Κατεδάφισαν την Εκκλησία της Αγίας Θέκλας στα κατεχόμενα
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Λουκάς Παναγιώτου 14:16
-
Προκαλεί και πάλι το κατοχικό καθεστώς τα αισθήματα των ελληνοκυπρίων, καθώς όχι μόνο δεν φροντίζει και δεν επιτρέπει τη συντήρηση των εκκλησιών μας στα κατεχόμενα, αλλά προχωρεί και σε κατεδαφίσεις, προβάλλοντας μάλιστα αστείους ισχυρισμούς.
Σε σημερινό δημοσίευμα στον τουρκοκυπριακό τύπο, αναφέρεται ότι το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλης, το οποίο βρισκόταν στις ακτές του κατεχόμενου χωριού Βοκολίδα στην χερσόνησο της Καρπασίας, κατεδαφίστηκε προχθές το απόγευμα με μπουλντόζα.
Σύμφωνα με την Τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Düzen» (Γενί Ντουζέν), το παρεκκλήσι κατεδαφίστηκε, επειδή θεωρήθηκε δήθεν επικίνδυνος ένας από τους τοίχους του. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το παρεκκλήσι βρισκόταν δίπλα από το ανεγειρόμενο παράνομο ξενοδοχείο «Η Κιβωτός του Νώε» και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει, ακόμη, ότι το λεγόμενο «τμήμα αρχαιοτήτων» και η «διεύθυνση Βακουφίων» των κατεχομένων προχώρησε σε καταγγελία και η ψευδοαστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του μηχανοδηγού της μπουλντόζας.
Ο δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, ο οποίος καταλογράφησε και συγκέντρωσε πληροφορίες για τα θρησκευτικά μνημεία, που βρίσκονται στις υπό Τουρκική κατοχή περιοχές στα πλαίσια του ειδικού ερευνητικού προγράμματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, περιγράφει τον παραθαλάσσιο ναό της Αγίας Θέκλης της κοινότητος Βοκολίδας ως ένα «μονόκλιτο, καμαροσκεπή με προεξέχουσα, ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά και με μεταγενέστερη, τσιμεντένια επέκταση και στέγαστρο προς δυσμάς».
«Η τοιχοδομία του αποτελείτο από τετραγωνισμένους λίθους και οι αρχιτεκτονικές ενδείξεις συνάδουν με χρονολόγηση του μνημείου στη μεσαιωνική περίοδο. Πέριξ του ναού βρίσκονταν διάσπαρτα συλλήμματα (spolia) προερχόμενα προφανώς από αρχαίους τάφους της περιοχής, στους οποίους πιθανότατα προκάλεσε επίσης καταστροφή η κατεδάφιση του ναού με μηχανικά μέσα, ενώ δεν αποκλείεται ο ναός να είχε θεμελιωθεί επί αρχαίου νεκροταφείου», επισημαίνει.
Παράλληλα, την ίδια ώρα, προκαλεί αίσθηση δημοσίευμα της επίσης Τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο κατεχόμενο χωριό Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας, τα οποία όπως τονίζεται, εάν δεν επιδιορθωθούν θα καταρρεύσουν σύντομα.
Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Μύρτου
Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται 28 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης της Κερύνειας και έλκει την ίδρυσή του από τον 5ο αιώνα μ.Χ. όταν σύμφωνα με την παράδοση δύο μοναχοί από τη Μικρά Ασία έφτασαν στη Μύρτου κρατώντας μια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία ήταν κρυμμένο ένα κομμάτι από το δάκτυλο του Αγίου.
Η εικόνα και το μέρος του λειψάνου του Αγίου έγιναν αιτία για πολλά θαύματα στους πιστούς της περιοχής, οι οποίοι ως ένδειξη σεβασμού, έκτισαν πρώτα Ναό και ύστερα μοναστήρι προς τιμήν του.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή ανακαινίστηκε από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρύσανθο και απέκτησε διώροφο συγκρότημα στα νότια και δυτικά, σε συνεχόμενες τοξοστοιχίες και στους δύο ορόφους για να ικανοποιήσει τόσο τις ανάγκες των μοναχών όσο και της Μητρόπολης Κυρηνείας, η οποία είχε εδώ την έδρα της μέχρι το 1917.
Το καθολικό της αποτελείται από ένα δίκλιτο θολωτό κτίσμα, που εκοσμείτο από τοιχογραφίες, οι οποίες καταστράφηκαν το 1821 και από ένα εξαιρετικής τέχνης επιχρυσωμένο σκαλιστό τέμπλο φτιαγμένο το 1743 και στολισμένο με βυζαντινές εικόνες. Από αυτές ξεχώριζαν δύο από τις εικόνες του Αγίου Παντελεήμονα, η μεγάλη, ασημοσκέπαστη που ήταν πάντα γεμάτη από ευλαβικά τάματα και η άλλη που παρίστανε τον Άγιο Παντελεήμονα με τον Επίσκοπο Κυρηνείας Χρύσανθο γονατιστό στα αριστερά του. Σε αυτή την εικόνα αναφέρεται η ανακαίνιση του Ναού που έγινε το 1770.
Στις αρχές του αιώνα, το μοναστήρι φιλοξενούσε 10 μοναχούς, με τελευταίο το μοναχό Σωφρόνιο Μιχαηλίδη, που απεβίωσε εγκλωβισμένος στη Μύρτου στις 27 Ιουλίου 1976, ανήμερα της εορτής του Αγίου.
Μια τοπική παράδοση θέλει τον Άγιο Παντελεήμονα να περνά από τη Μύρτου καβάλα στο άλογό του και να φθάνει σε ένα μέρος με μεγάλες ακακίες. Σταμάτησε να ξεκουραστεί και αναζήτησε νερό για να πιει, αλλά ο τόπος ήταν έρημος. Απογοητευμένος ξανακαβάλησε το άλογο του για να φύγει.
Σηκώνοντας το πόδι του, το άλογο, άρχισε να βγαίνει νερό μέσα από την πατημασιά του. Τότε ο Άγιος κατέβηκε και αφού προσευχήθηκε στο Θεό ήπιε δροσερό νερό. Μέχρι σήμερα στην τοποθεσία αυτή σώζονται τα πατήματα του αλόγου και η πηγή.
Παρόλο που το μοναστήρι ήταν πάντοτε μικρό, εντούτοις τα θαύματα του Αγίου Παντελεήμονα λειτουργούσαν ως μαγνήτες για εκατοντάδες πιστούς από την Κύπρο, αλλά και τη γύρω περιοχή, ιδίως Μικρασιάτες. Εξαιτίας αυτού, τα τάματα που έγιναν στον Άγιο ήταν πολλά και σημαντικά.
Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τη Μύρτου ως στρατιωτική βάση και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα μετατράπηκε σε στρατώνα για τον τουρκικό στρατό κατοχής. Εκτός από τη βεβήλωση του ιερού χώρου, εκτός από την κλοπή και την καταστροφή των κειμηλίων και θησαυρών της, οι εισβολείς ρήμαξαν κυριολεκτικά τα κτίρια της Μονής.
Σήμερα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα εγκαταλείφθηκε μεν από τον Τουρκικό στρατό, κατέστη όμως ετοιμόρροπη και απειλείται με κατάρρευση.
- Εμφανίσεις: 95229