Ποδαρικό αγάπης στις φυλακές από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο

ImageΠοιμαντική επίσκεψη στις κεντρικές φυλακές πραγματοποίησε σήμερα, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, συνοδευόμενος από τον πολυμελή βυζαντινό χορό της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Η επίσκεψη αυτή έχει καθιερωθεί από την Ιερά Μονή Κύκκου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αποτελεί πλέον θεσμό, για το σωφρονιστικό ίδρυμα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, η συνοδεία του και η χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου περιήλθαν τα διάφορα τμήματα των κεντρικών φυλακών και πραγματοποίησαν μικρές γιορτές με επίκαιρους ύμνους και τραγούδια.

Ο Πανιερώτατος απηύθυνε προς όλους τους τροφίμους των φυλακών με λόγους αγάπης και παραμυθίας και τους προσέφερε ατομικά εόρτια δώρα και γλυκά.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που και φέτος ανταποκρινόμενοι στους λόγους του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με» βρισκόμαστε εδώ στις κεντρικές φυλακές για να χαρίσουμε λίγες στιγμές χαράς και ευφροσύνης στους εδώ κρατουμένους», τόνισε προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Πανιερώτατος.

«Οι τρόφιμοι των φυλακών», υπογράμμισε «δεν παύουν από του να είναι άνθρωποι κατ’ εικόνα Θεού, αδελφοί μας και πρέπει τούτες τις γιορτάρες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η Εκκλησία να δίδει το παρόν της και στις φυλακές όπως εντέλλεται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Ο Κύκκου Νικηφόρος επεσήμανε ακόμη ότι «και οι φυλακισμένοι είναι άνθρωποι, οι οποίοι ευρέθησαν εδώ για τον Α ή Β λόγο, για το Α ή Β σφάλμα και δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε ως Εκκλησία, αλλά αντίθετα επιβάλλεται μια ποιμαντική της Εκκλησίας μέσα στις φυλακές με στόχο πάντοτε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για μια ενδοσκόπηση, σε μια αυτοκριτική, σε μια αυτομεμψία για να τους βοηθήσουμε να οδηγηθούν σε μια μετάνοια, σε μια εξομολόγηση και στην προσέλευση στο μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, διότι μόνο έτσι θα σωθούν και στην παρούσα ζωή και στην μέλλουσα ζωή».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου ευχήθηκε παράλληλα στον κυπριακό ελληνισμό «το νέον έτος να είναι έτος ευόδωσης των ελπίδων του, των προσδοκιών του για μια λύση έντιμη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα ενώνει πραγματικά την Κύπρο σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος».

Με αφορμή την ευχή του προς τον κυπριακό ελληνισμό για ευόδωση των προσδοκιών κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας, όσον αφορά το κυπριακό, είναι αυτός που θα έπρεπε».

Ο Πανιερώτατος απάντησε λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι έχουμε συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, εκλελεγμένα με δημοκρατικό τρόπο. Η Εκκλησία ήταν μια εθναρχούσα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων, σήμερα δεν έχει αυτό τον ρόλο που είχε σε άλλες εποχές. Βεβαίως η Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ να ενδιαφέρεται για το ποίμνιο της, για τον λαό μας γι’ αυτό και θα έχει πάντοτε λόγο».

Στην συνέχεια ο Κύκκου Νικηφόρος, κλήθηκε και πάλιν από τους δημοσιογράφους, να απαντήσει στο κατά πόσο ανησυχεί για την πορεία του κυπριακού.

«Σίγουρα, αλίμονο», τόνισε «και τον κάθε κύπριο πρέπει να τον ανησυχεί  αυτή η αποτελμάτωση, θα έλεγα, του προβλήματος και των συνομιλιών ουσιαστικά. Δυστυχώς το κλειδί της λύσεως δεν βρίσκεται στα χέρια ημών των ελλήνων της Κύπρου. Το κλειδί της λύσεως βρίσκεται στην Άγκυρα πρέπει να το κατανοήσουν και οι πολιτικοί μας και να παύσουν να βάζουν οι μεν τους δε, να παύσουν να αλληλοσυγκρούονται, να τσακώνονται, γιατί μου θυμίζουν πραγματικά τα λόγια του αποστόλου Παύλου «ει δε αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ' αλλήλων αναλωθήτε» δεν μπορούμε λοιπόν ενώ το σπίτι μας καίγεται εμείς να τσακωνόμαστε μεταξύ μας χάριν κομματικών κυρίως συμφερόντων. «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν…», ισχύει πάλιν και το αρχαίο αυτό ρητό».

Image

Image

Εμφανίσεις: 47259
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!