Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «Η επίσκεψη σας στην Κύπρο είναι ουσιαστική και όχι εθιμοτυπική»

ImageΗ επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας στην Εκκλησία της Κύπρου ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Κλήρος και το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας υποδέχθηκαν τον Υψηλό Επισκέπτη στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Εν συνεχεία ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προσφωνήσε με συντομία τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας.

Αυτή την ώρα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, θα υποδεχθεί σε πανηγυρική συνεδρία της τον Υψηλό προσκεκλημένο.

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου κατά την Δοξολογία:

Με αισθήματα βαθύτατης χαράς, τιμής και συγκίνησης Σάς υποδεχόμεθα σήμερον στην παλαίφατο και αποστολική Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα και μάλιστα στην καθέδρα ημών.

Αισθανόμεθα πολύ ευτυχείς γιατί έχουμε εν τω μέσω     τής αγάπης μας τον ποιμενάρχη τής Εκκλησίας τού Τσεχοσλοβακικού λαού, τον ακάματο  εργάτη τού  λόγου τού Θεού και  έναν  οικοδόμο τής Ορθοδοξίας,  μέσα σε μία χώρα όπου η ειδωλολατρία  έχει ένα μεγάλο ποσοστό.

Γνωρίζουμε ότι το ποίμνιό Σας είναι μικρό αριθμητικώς, και ευρίσκεται εν μέσω εκατομμυρίων αθέων ή άλλων θρησκευτικών ομολογιών.

Αλλά ο λόγος τού Κυρίου ας αναψύχει τον πνεύμα Σας και ας χαλυβδώνει την πίστη Σας και τους οραματισμούς Σας για το μέλλον «...Μή φοβού το μικρόν ποίμνιον. Ότι ευδόκησε ο Πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν». ( Λουκ. 12,32).

Γι’ αυτό  η χαρά  και η συγκίνησή μας  Μακαριώτατε είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί στο σεπτό πρόσωπό Σας υποδεχόμεθα έναν Ορθόδοξο ιεράρχη, στη μαρτυρική μας μεγαλόνησο.

Οι άτρυτοι αγώνες Σας για την αναδιοργάνωση και αναγέννηση τής Ορθοδοξίας στις χώρες όπου η αγάπη τού Θεού Σάς κατέστησε Ποιμενάρχη, συναντώνται και διασταυρώνονται με τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία τής μοιρασμένης μας Πατρίδας και  των συλημένων  από τη λαίλαπα τού Αττίλα ναών μας.

Η πραγμάτωση των  ευγενικών εκκλησιαστικών Σας οραματισμών  μάς γεμίζει με πίστη και αισιοδοξία.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την αφομοίωση και εμπέδωση των χριστιανικών αληθειών, σε μία περίοδο που βασιλεύει ο υλισμός και ο ευδαιμονισμός, είναι τα μάλιστα πολύ δύσκολη υπόθεση.

Αλλά πότε και πού ο δρόμος προς τη χριστιανική διδασκαλία και τη χριστιανική Αρετή υπήρξε εύκολος;

Βαδίζετε, εν Κυρίω Αδελφέ, εν μέσω οδού σκολιάς και τεθλιμμένης.

Αλλά «Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Τον ίδιον ανάντη δρόμο ακολούθησαν και οι προκάτοχοί Σου απόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, στα τέλη τού 9ου αιώνα.

Δύο  απλοί Μοναχοί, με μοναδικά όπλα την πίστη προς τον Θεό και τον φωτισμό τού Παναγίου Πνεύματος, ξεκίνησαν με ένθεο ζήλο τον αγώνα τού εκχριστιανισμού των Σλαβικών λαών.

Και ιδού ότι ο σπόρος της χριστιανικής πίστεως που καλλιέργησαν, ρίζωσε και καρποφόρησε.

Και οι καρποί της θάλλουν στο πρόσωπό Σας,  μέχρι σήμερα.

Σεις Μακαριώτατε, είστε ο διάδοχος των Βυζαντινών αυτών ιεραποστόλων και φέρετε επί των ώμων Σας το βαρύ, αλλά και τόσο τιμητικό  φορτίο να συνεχίσετε την ιεραποστολή Εκείνων και να διδάξετε προς τα εκατομμύρια  τής Τσεχίας  και τής Σλοβακίας τις ουράνιες και λυτρωτικές αξίες της Ορθοδοξίας.

Και είμεθα βέβαιοι ότι το τέρμα αυτού τού υψηλόφρονος αγώνος, με τη βοήθεια τού Θεού, θα είναι η νίκη και η σωτηρία των  ψυχών  αυτών «Αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» ( Α΄Ιωάν. Ε΄4 )

Μακαριώτατε,

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσθε επισήμως την Κύπρο, ως Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας.

Την επίσκεψή Σας αυτή δεν την εκλαμβάνουμε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη ενός Προκαθημένου, όπως συνηθίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Αλλά την θεωρούμε ως επίσκεψη ουσιαστική, κατά την  οποία θα συναντήσετε  περιπόθητους εν Κυρίω Αδελφούς.

Θα μας προσφέρετε  τη χαρά να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα εκκλησιαστικά θέματα και θα μάς αναλύσετε τις βιωματικές Σας εμπειρίες, γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο θέμα τής οργάνωσης τής Εκκλησίας  Σας και τής διαποίμανσης τού λαού τού Θεού.

Κατά την εδώ σύντομη παραμονή Σας, Άγιε Αδελφέ, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε Μνημεία ιερά και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία μαρτυρούν τη χριστιανικότητα και την ελληνικότητα του νησιού μας δια μέσου των αιώνων.

Θα βαδίσετε στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου και θα αφουγκραστείτε νοερώς τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

Αλλά -φευ Άγιε Αδελφέ- δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού ιδρυτού και Προστάτου τής Εκκλησίας μας, τού Αποστόλου Βαρνάβα.

Δεν θα μπορέσετε να δείτε τον τάφο τού Αγίου Σπυρίδωνος και δεν θα μπορέσετε να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ούτε στον ναό τού Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου.

Και τούτο γιατί μάς το απαγορεύει για  τριανταέξι συναπτά χρόνια ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Θα έχετε όμως τη δυνατότητα να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα  κατοχής.

Ο λαός αυτός θα Σάς υποδεχθεί με αισθήματα  βαθύτατου σεβασμού  και θα  Σάς  εκφράσει τα αισθήματα   τής χαράς του για την εδώ παρουσία Σας και τού θαυμασμού του για το αδιάλειπτο χριστιανικό  έργο Σας στην Τσεχία και Σλοβακία.

Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε.

Εμφανίσεις: 61957
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!