Βρέθηκαν λύσεις για συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία

ImageΈχουν υπερπηδηθεί τα διάφορα εμπόδια και η Εκκλησία είναι τώρα έτοιμη να ζητήσει προσφορές για συντήρηση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, δήλωσε, στο ΡΙΚ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Το θέμα, είπε, βρίσκεται τώρα στα χέρια της UNDP, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρωτοβουλία είχε αναλάβει και ο Αμερικανός πρέσβης, στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της UNDP, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα και βρέθηκαν λύσεις.

Είπε, επίσης, ότι η Εκκλησία δεν δέχθηκε ούτε καν να συζητήσει θέμα υποβολής αίτησης από το ΕΒΚΑΦ, που διαχειρίζεται τις περιουσίες των μουσουλμανικών ιδρυμάτων, για συντονισμό της συντήρησης.

Τόνισα κατηγορηματικά, είπε ο Μακαριώτατος, ότι ιδιοκτήτης του μοναστηριού είναι η Εκκλησία της Κύπρου και αυτή πρέπει να αναλάβει τη συντήρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε, επίσης, ότι έχει διευθετηθεί να λειτουργήσει, στο κατεχόμενο μοναστήρι στις 30 Νοεμβρίου, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Νεώτερη ενημέρωση (ΚΥΠΕ) - 16:48

Αίτημα για συντήρηση του κατεχόμενου Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και για να επιτραπεί η επιστροφή ενός ηγουμένου και τριών μοναχών στην, επίσης, κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης που είχε σήμερα στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε να επιτραπεί στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να μπορέσουν να συντηρήσουν τους ναούς τους στα κατεχόμενα, για να του απαντήσει εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση και ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στον ε/κ Τύπο, πως θα προτιμούσε να δει το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα να καταστρέφεται παρά να επιδιορθώνεται από το ΕΒΚΑΦ.

«Ως μέλος της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιδιορθώσουμε και να αναστυλώσουμε τα μνημεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στο βορρά στην αρχική τους κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο αναστύλωσης του Μοναστηριού που ετοιμάστηκε από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, λέγοντας πως αυτό εγκρίθηκε από το ΕΒΚΑΦ, που επιθυμεί την υλοποίησή του.

«Εχουμε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο και μόλις εξασφαλίσουμε αυτούς τους πόρους θα προχωρήσουμε στην αναστύλωσή του όπως ήταν αρχικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΕΒΚΑΦ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ και τον Τ/κ θρησκευτικό ηγέτη Μεχμέτ Εμίν Γελτεκίν, καθώς και την εκτίμησή του για την παρουσία τους σε αυτή τη συνάντηση.

Είπε πως μια από τις προτεραιότητές του ως Προέδρου της ΚΣΣΕ είναι η ενίσχυση των διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου στην Ευρώπη.

Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε αυτό το διάλογο στην Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει έξαρση του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού και άλλων φοβιών που δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και που αποτελούν μια πραγματική απειλή στις κοινές αξίες όπως τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως είναι σημαντικό να γίνουν κάποια βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να υπάρχουν δικοινοτικός διάλογος και δραστηριότητες. 

«Και χρειαζόμαστε πιο θετικές δηλώσεις και πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες και των δυο κοινοτήτων, Τ/κ και Ε/κ, μπορούν να παίξουν ένα ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο, μπορούν να δώσουν θετικά μηνύματα για ειρήνη και διαρκή λύση στο νησί ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ καθώς και οι άλλες μειονότητες στο νησί θα ζήσουν όλες μαζί», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ, αφού καλωσόρισε τον κ. Τσαβούσογλου και τον Μουφτή, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο της ΚΣΣΕ «για τη φαεινή ιδέα που είχε να έλθει στην Κύπρο και να καλέσει αμφοτέρους τους εκπροσώπους και της Εκκλησίας αλλά και του ΕΒΚΑΦ γιατί οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να ενώνουν το λαό και όχι να τον χωρίζουν».

«Ο λαός μας και Τούρκοι και Ελληνες είναι ένας υπέροχος λαός και έδειξε στην πορεία του, πορεία αιώνων ότι θρησκευτικό πρόβλημα στην Κύπρο ούτε είχαμε, ούτε έχουμε ούτε και στο μέλλον θα έχουμε», ανέφερε.

«Εγώ που είμαι μεγαλύτερος στην ηλικία και θυμούμαι και νοσταλγώ εκείνες τις όμορφες ημέρες πριν το 1963 που όταν γιόρταζαν τις θρησκευτικές τους γιορτές, οι Τ/κ πηγαίναμε και τους χαιρετούσαμε και γινόμασταν μέτοχοι της δικής τους χαράς και όταν γιορτάζαμε εμείς τις θρησκευτικές μας γιορτές ερχόντουσαν οι Τ/κ, οι Μωαμεθανοί και γινόντουσαν και εκείνοι μέτοχοι της δικής μας χαράς», πρόσθεσε.

Είπε πως ο λαός μας συνεχίζει αυτή τη ζωή και αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σημειώνοντας όταν οι Τ/κ ήλθαν στις ελεύθερες περιοχές και οι Ε/κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν οι μεν τους δε, κάτι που όπως είπε συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως «εάν αυτό το λαό τον αφήσουμε ελεύθερο, συμβιώνει άριστα», σημειώνοντας πως Ε/κ και Τ/κ έζησαν ευτυχισμένοι μαζί και μπορούν να ξαναζήσουν ευτυχισμένοι μαζί.

Ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε να επιτραπεί στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να μπορέσουν να συντηρήσουν τους ναούς τους στο βόρειο τμήμα του νησιού «γιατί έχει 36 χρόνια που είναι ασυντήρητοι και θα αρχίσουν να χαλούν ο ένας μετά τον άλλο. Ηδη μερικοί έχουν χαλάσει, έχουν πέσει», ανέφερε.

Είπε πως αυτό θα είναι πολύ θετικό για τους επικεφαλής της τ/κ κοινότητας, θα είναι υπέρ της Τουρκίας «ότι είναι μια δημοκρατική χώρα και σέβεται τα μνημεία γιατί μπορεί να είναι δικά μας αλλά ανήκουν σε όλο τον κόσμο, τον ελεύθερο κόσμο, τα μνημεία».

«Πιστεύω ότι δεν θα ζημιώσει κανείς εάν μας επιτραπεί να φτιάξουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία στο βορρά, όπως η Κυβέρνησή μας έχει φτιάξει όλα τα μουσουλμανικά μνημεία στο νότο», ανέφερε.

Υπέβαλε επίσης αίτημα για τη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι ένα μεγάλο προσκύνημα του ορθόδοξου λαού μας και όσον αφορά τη Μονή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα να επιτραπεί να επιστρέψουν εκεί ο ηγούμενος και οι τρεις μοναχοί που ζουν μέχρι σήμερα.

Εμφανίσεις: 83050
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!