Θέλουν να χτίσουν εκ νέου το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας

ImageΣυνεχίζεται στα κατεχόμενα ο απόηχος από την κατεδάφιση της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας δίπλα από το παράνομο ξενοδοχείο ''Κιβωτός του Νώε'' στη Βοκολίδα.

Οπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Χαβαντίς», το παράνομο ξενοδοχείο είναι έτοιμο να ανεγείρει εκ νέου το παρεκκλήσι.

Ο διευθυντής του, Γκιουρέλ Ινάν, δήλωσε στην εφημερίδα ότι στάληκαν εργάτες για να καθαρίσουν τους τοίχους της κατεδαφισμένης εκκλησίας, πάνω στα απομεινάρια της οποίας θα χτίσουν.

''Θα βρούμε τον τρόπο για αποκατάσταση, για φτιάξιμο. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ξανά μια που να μοιάζει'', είπε.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο ''Κρίση με την εκκλησία'' γράφει ότι οι Ε/κ ετοιμάζονται να μεταφέρουν το θέμα στις Βρυξέλλες, ενώ σημειώνεται η ανησυχία των ψευδοαρχών για τις εξελίξεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στον ε/κ Τύπο ότι τον επόμενο μήνα θα θέσει το θέμα στις Βρυξέλλες, καθώς και δηλώσεις του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, Βασίλειου ότι έχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των παρεκκλησιών στην περιοχή της Καρπασίας. 

Ο ''αρμόδιος'' του λεγόμενου τμήματος Αμμοχώστου της ''διεύθυνσης'' ιστορικών μνημείων και μουσείων, Χασάν Τεκέλ δήλωσε ότι η κατεδάφιση της Αγίας Θέκλας ήταν ασέβεια προς την ιστορία και θα δώσει τροφή για προπαγάνδα στους Ε/κ. Το παρεκκλήσι, ανέφερε, δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το 1974 και ούτε κινδύνευε με κατάρρευση.

Σύμφωνα με έγγραφα μιας αρχαιολογικής έκθεσης του Ιουλίου του 2009, που παρουσιάζει σήμερα η ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Κίπρις Ποστασί», τέσσερις αρχαιολόγοι εισηγούνται την αναστήλωση του παρεκκλησιού της Αγίας Θέκλας, το οποίο κατέρρεε.

Εκείνη την περίοδο, προστίθεται, η εκκλησία φωτογραφήθηκε για σκοπούς απογραφής των ιστορικών μνημείων των δύο πλευρών, περιλαμβανομένων μοναστηριών, εκκλησιών και παρεκκλησιών και οι φωτογραφίες είχαν σταλεί στη ''διεύθυνση'' ιστορικών μνημείων και μουσείων. 

Αίτημα για αναστήλωση του παρεκκλησιού της Αγίας Θέκλας είχε διατυπώσει και η διεύθυνση του παράνομου ξενοδοχείου ''Κιβωτός του Νώε'', όπως αναφέρεται, στο οποίο δεν υπήρξε απάντηση.

Αναφέρεται δε ότι η αρχαιολογική μελέτη ήταν εις γνώση του ''προέδρου'' της τότε περιόδου το 2009, δηλαδή του Ντερβίς Ερογλου.

Εμφανίσεις: 78932
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!