάς Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε και προς εσάς Μακαριώτατε για την αμέριστη στήριξη της προσπάθειας μας αυτής και για την αποψινή τέλεση των εγκαινίων της Εκθέσεως.

* Ως επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και εγώ ως Μητροπολίτης της Επαρχίας αυτής, επιθυμούμε να δώσουμε το παρόν μας στα διαδραματιζόμενα στον τόπο μας, έστω και αν η Επαρχία είναι κολοβωμένη ή και απομονωμένη ένεκα της κατοχής και η πολυφίλητη κατεχόμενη Πρωτεύουσα μας Αμμόχωστος είναι σήμερα πόλη φάντασμα. Γι’ αυτό άλλωστε και επικροτούμε τις προσπάθειες για σύντομη επιστροφή της πόλεως στους νόμιμους κατοίκους της υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

* Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της αγωνιστικότητας για την απελευθέρωση της πόλεως της Αμμοχώστου αλλά βεβαίως και της συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, η θεματική και οι εκδηλώσεις μίας ολόκληρης ημέρας, αύριο 1η Νοεμβρίου, είναι αφιερωμένες στην κατεχόμενη πόλη μας. Υπάρχει επίσης στο χώρο της Έκθεσης βιβλίου και έκθεση φωτογραφιών του Δήμου Αμμοχώστου από την κατεχόμενη πόλη μας. Οι εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας προγραμματίσθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Αμμοχώστου. Ομιλητές για την εκδήλωση αυτή θα είναι ο Δήμαρχος της Πόλεως κ. Αλέξης Γαλανός και θα ενημερώσει για την «Εκστρατεία Διαφώτισης για την Αμμόχωστο» καθώς και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, που θα μιλήσει με θέμα: «Η Αμμόχωστος στη νεότερη εποχή».

Image* Παράλληλες Εκθέσεις φωτογραφιών σε διπλανό διαμορφωμένο χώρο θα πληροφορήσουν τους επισκέπτες της Εκθέσεως, πρώτον, για την κατάσταση των κατεχομένων Εκκλησιαστικών μας μνημείων πριν και μετά την εισβολή του 1974, Εκθέσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Πολιτιστικού Τμήματος της Τράπεζας Κύπρου, Έκθεση Γραμματοσήμων της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρίας, που μας πληροφορούν για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, 1880 και εξής, μέσα από σημαντικά γραμματόσημα, καθώς και Έκθεση από την Ελληνική και Κυπριακή Βιβλική Εταιρία για την Αγία Γραφή.

* Η Έκθεση αποτελεί ένα κατεξοχήν πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γεγονός. Η Αμμόχωστος διακρινόταν για την προαγωγή των γραμμάτων. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της επιτυγχάνεται με τον προγραμματισμό επισκέψεώς της από τους Μαθητές όλων των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας μας, κατόπιν συνεννοήσεως με το Υπουργείο Παιδείας. Γι αυτό και ευχαριστούμε για τη συνεργασία αυτή. Έχουν ορισθεί καθημερινώς ομιλητές για να αναπτύξουν στους μαθητές την ιστορία και την έννοια του βιβλίου, τη χρήση του βιβλίου γενικά και από την Εκκλησία ειδικότερα. Επίσης επισκέψεις της Εκθέσεως θα έχουμε και από τους στρατευμένους νέους μας.

* Μέσα στα πλαίσια της Εκθέσεως θα γίνουν παρουσιάσεις σημαντικών Βιβλίων.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η Κύπρος Άνωθεν», έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με πλούσιο από αέρος φωτογραφικό υλικό, τόσο της ελεύθερης Κύπρου, όσο και των κατεχομένων μνημείων με κείμενα από τον γνωστό Δημοσιογράφο και πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κώστα Σερέζη. Παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού και πρώην Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο: «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν» και άλλες παρυσιάσεις, όπως φαίνονται στο πρόγραμμα.

* Να μου επιτραπεί να υπενθυμίσω την Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γενναδίου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ερχόμενη τετάρτη με θέμα: «Πρόσωπο με πρόσωπο: οι Νέοι κάτοπτρο της ζωής της Εκκλησίας», όπως και την Στρογγύλη Τράπεζα, την ερχόμενη Παρασκευή, που θα έχει ως γενικό θέμα «Το βιβλίο ως έκφραση πολιτισμού», στην οποία θα λάβουν μέρος καταξιωμένοι συγγραφείς και άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο συγγραφέας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος και η συγγραφέας και λογοτέχνης κα Μυρσίνη Βιγγοπούλου. Λάβαμε πρόνοια ώστε κάθε μέρα να έχει τη δική της θεματική ενότητα. Ευχαριστώ όλους για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους να έλθουν και να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές.

