Λαμπρός εορτασμός του συνιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου

ImageΜε Αναστάσιμη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν στον Ιερό Ναό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στον Αρχάγγελο, για να συνεορτάσουν την ιερή μνήμη του Κυπρίου τη καταγωγή Αγίου και συνιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ενορία του Αποστόλου Μάρκου εόρτασε ταυτόχρονα και την επέτειο ενός έτους από τα εγκαίνια του περίλαμπρου αυτού ναού της Λευκωσίας.

Την Κυριακή 1η Μαΐου εορτάστηκε, κατά μετάθεση, η εορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Σε σύντομη ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον πιστό λαό να έχει πάντα στη καρδιά του τη χαρά των Αποστόλων όταν συναντούν τον Αναστημένο Χριστό και την ελπίδα που παρέχει αυτή η συνάντηση.

Σημείωσε, ακολούθως, ότι «ο Κύριος μας και ο Θεός μας είναι αυτός που βρίσκεται πάντοτε μαζί μας. Είναι καθημερινώς δίπλα μας. Παρόν στην πορεία της ζωής μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να τον δεχτούμε και εμείς όπως τον δέχτηκαν οι Απόστολοι και ιδιαίτερα ο Θωμάς, με την ομολογία του. Όταν τον δεχθούμε ως σωτήρα και ευεργέτη μας και του ετοιμάσουμε χώρο για να μείνει μέσα μας να είμαστε σίγουροι ότι με Αυτόν βαδίζουμε εύρυθμα το δρόμο της ζωής».

«Μαζί Του θα υπερπηδούμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής και θα βαδίζουμε στερεά και θα κατευθυνόμεθα στο δρόμο που χάραξε Εκείνος, που πολλές φορές λέγω ότι το τέλος αυτού του όμορφου δρόμου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βασιλεία του Θεού η ητοιμασμένη για τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο», τόνισε καταλήγοντας ο Κύπρου Χρυσόστομος.

Στα πλαίσια των εορτασμών της ενορίας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, πραγματοποιήθηκαν επίσης μια σειρά από λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα, με τη μεταφορά, υποδοχή και μόνιμη εγκατάσταση στο ναό του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βηθλεεμίτισσας.

Στις εκδηλώσεις υποδοχής συμμετείχε πλήθος κόσμου από την ενορία του Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή, που συγκεντρώθηκε στο Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο Στροβόλου και ακολούθησε  την πομπή προς τον πανηγυρίζοντα Ναό. Την εικόνα υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος, στη συνέχεια, προέστη του ειδικού Παρακλητικού Κανόνος προς την Παναγία Βηθλεεμίτισσα, ποίημα του υμνογράφου Δρ. Χαραλάμπους Μπούσια.Image

Στην προσφώνησή του, κατά την υποδοχή της εικόνας, ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ τόνισε: «πριν από ένα ακριβώς χρόνο είδα στα μάτια πολλών ανθρώπων και ευλαβών προσκυνητών τα δάκρυα να κατακλύζουν τα μάτια τους και τους θρόμβους των δακρύων τους, όταν αποχωριζόμαστε την σεπτή και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας, η οποία είχε έλθει στην Κύπρο, στα πλαίσια των εγκαινίων του ναού μας».

«Έφυγε ένας άνθρωπος», σημείωσε «τον οποίο νοιώσαμε δικό μας και ο άνθρωπος αυτός ήταν το πρόσωπο της Παναγίας μας, της Μητέρας της Ζωής, της αιτίας της δικής μας λύτρωσης και της δικής μας απολύτρωσης».

«Όταν λοιπόν έφυγε η αγία εικόνα, όπως μου είπε χαρακτηριστικά μια ευλαβής ψυχή, η εκκλησία μας πάτερ άδειασε. Γι’ αυτό και θέσαμε ως πρώτιστο μέλημα μας να κάνουμε ένα πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας, για να γεμίσει ξανά ο ναός μας», επεσήμανε.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας στην αντιφώνηση του, αφού μίλησε για το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πού έπαιξε η Παναγία στο έργο της σωτηρίας μας ευχήθηκε «η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου να μας ενισχύει και να μας στηρίζει, έτσι ώστε τους πειρασμούς να τους μετατρέπουμε σε προοπτικές και τις δυσκολίες σε προσευχή. Μόνο έτσι σώζεται ο άνθρωπος. Η Υπεραγία Θεοτόκος το στήριγμα και η προστασία μας αλλά και η έμπνευση μας δια της εικόνος της εκχέει χάριν, την οποία, κάθε πιστός γεύεται εφ΄ όσον έχει φρόνημα ταπεινόν και καρδίαν καθαραν».

Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Απριλίου, στις 9.00 το βράδυ, τελέστηκε, επίσης, αγρυπνία, κατά τη διάρκεια της οποίας εψάλλει η αρχαία Λειτουργία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Της αγρυπνίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Έφορος της Ιεράς Μονής Κύκκου Αγαθόνικος Κυκκώτης.

Ακολούθησε, το Σάββατο, 30 Απριλίου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αποστόλου Μάρκου, τον οποίο τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης.

Image

Εμφανίσεις: 89199
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!