Πράγας Χριστοφόρος "Θέλουμε να αντλήσουμε από τα πνευματικά καθαρά νερά σας"

ImageΜε ιδιαίτερη θέρμη και χαρά υποδέχθηκε, σήμερα το πρωί, ο κλήρος και ο λαός της Λευκωσίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Πράγας και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, πλαισιούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ μαθητές και μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Κύπρου, τον έραναν με ροδοπέταλα.

Ακολούθως, εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου τελέστηκε δοξολογία.

Προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι «αισθανόμεθα πολύ ευτυχείς, γιατί έχουμε εν τω μέσω της αγάπης μας τον ποιμενάρχη της Εκκλησίας του Τσεχοσλοβακικού λαού, τον ακάματο εργάτη του λόγου του Θεού και έναν οικοδόμο της Ορθοδοξίας, μέσα σε μία χώρα όπου η ειδωλολατρία έχει ένα μεγάλο ποσοστό».

«Οι άτρυτοι αγώνες σας για την αναδιοργάνωση και αναγέννηση της Ορθοδοξίας, στις χώρες όπου η αγάπη του Θεού σας κατέστησε Ποιμενάρχη, συναντώνται και διασταυρώνονται με τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία της μοιρασμένης μας πατρίδας και των συλημένων από τη λαίλαπα του Αττίλα ναών μας», πρόσθεσε.Image

«Την επίσκεψη σας αυτή», είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος, «δεν την εκλαμβάνουμε ως μία εθιμοτυπική επίσκεψη ενός Προκαθημένου, όπως συνηθίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά τη θεωρούμε ως επίσκεψη ουσιαστική, κατά την οποία θα συναντήσετε περιπόθητους εν Κυρίω Αδελφούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε προς τον Υψηλό επισκέπτη  της Εκκλησίας της Κύπρου πως κατά την εδώ σύντομη παραμονή του, θα βαδίσει «στα βήματα των Αποστόλων Βαρνάβα, Παύλου και Μάρκου» και θα αφουγκραστεί νοερώς τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.

«Αλλά -φευ άγιε Αδελφέ- δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο του ιδρυτού και Προστάτου της Εκκλησίας μας, του Αποστόλου Βαρνάβα. Δεν θα μπορέσετε να δείτε τον τάφο του Αγίου Σπυρίδωνος και δεν θα μπορέσετε να προσκυνήσετε στην Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ούτε στον ναό του Αγίου Μάμαντα στη Μόρφου. Και τούτο γιατί μας το απαγορεύει για τριανταέξι συναπτά χρόνια ο τουρκικός στρατός κατοχής», πρόσθεσε.

«Θα έχετε όμως τη δυνατότητα», συνέχισε, «να γνωρίσετε ολόκληρο το λαό μας, πρόσφυγες και μη και να διαπιστώσετε τους πόθους και τους οραματισμούς του για μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, απαλλαγμένη από αλλόθρησκους εισβολείς και οποιαδήποτε άλλα στρατεύματα κατοχής».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η τοπική Εκκλησία, της οποίας ηγείται, για την ευρύτερη προσέγγιση με την πνευματική παράδοση της Ορθοδοξίας. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει πολλά να δώσει στην «ταπεινή Εκκλησία της Τσεχίας που ακολουθεί το έργο των Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε ένα περιβάλλον που είναι μακριά από την Ορθοδοξία».

«Πού αλλού μπορούμε να αποκτήσουμε τα καθαρά πνευματικά νερά», αναρωτήθηκε ο Πράγας Χριστοφόρος. «Σε εσάς, στην πρώτη Αυτοκέφαλη, Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, που αυτή την στιγμή είμαστε φιλοξενούμενοι και έχουμε τη μεγάλη ελπίδα ότι ακριβώς θα μάθουμε πολλά και για την ιστορία και αυτό που πολύ μας ενδιαφέρει, που δεν είναι άλλο από τη σημερινή ζωή, την κατάσταση στο Κυπριακό θέμα, που το πονάμε και εμείς στην Τσεχία και Σλοβακία».

ImageΕκφράζοντας, ακόμα περισσότερο, το ενδιαφέρον του για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο και το πρόβλημα της, ανέφερε ότι αυτός και η συνοδεία του, κατά τις εδώ επαφές τους με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο θα λάβουν την απαραίτητη και σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να υπερασπίζουν τα δίκαια του Κυπριακού λαού στις χώρες όπου μεταβαίνουν για διάφορες αποστολές.

«Θέλουμε να μάθουμε και να έχουμε τις απαραίτητες και σωστές πληροφορίες για να μπορούμε να υπερασπίσουμε την αλήθεια και στις χώρες μας, αλλά και παντού όπου πηγαίνουμε, στα διάφορα διεθνή συνέδρια, όπου είμαστε παρόντες», είπε.

«Είμαι βέβαιος και σίγουρος», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας, «ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι και για την λοιπή Ορθοδοξία ένα παράδειγμα, ακριβώς, της αδελφικής αγάπης που πρέπει να κυριαρχεί μεταξύ των Εκκλησιών μας».

Μετά από τη δοξολογία και τις ομιλίες, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρος και η συνοδεία του, πλαισιωμένοι από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατευθύνθηκαν εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό και δέχτηκαν τις ευχές του κλήρου και του λαού.

Ακολούθησε πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στην οποία παρίστατο και ο υψηλός επισκέπτης της Εκκλησίας της Κύπρου και στην οποία αφού έγινε μια ενδελεχής αλληλοενημέρωση για την ιστορική πορεία των δύο Εκκλησιών, στη συνέχεια ανταλλάγησαν απόψεις γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με κυριάρχο το πρόβλημα της Ουνίας, το οποίο ταλανίζει την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστοφόρος επισκέφθηκε τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των πεσόντων.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 116504
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!