Ευχαριστώ και εγώ με την ευκαιρία αυτή το Μεγάλο χορηγό μας την Εταιρία Technotent C. G. Georgatsos, που μας πρόσφερε και τοποθέτησε όλες τις τέντες δωρεάν, όλους τους άλλους χορηγούς που αναφέρθηκαν ήδη και όλους εκείνους που ενισχύουν ποικιλοτρόπως την οργάνωση της Εκθέσεως.

Ευχαριστώ το προσωπικό της Μητροπόλεώς μας για τον ζήλο με τον οποίο εργάσθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες για την οργάνωση της Εκθέσεως καθώς και όλους και όλες εκείνους και εκείνες που προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια της Εκθέσεως. Τέλος, αλλά όχι έσχατο, ευχαριστώ το δήμο της φιλοξενούσας πόλης, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου για τη σημαντική τεχνική στήριξη και τις άλλες διευκολύνσεις που μας προσφέρει.

ImageΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

Εκφράζουμε, εν πρώτοις, την ιδιαίτερή μας χαρά, γιατί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και αγαπητός εν Χριστώ Αδελφός      κ. Βασίλειος, και η κατ’ Αυτόν Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, για μια ακόμη φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τη διοργάνωση τόσο της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Αμμοχώστου, όσο και των ποικίλων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων των ημερών αυτών.

Δεν μπορούμε, όμως, αυτήν εδώ την ώρα να μην εκφράσουμε και τα αισθήματα βαθύτατης λύπης, που μας διακατέχουν. Και τούτο, γιατί η Έκθεση αυτή, ως και οι άλλες σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα έπρεπε κανονικά να γίνονταν στην Αμμόχωστο, που είναι και η φυσική έδρα της Ιεράς Μητρόπολης.

Ακριβώς, η συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στη νήσο μας, η κατοχή του 37% των εδαφών της πατρίδας μας και η προσφυγοποίηση του μισού σχεδόν πληθυσμού μας, συνιστούν, όπως αντιλαμβάνεστε, τον μεγάλο πόνο και τον αβάστακτο καημό, που δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε, ούτε και να ηρεμήσουμε...

Παρά ταύτα δεν απογοητευόμαστε, ούτε και λιποψυχούμε. Πεποίθησή μας είναι ότι, με τη βοήθεια του Θεού, και διά πρεσβειών του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Επιφανίου, «ἔσσεται ἦμαρ»! Μας το βεβαιώνει και ο ποιητικός λόγος:

«Θα ’ρθει κάποιος καιρός

και κάποια αυγή θα φέξει

και θα φυσήξει μια πνοή μεγαλοδύναμη»!

Θα είναι τότε η πολυπόθητη μέρα της δικαίωσης και της λύτρωσης από τα δεινά.

Αναμφίβολα, η σημερινή τελετή των εγκαινίων της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Αμμοχώστου αποτελεί επιβράβευση της πατρικής αγάπης και των ευγενών προσπαθειών του Πανιερωτάτου Αγίου Αδελφού προς το ευσεβές ποίμνιό του, το οποίο για τριανταέξι τώρα χρόνια δοκιμάζεται και υποφέρει, βιώνοντας -άμεσα ή έμμεσα- την προσφυγιά, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και της κατοχής του μεγαλύτερου μέρους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας-Αμμοχώστου. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί στο σύντομο τούτο χρονικό διάστημα, από την επανασύσταση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, ο Πανιερώτατος Άγιος Αδελφός και οι ικανοί και άξιοι συνεργάτες του -και εις πείσμα της κατοχής και των δυσκολιών- παρήξαν, πράγματι, έργο σημαντικό και αξιέπαινο.

Μικρό δείγμα τούτου αποτελούν τόσο η σημερινή πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, την οποία ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αγαπητός μας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και εμείς έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε απόψε, όσο και οι ποικίλες άλλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Παραλίμνι.

Εκφράζουμε, ακόμη, την ξεχωριστή ικανοποίησή μας, για την αφιέρωση της πρώτης αυτής Διεθνούς Έκθεσης στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα για το οποίο, επίσης, συγχαίρουμε θερμά τον Πανιερώτατο. Μαρτυρεί, η αφιέρωση τούτη, την πίστη του λαού μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την αποφασιστικότητά μας να την υπερασπιστούμε και να τη διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τονίζει, ακόμη, η αφιέρωση της Έκθεσης στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρέος όλων μας να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας συστράτευση ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, με αμετάθετο στόχο την απελευθέρωση, την επιστροφή στην Αμμόχωστο, και στα άλλα κατεχόμενα σήμερα μέρη μας, και τη δικαίωση.

