Κύπρου: "Πρέπει να στεκόμεθα σε ελληνικά πόδια και όχι σε ξένους"

0-kiprou-mpeglitisΟ Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011, συναντήθηκε με τον Έντιμο Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου παρόντες ήσαν ο Έντιμος Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Ηλίαδης, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και στρατιωτικές αρχές.

Μετά την συζήτηση, ο Μακαριώτατος, σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. είπε:

''Καλωσορίζω και πάλιν τον Υπουργό Αμυνας της μητέρας πατρίδας εδώ στο θρησκευτικό κέντρο του νησιού μας, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις εφ' όλης της ύλης και κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ο κύριος Υπουργός άκουσε τις δικές μας απόψεις, ακούσαμε και εμείς τις δικές του, όπως και τις εμπειρίες που έχει ως πολιτικός άνθρωπος''.

''Πιστεύω'', πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ''ότι αυτές οι επισκέψεις συμβάλλουν περισσότερο στο πλησίασμα του ενός προς τον άλλο''.

''Εμείς'', σημείωσε ''πάντοτε έχουμε εστραμμένο και νουν και καρδία προς τη μητέρα πατρίδα, που είναι το αδιαμφισβήτητο στήριγμά μας. Πάντοτε θα έχουμε αυτή την κατεύθυνση του νου και της καρδίας, διότι εδώ μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας και σε κανέναν άλλο''.

''Πρέπει'', τόνισε ο Μακαριώτατος, ''να στεκόμεθα στα πόδια τα δικά μας, στα πόδια τα ελληνικά και όχι σε ξένους. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός αγαπά την Κύπρο, πάντοτε την αγαπούσε και το μέλλον είναι ρόδινο''.

''Πιστεύω, επίσης'', είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ''ότι θα έρθει η ώρα της δικαίωσης, ούτως ώστε αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να ζήσει τη ζωή που του αξίζει''.

''Και πάλιν'', συνέχισε απευθυνόμενος στον Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, ''σας καλωσορίζω στην Κύπρο και ''εύχομαι ό,τι καλό και για εσάς προσωπικώς αλλά και για την πατρίδα μας, που έχει τόσα προβλήματα''.

Ευχαριστώντας τον Μακαριώτατο για την υποδοχή, τις ευχές του, τη φιλοξενία και την ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και τη τρέχουσα τραγική συγκυρία, ο Έντιμος Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης δήλωσε πως ''πάντα οι συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου είναι σημαντικές''.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης, "ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κουβαλάει μια εμπειρία ζωής, και όλοι οφείλουμε να αξιοποιούμε αυτή την εμπειρία και ασφαλώς'', δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, ''ο καθένας κρατά τις θέσεις του, οι οποίες είναι σεβαστές''.

Για την επέτειο των 37 ετών από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή σχεδόν του 40% των εδαφών της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε την ανάγκη επαναφοράς του θέματος της παρουσίας τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην κυπριακή επικράτεια και της απαίτησης απομάκρυνσής τους. ''Πέρα από τα λόγια", πρόσθεσε, "η ευθύνη και το ηθικό χρέος είναι μεγάλα. Να συνεχίσουμε όχι απλά να θυμόμαστε, αλλά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να αποτρέψουμε τις επώδυνες συνέπειες αυτής της εισβολής και αυτής της κατοχής''.

''Αρα, λοιπόν'', δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης, ''το χρέος μας είναι να αναζητήσουμε λύση, όχι την οποιαδήποτε λύση με οποιοδήποτε περιεχόμενο'', αλλά ''μια λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λύση που θα επανενώσει το νησί και θα επανενώσει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς που είναι πέρα από τις αντοχές του ευρύτερου Ελληνισμού''.

Ακόμη, ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα.

''Επειδή τούτη την ημέρα'', σημείωσε, ''ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κ. Ερντογάν, έκρινε ότι πρέπει να κάνει αυτές τις δηλώσεις, επισκεπτόμενος παρανόμως τα κατεχόμενα, θέλω να πω, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει για μιαν ακόμα φορά, ότι η Τουρκία δεν είναι ειλικρινής και δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, ή επιθυμεί μία λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του και στα συμφέροντά του''.

''Οι δηλώσεις αυτές'', είπε, ''είναι απαράδεκτες από κάθε πλευρά και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκύψουν και να αναλύσουν αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, παρά τα επικοινωνιακά παίγνια, τα πρόσφατα και τα παρελθόντα, ένα ισχύει: ότι δεν θέλουν να λύσουν το Κυπριακό''.

«Ας το κρατήσουμε αυτό υπ' όψη, ας το κρατήσει ο ΟΗΕ, η ΕΕ, για να ιδούμε ποιοί πραγματικά εργάζονται και ποιοί πραγματικά έχουν την πολιτική βούληση για να λύσουν το Κυπριακό και ποιοί όχι».

Επίσης, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι ''πρέπει να ξαναφέρουμε το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, πρέπει, όπως το κάνουμε και η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Χριστόφιας και εμείς από την πλευρά μας, η Κυβέρνηση η ελληνική, τα πολιτικά κόμματα, να βλέπουμε συνεχώς, όπου και αν βρισκόμαστε, το ζήτημα της παράνομης παρουσίας των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο και να δείχνουμε πάντα ποιος είναι ο υπεύθυνος και ποιος έχει την ευθύνη από τη μιαν πλευρά και ποιος έχει την πολιτική βούληση από την άλλη για να λύσει το Κυπριακό''.

Ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό, και σε αυτή τη δύσκολη και τραγική συγκυρία στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης''.

Η Ελλάδα θα συμβάλει έτσι ώστε να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Κύπρου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που και η ίδια αντιμετωπίζει αυτή τη χρονική περίοδο.

''Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί δίπλα του κυπριακού ελληνισμού, σε αυτές τις δύσκολες ώρες'', πρόσθεσε.

0-Kiprou-mpeglitis1

Εμφανίσεις: 44723
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!