Λεμεσού Αθανάσιος «Δεν υπάρχει κύκλωμα στρατολόγησης μοναχών» (BINTEO)

ImageΣυνέντευξη στον Κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Sigma» παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, όσον αφορά τις καταγγελίες γονέων ότι κληρικοί κάνουν πλύση εγκεφάλου σε παιδιά και γίνονται μοναχοί.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλες τις εις βάρους του κατηγορίες, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι "φαντασίες".

Επίσης, πρόσθεσε ότι «το 94% των μοναχών που πήγαν στο μοναστήρι έχουν έρθει με την συγκατάθεση των γονέων τους, και πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους».

Αξίζει να δείτε την συνέντευξη του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου:

Το ρεπορτάζ του Sigma

Απαντήσεις στις κατηγορίες εναντίον του ότι κινεί τα νήματα κυκλώματος «στρατολόγησης μοναχών» έδωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «μεσημέρι και κάτι», ο Μητροπολίτης Λεμεσού απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζουν συγγενείς μοναχών, χαρακτηρίζοντας  τα περί κυκλώματος φανταστικά.

«Ας το αποδείξουν», ανέφερε,  «διότι εγώ αδυνατώ να μπω σε αυτή τη λογική».

Γιατί οι πτυχιούχοι στα Μοναστήρια…

Στο ερώτημα γιατί οι μοναχοί είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι άνω των 30 ετών με πολλά πτυχία, ο Πανιερώτατος τόνισε  ότι η απάντηση είναι προφανής.  «Είναι μια επιλογή πολύ σημαντική και πρέπει  να είναι κανείς καλλιεργημένος για να αντιληφθεί το βάθος και το νόημα της μοναχικής ζωής», επεσήμανε.  Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι «το κύκλωμα του» παρασύρει ανυποψίαστους ανθρώπους στη μοναχική ζωή, τόνισε ότι το να είναι κανείς μοναχός είναι πολύ δύσκολο.  «Είναι  δυνατόν ένας άνθρωπος  αδυνάτου ψυχικής συγκροτήσεως να μπορέσει να ζήσει στο μοναστήρι», διερωτήθηκε, προσθέτωντας πως «ούτε εμείς είμαστε τόσο αφελείς ώστε να θέλουμε κάποιους που να μην μπορούν να μείνουν στο μοναστήρι».

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι γίνει κάποιος μοναχός, δίνει από μόνο του ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσον μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το δρόμο αυτό.

Επεσήμανε παράλληλα ότι είναι υποτιμητικό για ένα άνθρωπο ώριμης ηλικίας και μορφωμένο, να χαρακτηρίζεται από τους δικούς του ότι είναι αδύναμος ψυχικά.

«Οι ίδιοι οι μοναχοί δεν θέλουν να δουν τους δικούς τους»

Απαντώντας στις κατηγορίες περί απαγόρευσης στους μοναχούς να βλέπουν τους δικούς τους, ο Πανιερώτατος μίλησε έξω από τα δόντια. Τόνισε ότι οι συγγενείς των μοναχών μπορούν όποτε θέλουν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί τους, ή ακόμα και οι ίδιοι οι μοναχοί να τους επισκέπτονται για όσο καιρό το επιθυμούν. Αυτό, είπε συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των μοναχών (ανέφερε ότι το 94% των μοναχών μπαίνουν στις μονές με την ευλογία των γονιών τους).  Ωστόσο, τόνισε,  υπάρχουν και κάποιες μεμονομενες,  ιδιαίτερες περιπτώσεις.  Οι γονείς αυτοί, επεσήμανε, αρνούνται να αποδεχθούν την απόφαση των παιδιών τους, με αποτέλεσμα κάθε φορά που τους επισκέπτονται  να τους συμπεριφέρονται άσχημα, βρίζοντας, χτυπώντας  και απαιτώντας από αυτούς να εγκαταλείψουν άμεσα το μοναστήρι.  Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, είναι φυσικό οι ίδιοι να μην επιθυμούν να βλέπουν τους γονείς τους, οι οποίοι τους φέρνουν σε δύσκολη θέση..

«Έγινε μέχρι και απαγωγή…»

Η κακή συμπεριφορά των συγγενών αυτών, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις δεν σταμάτησε μόνο εκεί.  Όπως αποκάλυψε ο Πανιερώτατος, στο παρελθόν χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να αποτρέψει σχέδιο απαγωγής μοναχού από την μονή Μαχαιρά, σχέδιο το οποίο είχαν καταστρώσει οι γονείς του. 
Η δεύτερη περίπτωση ωστόσο δεν απετράπη, με μοναχό να απάγεται από το μοναστήρι του.

Αυξήθηκαν οι Μοναχοί

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της εισδοχής προσώπων στα Μοναστήρια. Αυτό ανέφερε,  «δεν οφείλεται σ’ εμένα, αλλά στην ανάγκη των ανθρώπων να έχουν μια αυθεντική σχέση με τον Θεό»
Παρέθεσε μάλιστα και αριθμούς, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά ένα με δύο άτομα μπαίνουν κάθε χρόνο στις Μονές.

Όπως είπε η Μονή Μαχαιρά αριθμεί σήμερα  26 μοναχούς, η μονή Τίμιου Προδρόμου  επτά  και η Μονή Συμβούλου Χριστού άλλους επτά. 
Σε ότι αφορά τη μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, ανέφερε ότι όταν ανέλαβε το Μοναστήρι, υπήρχαν εκεί 27  μοναχές, ενώ  σήμερα ο αριθμός τους ανήλθε στις 40.  «Δηλαδή», πρόσθεσε «σε 17 χρόνια έχουν μπει στο μοναστήρι αυτό 20 μοναχές (με δεδομένο ότι κάποιες από αυτές κοιμήθηκαν).

Εμφανίσεις: 110539
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!