Άλλωστε, πολύ ορθά λέχθηκε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι δημιουργοί της Ιστορίας:

«Δεν μας περιμένει η Ιστορία στο βάθος,

Αλλά προχωρεί μαζί μας.

Με τα χέρια μας κωπηλατεί το χρόνο»!

(Νικηφόρος Βρεττάκος).

Αναμφίβολα, η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό και πνευματικό γεγονός της περιοχής, και ευρύτερα του τόπου μας, που προβάλλει, μέσα από την πληθώρα των βιβλίων που εκτίθενται σ’ αυτήν, ιδέες, απόψεις, θέσεις, εμπειρίες, κουλτούρα, πολιτισμό, επιστημονικές γνώσεις κ.λπ. Βοηθεί, έτσι, το πολιτιστικό και πνευματικό τούτο γεγονός στην καλλιέργεια και στην εμβάθυνση της κριτικής σκέψης, αλλά και στον γόνιμο και δημιουργικό προβληματισμό. Αποτελεί, ακόμη, η Έκθεση αυτή συμβολή στην προαγωγή των Γραμμάτων, των γνώσεων, της Παιδείας, της επιστήμης, των τεχνών και του Πολιτισμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει πιο ψηλά το πνευματικό, διανοητικό και ηθικό επίπεδο του ανθρώπου, έτσι που αυτός να μπορεί να στοχάζεται και να θεωρεί τα πράγματα και τα γεγονότα με ανώτερο πνεύμα.

Επιτυγχάνει, επίσης, η Έκθεση, μέσα στους δύσκολους και κρίσιμους τούτους καιρούς ημικατοχής, που διερχόμαστε, να διαγράψει, μέσα από τις σελίδες των βιβλίων της, τη σημασία και αξία της θρησκευτικής πίστης γενικά, το σεβασμό προς την Εκκλησία, την αγάπη προς την Πατρίδα, τον άσβεστο πόθο για επικράτηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, τον ζήλο για μάθηση, αλλά και τη βούληση για πρόοδο και για επιτυχία. Διαπλάθει, ακόμη, ηθοπλαστικά τους χαρακτήρες των νέων και του λαού. Τους ενισχύει, επίσης ψυχικά, τους ανεβάζει ηθικοπνευματικά και γενικά προάγει τις αξίες και τα ιδανικά, που διέπουν την ανθρώπινη ζωή και τον παγκόσμιό μας πολιτισμό.

Ζωντανεύουν, ακόμη, μέσα από τα βιβλία της Έκθεσης, θρησκευτικές εορτές και πανηγύρεις, ήθη και έθιμα, ο κύκλος της ανθρώπινης ζωής στην καθημερινότητά της, οι συνήθειες, τα ενδιαφέροντα και τα άλλα επιτεύγματα των λαών και των ανθρώπων.

Ειδικότερα, μάλιστα, εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας, γιατί και η πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία των έργων, η οποία εμπλουτίζει την Έκθεση, καταθέτει και τη δική της ξεχωριστή πινελιά στην όλη εικόνα της.

Δίκαια, έτσι, επαινούμε και εξαίρουμε την Έκθεση, για όλα αυτά τα πολλά της οφέλη και την πολυσήμαντη συμβολή της στην ενημέρωση, μόρφωση και πολιτιστική και πνευματική προαγωγή του Χριστεπώνυμου Πληρώματος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αμμοχώστου-Κωνσταντίας, και γενικότερα όλου του λαού μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός της περιοχής θα περιβάλει με ιδιαίτερη θέρμη την Έκθεση, επιδεικνύοντας έτσι την αγάπη του και το ενδιαφέρον του προς αυτήν. Θα αποτελεί τούτο και μια έμπρακτη έκφραση των αισθημάτων αγάπης και συμπαράστασής του προς τον Πανιερώτατο Άγιο Αδελφό, ο οποίος νυχθημερόν εργάζεται και αγωνιά για την πνευματική οικοδομή, την ψυχική ωφέλεια και την όλη προκοπή του ποιμνίου του.

 

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θερμά και αδελφικά συγχαίρουμε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και αγαπητό εν Χριστώ Αδελφό κ. Βασίλειο, τους εκλεκτούς συνεργάτες του και γενικότερα την κατ’ αυτόν Ιερά Μητρόπολη, για την ωραία πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την πρώτη αυτή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Αμμοχώστου, στην οποία και ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Ευχαριστούμε.

Εμφανίσεις: 110416
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!