Ταμασού Ησαϊας «Η Εκκλησία έχει χρέος να παρακολουθεί τις αλλαγές της κοινωνίας»

ImageΜεγάλη επιτυχία σημείωσε η Επιστημονική Ημερίδα, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Πορίσματα-Προτάσεις-Αξιοποίηση της Κοινωνικής Έρευνας στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασού και Ορεινής».

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε  στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Στην Ημερίδα χαιρετισμούς απεύθυναν ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκόπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστόμος, ο Έπαρχος Λευκωσίας κ. Αργύρης Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Νίκος Περιστιάνης και η Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κ. Τούλα Κούλουμου.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας στην ομιλία του μεταξύ άλλων   τόνισε: «Η κοινωνία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και η Εκκλησία έχει χρέος να παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και να συμβάλλει έμπρακτα στην καλλιέργεια της διαχρονικής χριστιανικής εντολής της αγάπης προς τον πλησίον.

Για τον Χριστιανό, η εθελοντική κοινωνική προσφορά προς τον πλησίον είναι εκχύλισμα αγάπης και εσωτερικής καλλιέργειας, που βιώνονται μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, την ενορία. Και εφόσον η Διακονία στηρίζεται στη χριστιανική πίστη, χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να έχει ποιότητα, καθολικότητα και διάρκεια.Image

Η κοινωνική προσφορά καταρχήν δεν επιβάλλεται, δεν απαιτείται, αλλά εμπνέεται. Και εμπνέεται από εκείνους που θυσιάζονται για τον πλησίον, στο πρότυπο της εκούσιας θυσίας του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου. Ο Χριστός ήταν ο πρώτος εθελοντής, ο οποίος «ἑαυτόν ἐκένωσε μορφήν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος, καί σχήματι εὐρεθείς ὡς ἄνθρωπος ἐταπείνωσεν ἑαυτόν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δέ σταυροῦ» (Φιλ. 2, 7-8). Ο Χριστός διακονεί τον κόσμο και οδηγείται εθελοντικά στο σταυρό σηκώνοντας το βάρος του πόνου και της οδύνης του ανήμπορου ανθρώπου.

Το παράδειγμα του Χριστού, μιμούνται διαχρονικά οι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Άγιοι και ο κάθε πιστός Χριστιανός. Θέτουν τον εαυτό τους στη διακονία και εξυπηρέτηση του συνανθρώπου. Το έργο τους είναι εθελοντικά κενωτικό. Σε κάθε περίοδο της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας αναπτυσσόταν το κοινωνικό έργο παράλληλα με το αγιαστικό, ως η έκφραση της άνωθεν μαρτυρίας της στον κόσμο.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη και πιστεύοντας πως χώρος δράσης της Εκκλησίας είναι το κοινωνικό πεδίο, προχωρήσαμε ως Ιερά Μητρόπολη στη διεξαγωγή μιας κοινωνικής έρευνας με θέμα: «Επισήμανση των κοινωνικών αναγκών των ευπαθών ομάδων στη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια και αξιολόγηση του πεδίου της κοινωνικής προσφοράς», και ζητήσαμε τη συνεργασία του Κέντρου Έρευνας στην Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Πολιτική, το οποίο ανήκει στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Με την έρευνα αυτή θελήσαμε να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού στα όρια της Μητρόπολής μας, καθώς και το έργο και τις προσδοκίες όσων εξυπηρετούν αυτές τις ομάδες στο ενοριακό επίπεδο, δηλαδή τις εθελόντριες, τους εθελοντές και τους ιερείς.

Με το πέρας της έρευνας, και έχοντας πλέον στα χέρια μας ακριβείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες, επιδιώξαμε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Κεντρικού Μητροπολιτικού Φορέα Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης, με κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, προς εξυπηρέτηση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων».

Ακολούθως παρουσιάστηκαν σε σύνοψη τα πορίσματα και οι προτάσεις της Κοινωνικής Έρευνας, από την κ. Δέσποινα Κοχλιού, Λέκτορα του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τον κ. Γιώργο Κουννούσιη, Κοινωνιολόγο, Υπεύθυνο Κοινωνικών Προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από την κ. Χριστίνα Βάγια, Καθηγήτρια του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η αξιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας στην πράξη με παρουσίαση των διαγραμμάτων της «Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Image

Εμφανίσεις: 95897
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!