Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου με τον Πάπα

ImageΤη διαβεβαίωση του Πάπα Βενέδικτου ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τα χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα και τα θρησκευτικά δικαιώματα των εγκλωβισμένων, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση και το γεύμα εργασίας, που είχε το μεσημέρι με τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ζήτησε την παρέμβαση του Ποντίφικα προς τα κράτη-κλειδιά της Ευρώπης, ώστε να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να τερματιστεί η καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα, καθώς και οι προκλητικές ενέργειες, όπως η επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

«Τον παρεκάλεσα να συντονίσει τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, όλοι αυτοί είναι Καθολικοί είναι δικοί του άνθρωποι, ούτως ώστε να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να σταματήσει η καταστροφή των χριστιανικών μας μνημείων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου, τα μνημεία μας το ένα μετά το άλλο καταρρέουν», δήλωσε ο Μακαριώτατος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε παράλληλα εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι ο Πάπας ήταν πλήρως ενήμερος για την απαράδεκτη κατάσταση των χριστιανικών μνημείων και την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα, και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ετοιμότητα να βοηθήσει.

«Το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα γνώριζε, λόγω ίσως και των διαβημάτων μας μετά την απαγόρευση της λειτουργίας τα Χριστούγεννα, είναι σίγουρα αντίθετοι με αυτές τις ενέργειες και υποσχέθηκε ότι θα συντονίσει τους Ευρωπαίους για να ασκηθούν πιέσεις στους Τούρκους ώστε να αρχίσουν συντήρηση των μνημείων μας και να μάθουν να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στα προβλήματα των Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις ταραχές στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού Καρδινάλιο Μπερτόνε, από τον οποίον ζήτησε τη συνεργασία του Εκπροσώπου της Αγίας Έδρας στις Βρυξέλλες, με τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας Κύπρου, με στόχο το συντονισμό τους προς τα ευρωπαϊκά βήματα για θέματα που αφορούν την Κύπρο.

«Του εξήγησα με πάσα λεπτομέρεια τις καταστάσεις στην Κύπρο, και πώς μπορεί να ενεργήσει, διότι αυτός χειρίζεται όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αγίας Έδρας και αυτός δίνει εντολές στους Νούτσιους που υπάρχουν στις διάφορες χώρες», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προσθέτοντας ότι «τον παρακάλεσα να δώσει εντολή στον αντιπρόσωπο που είναι στις Βρυξέλλες να συνεργάζεται με τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου εκεί και να απευθύνονται προς την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα σώματα, για να έχουμε ένα συντονισμό των δυνάμεων μας, γιατί θέλω να πιστεύω ότι η πίεση για την Τουρκία μπορεί να προέλθει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι επαφές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, άρχισαν το πρωί με συνάντηση που είχε με τον Καρδινάλιο Κοκ, Πρόεδρο του Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών και επικεφαλή του διαλόγου Ορθοδόξων - Ρωμαιοκαθολικών, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες.

Εμφανίσεις: 69777
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!