Άγνωστες οι οφειλές της Κυπριακής Εκκλησίας στο Κράτος

ImageΕκτενή αναφορά κάνει και φέτος στην ετήσια έκθεση της η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στη φορολόγηση των καθυστερημένων φόρων ακίνητης ιδιοκτησίας και κεφαλαιουχικών κερδών των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Αφού σημειώνει ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει την Εκκλησία της Κύπρου από την καταβολή οποιασδήποτε φορολογίας η Ελέγκτρια αναφέρει ότι η Εκκλησία υπόκειται στην καταβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, τελών χαρτοσήμων, έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας, και φόρου προστιθέμενης αξίας, ενώ τα εισοδήματά της εξαιρούνται από την επιβολή φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις καθυστερημένων εσόδων που τηρούνται από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αναφέρει η κ. Γιωρκάτζη, το συνολικό ποσό των οφειλών φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και κεφαλαιουχικών κερδών των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, ανερχόταν κατά τις 31.12.2009 σε €178.956.565 (€169.022.025 κατά τις 31.12.2008).

Σε έκθεσή της, η Εκκλησία αμφισβήτησε την ορθότητα των ποσών που οφείλονται και αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα υπερβολικής φορολόγησης για φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, για τα οποία προκαταρκτική έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατέδειξε ότι οι φορολογήσεις τους βασίζονται σε αδικαιολόγητα υψηλές φορολογικές βάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν.

«Ζητήσαμε, αναφέρεται στην έκθεση, από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να προβεί σε εκ νέου υπολογισμό των οφειλόμενων ποσών, ο οποίος να βασίζεται πάνω σε αποδεκτή φορολογική βάση, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Το Τμήμα, με επιστολή του ημερ. 16.9.2010, μας πληροφόρησε ότι αδυνατεί να υπολογίσει τη συνολική αξία της περιουσίας των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και ανέφερε ότι λόγω μη συμμόρφωσης εκκλησιαστικών ιδρυμάτων με την υποχρέωσή τους για υποβολή Δήλωσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας, οι «φορολογίες» γίνονται με εικονική αξία περιουσίας για τεχνικούς λόγους.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι εν λόγω «φορολογίες» δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικές οφειλές, αλλά αποτελούν υπολογισμούς για καθαρά εσωτερικούς τεχνικούς λόγους και ουδέποτε κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερομένους.

Ήταν η πρώτη φορά που το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έθεσε υπόψη μας τα πιο πάνω, τα οποία βρίσκονται σε διάσταση τόσο με προηγούμενα στοιχεία που μας υπέβαλλε, όσο και με τις αναφορές του Διευθυντή κατά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών στις 13.4.2010 και στις 11.5.2010».

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι στη συνεδρία της 13ης Απριλίου στην Επιτορπή Ελέγχου, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων χαρακτήρισε τα ποσά αυτά ως καθυστερημένους φόρους και στη συνέχεια σχολίασε την εισπραξιμότητά τους.

Αναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία της ημερ. 11.5.2010, στην παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων αναφέρθηκε στην ορθότητα των στοιχείων που καταγράφονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2008, όπως αυτά λήφθηκαν από το Τμήμα.

Ο κ. Πούφος, όταν είχε ερωτηθεί από βουλευτές αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας των εκτιμήσεων που έγιναν, διευκρίνισε ότι με εξαίρεση μια διαφορά της τάξης του συν πλην 20%, ο μέσος όρος θα πρέπει να είναι εντάξει.

Εμφανίσεις: 47850
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!