Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος : Βye, bye Εμίρη

ImageΣτην αποκάλυψη ότι ακόμη και εάν το επιθυμεί ο Εμίρης του Κατάρ να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κυπριακή Εκκλησία θα βρει κλειστές πόρτες, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β. Μιλώντας στο InBusinessNews, o προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας ανέφερε ότι το Κατάρ αν και επέδειξε ενδιαφέρον να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες μαζί τους και μετέβη μάλιστα και ο ίδιος για το σκοπό αυτό στο αραβικό εμιράτο εντούτοις μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τους.

«Θεωρώ ότι πίσω από το ναυάγιο του deal βρίσκεται η Τουρκία η οποία κατά τη δική μου εκτίμηση θα χαλάσει και το deal που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση στη γη απέναντι από το Χίλτον», υπογράμμισε.

Ο Μακαριότατος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα επίσης προς Κατάρ μεριά με την γνωστή ρήση πως έχει κι’αλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια αφήνοντας να νοηθεί πως συζητούν για συμφωνίες με άλλους ξένους επενδυτές χωρίς ωστόσο για ευνόητους λόγους να τους κατονομάσεις.

Ο Χρυσόστομος Β δεν άφησε ασχολίαστα και τα αρνητικά report ξένων οίκων για τις κυπριακές τράπεζες χαρακτηρίζοντας τα ως ανησυχητικά. Από την άλλη όμως έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, όσο και της Τράπεζας Κύπρου που είναι επίσης μεγαλομέτοχος σημειώνοντας πως κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

Παράλληλα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως σωστά η Τράπεζα Κύπρου ανοίγει άλλα 20 καταστήματα στη χώρα αφού ξέρει πώς να κάνει κέρδη εκεί, και σωστά η Ελληνική Τράπεζα κλείνει καταστήματα ώστε να μειώσει κόστη και να μπει μελλοντικά σε τροχιά κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα επανέλαβε πως για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για συγχώνευση των δύο τραπεζών, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν κατά τον ίδιο ως ξεχωριστές οντότητες, εκφράζοντας όμως παράπονα κατά της κυβέρνησης για το ότι δεν έλαβε έγκαιρα και σωστά μέτρα για στήριξη της οικονομίας. Σύμφωνα με τον Μακαριότατο οι τράπεζες πρέπει να πηγαίνουν καλά και να καταγράφουν κέρδη καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ σοβαρός ο αντίκτυπος για ολόκληρη την οικονομία.

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί και στη Eurocypria και στο ενδεχόμενο εξαγοράς της από την Εκκλησία. «Ναι μας ενδιαφέρει η εξαγορά της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων της. Σίγουρα όμως δεν μπορούμε να εξαγοράσουμε μόνοι μας της εταιρεία.

Αυτό που μπορούμε είναι να συμμετάσχουμε σε κοινοπραξία με άλλους Κύπριους επενδυτές. Στην παρούσα φάση μελετάμε το business plan που μας έστειλε ο κ. Κρις Ιακωβίδης και εάν διαπιστώσουμε ότι είναι προς όφελος μας θα κινηθούμε ανάλογα», είπε.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι φέτος τα έσοδα της Εκκλησίας μειώθηκαν στα δύο τρίτα σε σύγκριση με το 2009 ενώ εξέφρασε φόβους ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα το 2011 το οποίο χαρακτήρισε ως έτος νοικοκυρέματος.

Εμφανίσεις: 87598
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!